Emy’s Day 2014Eminescu în publicitate

Interviul nepublicat al lui Florin Dumitrescu

Un prieten foarte ocupat și cam uituc mi-a luat un interviu pentru o publicație sau un site, nu mi-a fost clar… I-am răspuns încă de astă vară, dar el a uitat să-l publice. Atunci îl pun la mine pe blog, că tot m-am străduit să scriu chestii deștepte. E cu Centenar, sarmale, religiozitate populară… deci e de sezon.

(Nu-i dau numele prietenului, doar îi urez să își rezolve importantele probleme în curs.)

Așadar:

- Acum doar câțiva ani trăiam într-o lume în care vorbea cineva și toți ceilalți ascultau. Acum vorbim toți și pare că nu mai ascultă nimeni. Ce e mass media în ziua de azi?

FD: Cu toată multitudinea de canale și suporturi, există anumite fluxuri comercial-mediatice dominante, care tind să ne livreze un mesaj uniform și să ne inducă teme și opinii controlate în mod hegemonic. Mulți dintre marii trendsetteri, dacă nu sunt pundiți pe față, acționează ca niște postaci ai marilor interese globale. Încerc să nu cad în conspiraționism. Doar îi îndemn pe media-cetățeni la atenție și circumspecție. Chiar și marile teme vectoriale, cum au fost la noi în anii ”90 „anticomunismul”, „schimbarea mentalităților” sau cum e azi „anticorupția”, se cer permanent chestionate. Altminteri devin niște lozinci calpe, niște - vorba clasicului – forme fără fond.

- Care este profilul influencerului de astăzi?

FD: Influencerul vine în general din entertainment și emite îndeobște mesaje căldicele și convenționale. Dar, în social media, el pare să capete să curajul și determinarea de a ataca teme dureroase. Cred că e doar o etapă, cea a unui conformism comercial, în spatele căruia zburdă mesajele mai libere și mai directe. E tot o formă de dublu limbaj, de duplicitate ca pe vremuri. Gen: cânți despre mare, soare și iubire pe placul comanditarului (comercial sau direct politic) și, în pauză, pe videolive, mai scapi o strigătură de protest, „așa, ca rockerii”. Însă corpul nebănuit al aisbergului este ceea ce se întâmplă în lumea vj-ilor adolescenți, a unor mega-vedete (incomplet oficializate) precum Andra Gogan, care domină cea mai fragedă categorie de vârstă a opiniei publice, propriu-zis societatea civilă de mâine. Să fim atenți ce vine dintr-acolo și poate vom adulmeca un pic viitorul.

- La viteza cu care apar noile celebrități astăzi și la volumul uriaș de informație pe care îl consumăm,  vom mai avea iconuri culturale care să traverseze generațiile, așa cum au fost marii muzicieni din secolul trecut, regizorii sau actorii legendari?

FD: Eu, ca socio-antropolog, văd realitatea în alți termeni. De pildă, am constatat (și am scris despre asta) că marile figuri dominante ale adorației colective sunt, în România de azi, Nicolae Ceaușescu și Arsenie Boca. Nu tu vip-uri, nu tu vloggeri, nu tu influenceri. Un condamnat de genocid și un fost legionar. Ce face statul român în consecință? Dă o lege prin care interzice cultul condamnaților de genocid și al foștilor legionari. Cum ar veni, am dat legea (o interdicție formală care nu prevede penalități) și gata: acum ne vârâm capul în nisip ca struțul și nu ne mai interesează că, din cauza degradării condițiilor de trai, românii adoptă valori autocratice și antiliberale. Alte figuri marcante? Păi „Țepeș Doamne”, Antonescu (nu Crin, se înțelege), Ștefan cel Mare (sub dimensiunea sa de monarh absolutist) etc. Unde se va ajunge? Îl vom înregistra ca new entry pe acel nene nervos cu mustăcioară din secolul trecut? Cine poate ști?! În paralel, pe plan global, se înregistrează (și) tendința contrară, marile figuri tutelare ale noilor mega-narațiuni reprezintă minorități reprimate de-a lungul istoriei: femei, persoane de culoare, minorități de tot felul. E un val care încearcă să atingă și țărmurile noastre, dar… încă nu are forța necesară. Iar mulți dintre cei care îl vântură pe aici nu au destulă convingere și adoptă acest nou comandament social tot ca pe o formă fără fond („că așa e în vest” etc.).

