Prima mea călătorie în străinătate e noul volum colectiv din seria “Prima dată” a Editurii Art, reunind textele unor oameni de litere din mai multe generaţii. Cartea cu 30 de coautori se lansează marţi, 2 nov. ora 18:00, la MŢR.
Coordonată de Bogdan Iancu, culegerea de mărturii ale depeizării are o clară miză antropologică şi promite lecturi delectabile, diferite de obişnuitele senzaţii procurate de literatura impresiilor de călătorie. În Inventarul care ţine loc de prefaţă, Bogdan Iancu rezumă:
“Prima călătorie în străinătate are loc în anii ’30, ultima în septembrie 2010.
Obiectivele călătoriilor: turism de afaceri – mic trafic în ţările vecine, schimburi de experienţă, turism cultural, turism pur şi simplu (mai rar).
Obiecte vândute: peşti de sticlă, servicii de cafea, strecurători de ceai, milieuri, goblenuri, globuri pământeşti, lebede-scrumieră, artizanat, burghie, prize electrice, şuruburi.
Obiecte cumpărate: mezeluri, tricouri, bijuterii, băuturi răcoritoare fetiş, electronice, jucării de pluş.
Obiectul aproape nelipsit din bagaje: sendvişul. Uneori conţine urme de produse culturale.
Angoasa generică: schimbul valutar şi utilizarea corectă a banilor străini.
Mijloace de locomoţie: preponderent trenuri şi Trabantul strămoşesc. Secundar: autocare şi avioane. Prima călătorie se face de obicei cu nasul sau cu tâmpla lipite de geam.
Mirări: în faţa abundenţei vitrinelor pline cu delicii (în timpul şi după penuria anilor ’80–’90), în faţa unor reclame hipnotice, în faţa unor comportamente sociale considerate exotice (primirea unui hamburger gratis, primirea unui peşte de culoare roz în timpul unui drum cu avionul – cum poate ceva care e peşte comestibil să aibă culoarea asta?), în timpul înfiripării unor relaţii amoroase.”
În ultimul sertăraş, al amorului la depărtare, m-am recunoscut pe mine, cu povestirea (cred, cea mai lungă din carte) a unei idile întrerupte de iminentul voiaj. Mai departe? Scrie-n carte.
Leave a Reply