Piaf ieşi de sub praf: Etienne Daho – Mon manège à moiMadonna despre discriminarea din RO: implicare artistică sau moment de învăţămînt politic?

Ce mai făceam acum 10 ani? Direcţia 5 – Superstar

arhivă, directive @ 24 August 2009


Directia 5 – Superstar
Asculta mai multe audio Muzica

Superstar a fost primul text scris de mine pentru Direcţia 5 şi a apărut pe discul cu acelaşi nume, de acum zece ani. Celălalt textier din afara trupei era Liviu Hoisan (”Comandorului” i se datorează, printre altele, versurile binişor sado ale cîntecului Altul mai bun). Eu am avut numai trei texte pe tot albumul, dintre care unul pentru duetul cu Paula Seling.

Mulţi oameni care se pricep spun că a fost un album vizionar, care şi-a depăşit epoca. A fost prima “trădare” a mea faţă de Sarmalele Reci, trupă la care am exclusivitate pe texte. Cu timpul s-a dovedit că deschiderea spre noi colaborări, spre stiluri diferite de muzică, îmi prieşte, mă solicită creativ şi îmi îmbogăţeşte panoplia libretistică.

Melodia Superstar mi-a dat ocazia să încerc tema întîlnirii cu femeia-înger (aşa zisa donna angelicata a stilnoviştilor, influenţaţi la rîndu-le de trubaduri), într-o abordare contemporană, pe gustul noilor generaţii. (Hei, şi era cu mult înainte de James Blunt!) În plus, versul “eram doar fraier” a declanşat moda “fraierilor” celebri ai lui Voltaj (”am fost un fraier cînd…”) şi Stigma (”ştiu că sînt fraier… sînt doar un fraier…”). Cine-şi aminteşte peisajul muzical al acelor ani îşi dă seama că n-a fost uşor de răzbătut cu această opţiune, de mărturisire a propriei slăbiciuni, în plină dominaţie rap/hip-hop, care valoriza “şmecherul” şi desfiinţa ontic “fraierul”. Dacă “fraierul” din Superstar a plăcut, a rezistat şi a făcut epigoni, e poate pentru că oamenii preferă să asculte confesiuni ale înfrîngerii (în care să se recunoască la modul intim, poate nu neapărat asumat public).

E o plăcere să văd că azi Superstar se cîntă în continuare în concerte, că publicul ştie versurile şi, mai ales, că Marian Ionescu & Co îl interpretează cu aceleşi chef ca la început. De fapt, bucata pe care o redau aici de pe Trilulilu este un remix de acum cîţiva ani. (Haideţi, mînuţele sus!)

10 Responses to Ce mai făceam acum 10 ani? Direcţia 5 – Superstar

 1. Ce mai faceam acum 10 ani? Directia 5 – Superstar | CanCan Says:

  [...] numai trei texte pe tot albumul, dintre care unul pentru duetul cu Paula Seling, scrie Textier pe blogul sau. Citeste mai [...]

 2. MIsu Says:

  Adevarul ori cat de crud ar fi vindeca ranile.

 3. gagai Says:

  textul e enervant, nu m-as lauda, dar enfin. scuze, dar a trebuit sa ma razbun pentru toate ocaziile in care am fost obligat sa ascult cacofoniile cu inger/ mulge-l/fulger sau ce zic ei acolo.

 4. gagai Says:

  poate era mai bine:
  esti un inger/ cu uger/ mulge-l/ fulger/ la la laaaa…
  dar pe de alta parte ce stiu eu, nu sunt textier.

 5. textier Says:

  … scurge-l în şiştar! Offf… iată-mă şi ajutîndu-mi parodiştii…

 6. Bobbel Says:

  ….ca fapt divers
  In jurul anului 2000, adica tot acum vreo 10 ani, se intampla sa fac parte dintr-o trupa efemera cu oarecare succes la acel moment (aparitii tv, festivaluri, oarece premii, cantari prin tara, Mamaia, ca asa era contextul…).
  In aceasta calitate am avut “placerea” (noi ca trupa) sa acordam un interviu intr-o emisiune de tv (post national) domnului realizator si moderator Marian Ionescu, basistul Directiei5. Fiind intrebati ce trupe din scena romaneasca ne plac, eu am raspuns foarte sincer “Sarmalele Reci”. (Sunt fan de la infiintarea lor, si mai ales al textelor lor, implicit al textierului :-) ) Replica marelui basist, compozitor, aranjor, realizator, moderator, afacerist si ce-o mai fi fost el atunci a fost “ia uite, ma, ca mai existe si unii care asculta Sarmalele Reci!!!”, bineinteles pe un ton foarte ironic, arogant si superior.

  (Bineinteles ca respectiva replica a fost taiata la montaj… :-) )))

  Pe de alta parte aflam ca Directia5 exact in aceeasi perioada isi comanda textele la acelasi textier si mai avea si succes….

  Pentru textier si sarmalele reci: multa bafta si inspiratie in continuare!

  Rock on!!!!!!!

 7. textier Says:

  bobbel: acum ce faci, te-ai lasat? pe mine nu ma necajesti, dar te rog sa nu mai umbli cu fitile, mai ales daca zici ca esti rocker. din cite stiu, intre sr si d5 exista o relatie de amicitie si respect.

 8. Bobbel Says:

  textier: Da, ai dreptate. Chiar povestind altcuiva despre postul pe care l-am scris pe blogul tau si despre intamplarea cu pricina si inainte sa-ti citesc raspunsul, recunosteam ca ma simt ca un mic turnator. Insa nu asta a fost intentia in momentul scrierii mesajului, ci doar dorinta de a povesti un fapt divers, dupa cum spuneam si in introducere, legat oarecum de postul tau. Poate ca ar fi trebuit sa nu-l fi povestit deloc, dar acum ca am facut-o imi cer scuze celor pe care eventual i-am lezat.

  Faptul insa e real si in mod evident mie personal atunci mi-a lasat un gust amar si o impresie proasta despre Marian Ionescu.

  In orice caz, prin reactia ta, nu mi-ai confirmat decat, ca ai si in realitate personalitatea care razbate din textele tale, pentru care te admir.

  Da, intre timp, m-am lasat pentru ca din cauza jobului nu am timp de o trupa. Dar nu se stie ce aduce viitorul..

 9. Click. RECENZIE. Direcţia 5. Superstar « Clickzoombytes – Romanian Says:

  [...] Blog Florin Dumitrescu: http://www.textier.ro [...]

 10. nhl 17 Says:

  Wow, attractive website. Thnx ..
  nhl 17 http://chennaienquiry.com/ads/the-nba-2k17-coins-nintendo-wii-sport-method-my-personal-experience/

Leave a Reply