- Accesul la surse de cunoaștere este aproape total și extrem de ușor de obținut de către marea majoritate a populației. Putem spune că oamenii înțeleg mai bine lumea în care trăiesc?

FD: E o constatare lesne de făcut, la îndemâna tuturor: istoricește, democratizarea mijloacelor de info-comunicare și revoluția IT-media a corespuns, pe plan politic, cu democratizarea estului european (și a orientului mai mult sau mai puțin depărtat) plus revoluțiile sociale aferente. Bașca, bineînțeles, unda purtătoare a marilor interese comerciale din FMCG, IT&C și energie. Libertatea de a alege dintre politicieni a venit la braț cu libertatea de a alege de la raft dintr-un sortiment tot mai bogat. Oamenii învață să aleagă, învață să se informeze, învață să învețe. E un proces care, deși numără deja decenii, e totuși la început.

- Cum îți explici interesul tot mai scăzut al oamenillor pentru ceea ce se întâmplă la nivel administrativ-politic?

FD: Cred că mesajele radicale și absolutiste corodează și zădărnicesc apetitul oamenilor pentru politică. E posibil ca românii să fi obosit să participe civic și să gândească politic. E posibil ca generațiile noi să crească și să se formeze într-un climat de sastisire și dezorientare pe care noi, „copiii revoluției”, îl generăm prin abandon, prin resemnare și prin blazare. Cred că renuțăm prea ușor la ceea ce am obținut atît de greu.

- Pentru că suntem la 100 de ani de la Marea Unire, cât de patrioți sunt românii astăzi? Mai semănăm din punctul acesta de vedere cu generația de la 1918?

FD: În acești o sută de ani, patriotismul a îmbrăcat și el multe straie. Ce avem azi ca sentiment al conștiinței naționale este un fel de rezumat, de asemenea foarte formalist și convențional, al avatarurilor patriotice dintr-un secol de românism oficial. Putem vedea că autoritățile se bâlbâie într-un protocolarism pe care și l-au însușit lacunar (vezi scăparea cu „tricoaiele de Centenar” a unui secretar de stat) și că publicul își confecționează destul de ezitant o panoplie de simboluri naționale în acord cu tematica new age a vremurilor (vezi amploarea mitologiilor despre daci, care par să le fi făcut pe toate, de la tuneluri transcontinentale până la creștinismul timpuriu, trecând prin farmacopee populară și medicină alternativă). Căutăm o puritate a originilor genetice destul pe care nu ne-o poate garanta decât legenda. Ne codim să adoptăm sarmaua ca fel național, pentru că are etimologie turcească. Asta, așa, ca exemplu emblematic.

- Încă mai crezi că țara ne vrea proști?

FD: Am scris lyrics-urile pentru „Țara te vrea prost” la începutul anilor ”90, când muzica Sarmalelor Reci mi-a inspirat o retorică punk corozivă pornind de la stilul cântecelor pionierești de până atunci. Nu am crezut să ajung la situația de peste decenii, când regăsesc acest slogan de protest preluat sau parodiat în editoriale sau intervenții TV, de la Dinescu la CTP, trecînd prin Pătraru și Carmen Mușat de la Observator Cultural. Am văzut de curând că Liviu Papadima, în Dilema Veche, pune această formulă retorică în paralel cu deviza lui Vladimirescu despre patrie, norod și „tagma jefuitorilor”. Mă simt măgulit de atîta succes, dar, sincer, regret că această constatare amară e valabilă în continuare. Deși, culmea, cunosc elvețieni și nemți care mi-au spus că și pe ei țara, sistemul, societatea îi vor proști. Ce să mai zic? Ce să mai fac? Probabil că următorul meu lyrics social va fi „CSF-NCSF”.

