(și al meu ca textier)
Sarmalele Reci au lansat live cântecul „Țara te vrea prost” (Iordache/Dumitrescu) în 1993. De multe ori este datat cu 1995, an în care a apărut albumul cu același titlu (debutul discografic al Sarmalelor, votat periodic de către jurnaliștii muzicali în topul 10 al celor mai bune albume de rock românești).
Ceea ce se pierde din vedere – chiar se ignoră complet de către cei mai tineri – este că în acei ani era extrem de greu să scoți un disc pe piață sau barem să realizezi o înregistrare satisfăcătoare în studio. Așa că în secolul trecut, în cazul muzicii românești cel puțin, trebuie socotit un delay de luni sau chiar ani de zile între data lansării în public a unor cântece și data lansării discului care le va conține.
În anii ”90, cântecul „Țara te vrea prost” s-a bucurat de un clip filmat de Alexandru Solomon, cel care avea să fie cunoscut peste ani ca realizatorul de filme documentare cu miză socială și politică.
Ce ne place astăzi la clipul de acum aproape treizeci de ani? Că apare în el Radu Râmniceanu, basistul care a revenit de curând în trupă după o lungă absență! (O dată sarma rece, toată viața sarma rece!)
Ce nu ne place? Sunetul nu tocmai optim al înregistrării din 1995. Pentru a oferi publicului un playlist care sună cu adevărat bine, Sarmalele Reci au remasterizat și relansat albumul din 1995 în 2021, sub formă de vinil (producător 3 Bețivi).
Cu timpul, „Țara te vrea prost” a devenit unul dintre versurile cele mai des citate de către jurnaliști. Cam o dată pe lună, un editorialist din țară sau din presa centrală scrie despre cât de profetici au fost „băieții de la” Sarmalele Reci cu cântecul ăla al lor etc. Referințele se întețesc în perioade încinse pentru starea educației: bacalaureatul, începerea anului școlar etc., sau de câte ori se dovedește că diriguitorilor politici le convine să-și țină „supușii” într-o stare cât mai precară a educației, culturii, alfabetizării etc.
În ultimul an, cântecul „Țara te vrea prost” a fost citat de Carmen Mușat în Observator cultural și de Cristian Teodorescu în Cațavencii. Există și mari editorialiști care s-au învrednicit să ne pastișeze, în funcție de ideea urmărită; anume Mircea Dinescu – „Țara te vrea mort” și Cristian Tudor Popescu – „Țara te vrea hoț”.
Cu plăcere 🙂