124 Responses to Interviul nepublicat al lui Florin Dumitrescu

 1. hwdOQa2Z Says:

  813248 497809Actually instructive and excellent structure of content material material , now that

 2. My Homepage Says:

  … [Trackback] …

  [...] Read More Infos here: textier.ro/2018/11/interviul-nepublicat-al-lui-florin-dumitrescu/ [...] …

 3. ZartHax Says:

  coronavirus que es
  http://chloroquine-phosphate-250mg.com/# – buy chloroquine 250mg
  coronavirus 4th us
  chloroquine
  – coronavirus 50 million
  coronavirus 70 alcohol

 4. ZartHax Says:

  coronavirus bay area
  http://chloroquine-phosphate-250mg.com/# – buy chloroquine phosphate online
  coronavirus o que Г©
  chloroquine phosphate 250 mg
  – coronavirus vaccine dog
  coronavirus uk

 5. levitra online Says:

  levitra generic…

  generic levitra buy online – levitra pro – levitra and alcohol interaction username…

 6. m88 link moi nhat Says:

  867348 415099I recognize there exists a great deal of spam on this blog website. Do you want support cleaning them up? I can help among courses! 466137

 7. Smart Carts Says:

  859225 598934i adore action movies and my idol is none other than Gerard Butler. this guy genuinely rocks

 8. brass knuckles cartridges Says:

  674622 97023I added this article to my favorites and plan to return to digest a lot more soon. It is simple to read and recognize as well as intelligent. I truly enjoyed my first read through of this post. 385086

 9. kandypens Says:

  367851 349921Some actually nice and utilitarian information on this web internet site , also I believe the style and style holds excellent capabilities. 43737

 10. puff bar flavors Says:

  103515 845814Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I believe I learned far more clear from this post. I

 11. dr zodiak carts Says:

  922758 913618I really like your wp web template, exactly where would you down load it from? 479960

 12. Stiiizy Says:

  11471 988430Read More HERE. I bookmarked it. 5060

 13. vape shops near me Says:

  550467 497751its great as your other articles : D, regards for posting . 361064

 14. dr zodiak moonrock clear Says:

  923385 130459Right after study numerous of the content inside your internet internet site now, and i also truly a lot like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and are checking back soon. Pls take a look at my web page also and inform me how you feel. 957391

 15. Stiiizy pods Says:

  747294 688432Respect to post author, some wonderful information . 787774

 16. jakhhzth Says:

  genpharma viagra viagra natural substitutes viagra patent expiration date generic viagra or cialis

 17. ANDEN Corporation Company Limited Says:

  975914 565759Usually the New york Weight Loss diet is undoubtedly less expensive and flexible staying on your diet scheme intended for measures even so quickly then duty keep a nutritious daily life. weight loss 283169

 18. dvffbuic Says:

  que diferencia hay entre el cialis y la viagra https://menviagraus.com/ real pharmacy rx generic viagra buy viagra online with american express cheap generic viagra generic viagra sale online

 19. link m88 tren dien thoai Says:

  605997 648909This internet web site may be a walk-through its the data you wanted in regards to this and didn

 20. WISI Says:

  816627 259874Hey there! Wonderful stuff, please do tell us when you post again something related! 672855

 21. Frühjahr 2020 Bassetti Says:

  265637 191509An incredibly interesting read, I may possibly not agree completely, but you do make some extremely valid points. 944560

 22. keo nha cai dua ra toi nay Says:

  701626 369928Thank you a whole lot for giving everyone an extraordinarily unique possiblity to check ideas from here. 713187

 23. sydney removals Says:

  833703 857664I conceive this web internet site contains some rattling wonderful information for everyone : D. 334037

 24. sieu nhan nhac thieu nhi Says:

  794070 887486Thank you pertaining to giving this superb content on your web-site. I discovered it on google. I might check back again if you publish extra aricles. 919369

 25. bongdatruc Says:

  76283 931323Your weblog is showing far more interest and enthusiasm. Thank you so a lot. 507727

 26. war robots gold hack Says:

  127850 558546The very good intreguing articles maintain me coming back here time and time once more. thank you so much. 578511

 27. Skrota bil Says:

  93586 237713Outstanding weblog here! after reading, i decide to buy a sleeping bag ASAP 276700

 28. jhene aiko trip album download lil uzi vert eternal atake download Says:

  792860 275612I

 29. keo nha cai toi nay Says:

  214762 382117You completed several very good points there. I did specific searches on the issue and discovered many people go in conjunction with along together with your weblog. 494062

 30. 먹튀 Says:

  196496 799132I really treasure your piece of function, Fantastic post. 863676

 31. link vao m88 tren dien thoai Says:

  276158 130472Hello. Cool write-up. There

 32. influenceuse Says:

  614915 330799Hello! Great post! Please when I could see a follow up! 389456

 33. trouver partenariat Says:

  500935 516050Our own chaga mushroom comes with a schokohutige, consistent, charcoal-like arrival, a complete lot of dissimilar towards the style of the regular mushroom. Chaga Tincture 116026

 34. ignou report Says:

  253794 903639noutati interesante si utile postate pe blogul dumneavoastra. dar ca si o paranteza , ce parere aveti de inchiriere vile vacanta ?. 462318

 35. Fmovies online Says:

  933178 150712Hiya! Fantastic blog! I happen to be a every day visitor to your web site (somewhat much more like addict ) of this web site. Just wanted to say I appreciate your blogs and am searching forward for a lot more! 918471

 36. the thao keo chau a Says:

  264636 814631An very intriguing read, I may possibly not agree completely, but you do make some really valid points. 110646

 37. sex on camera live Says:

  1737 728644I dugg some of you post as I thought they were handy extremely beneficial 263514

 38. Brass Knuckles Vape Says:

  714108 283582Hello! I merely would wish to offer a huge thumbs up for that excellent information you

 39. buy sildenafil Says:

  sildenafil…

  sildenafil…

 40. cialis online Says:

  cialis over the counter…

  does cialis work immediately diary.cgi?mode= – mixing yohimbe and cialis – uy cialis…

 41. ed meds Says:

  online ed medications…

  erection pills…

 42. cheapest ed pills Says:

  buy ed pills online…

  buy ed pills online…

 43. tadalafil 20mg Says:

  tadalafil…

  cialis original – purchase cialis in london – cialis to buy were…

 44. online ed medications Says:

  ed medication…

  gnc ed pills…

 45. cialis 10mg Says:

  cialis online…

  sale cialis…

 46. online pharmacy Says:

  canada pharmacy…

  online pharmacy…

 47. canadian pharmacy Says:

  cvs pharmacy…

  canada pharmacy…

 48. cialis online Says:

  Cialis in usa…

  Get cialis…

 49. Cialis in usa Says:

  cialis visa…

  cialis generic…

 50. hydroxychloroquine tablets cost Says:

  hydroxychloroquine tablets cost https://azhydroxychloroquine.com/

 51. vardenafil canada Says:

  vardenafil 10 mg…

  levitra 20 mg…

 52. generic viagra no prescription Says:

  generic viagra no prescription…

  Interviul nepublicat al lui Florin Dumitrescu…

 53. amoxil for dogs Says:

  amoxil for dogs https://amoxycillin1st.com/

 54. viagra with no rx Says:

  I am really enjoying the theme/design of your website.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A couple of my blog audience have complained about
  my website not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any ideas to help fix this problem? http://www.vagragenericaar.org/

 55. buy cialis online without prescription Says:

  buy cialis online without prescription…

  Interviul nepublicat al lui Florin Dumitrescu…

 56. generic cialis Says:

  generic cialis https://www.wisig.org/

 57. vardenafil online pharmacy Says:

  levitra 20 mg…

  levitra pills…

 58. canadian pharmaceuticals online Says:

  I am genuinely glad to read this webpage posts which carries
  tons of useful information, thanks for providing such information. https://mymvrc.org/

 59. cvs pharmacy acetaminophen Says:

  cvs pharmacy acetaminophen…

  Interviul nepublicat al lui Florin Dumitrescu…

 60. low dose naltrexone pharmacy price Says:

  low dose naltrexone pharmacy price https://naltrexoneonline.confrancisyalgomas.com/

 61. vardenafil Says:

  vardenafil online pharmacy…

  levitra dosage…

 62. golden nugget online casino Says:

  betfair casino online…

  hollywood casino online real money…

 63. casino online real money Says:

  big fish casino online…

  sugarhouse casino online…

 64. clomid over counter Says:

  clomid over counter https://salemeds24.wixsite.com/clomid

 65. viagra cheap Says:

  viagra prescription…

  cheap generic viagra…

 66. cost of cephalexin at walmart Says:

  cost of cephalexin at walmart https://keflex.webbfenix.com/

 67. legitimate online slots for money Says:

  casinos online…

  slot games…

 68. best price for ventolin hfa Says:

  best price for ventolin hfa https://amstyles.com/

 69. real money online casino Says:

  online casino games for real money…

  slot games online…

 70. buy ed pills Says:

  buy ed pills http://www.cialij.com/

 71. half a 100mg viagra Says:

  half a 100mg viagra

 72. tadalafil cialis Says:

  generic cialis tadalafil 20 mg from india…

  generic cialis canada…

 73. short term loans Says:

  pay day loans…

  loans online…

 74. JamieSog Says:

  over the counter viagra: viagra pills
  wikigogy.org

 75. no credit check loans Says:

  no credit check loans…

  cash advance online…

 76. cialis usa Says:

  cialis usa http://cialislet.com/

 77. instant loans Says:

  loans online…

  online loans…

 78. viagra 100mg Says:

  viagra cost…

  viagra prescription…

 79. cheapest 100mg viagra delivered overnight Says:

  cheapest 100mg viagra delivered overnight https://10mgxviagra.com/

 80. cialis 20 Says:

  cialis to buy…

  cialis 5 mg…

 81. cialis internet Says:

  cialis to buy…

  generic cialis…

 82. buy cialis Says:

  20 cialis…

  new cialis…

 83. Major Garnes Says:

  Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 84. order hydroxychloroquine from canada Says:

  order hydroxychloroquine from canada

 85. cialis generic Says:

  cialis buy…

  cialis internet…

 86. buy cialis Says:

  cialis 5 mg…

  generic cialis…

 87. online slots for real money Says:

  online casino…

  real money online casinos usa…

 88. prednisone 20mg Says:

  prednisone 20mg https://bvsinfotech.com/

 89. adreamoftrains web hosting sites Says:

  Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally
  recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.
  adreamoftrains web hosting services

 90. brand viagra over the net Says:

  brand viagra over the net https://www.liverichandfree.com/

 91. TravisPouby Says:

  buy cbd hemp buds: 500 hemp cbd oil for sale – new leaf cbd oil

 92. web hosting Says:

  I couldn’t refrain from commenting. Exceptionally well
  written!

 93. website hosting services Says:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 94. TravisPouby Says:

  buy cbd oil: best cbd sales online – cbd oil 500 mg 49 yaa health store

 95. buy januvia Says:

  buy januvia http://lm360.us/

 96. real casino online Says:

  free casino games…

  best online casino real money…

 97. buy hydroxychloroquine online Says:

  buy hydroxychloroquine online https://webbfenix.com/

 98. cialis online purchase Says:

  cialis online purchase http://cialisoni.com/

 99. web hosting sites Says:

  An impressive share! I have just forwarded this onto
  a coworker who had been doing a little homework on this. And he actually bought me
  lunch because I found it for him… lol. So allow me
  to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to discuss this subject here on your site.

 100. best hosting Says:

  Admiring the persistence you put into your blog and in depth information you
  present. It’s awesome to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same out of date rehashed material. Fantastic read!

  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google
  account.

 101. viagra capsules for men Says:

  viagra capsules for men https://viatribuy.com/

 102. casino games online Says:

  online casino real money usa…

  real casino…

 103. Jamespriew Says:

  levitra generic – levitra 20 mg

 104. Jamespriew Says:

  generic levitra vardenafil – levitra generic

 105. online casino Says:

  casino slots…

  casinos…

 106. viagra online prescription Says:

  natural viagra…

  buy viagra online…

 107. cheapest generic viagra Says:

  viagra without doctor…

  generic name for viagra…

 108. generic sildenafil Says:

  viagra viagra…

  sildenafil citrate…

 109. antibiotics azithromycin Says:

  antibiotics azithromycin https://azithromycinx250.com/

 110. cialis online reviews Says:

  buy tadalafil 20mg price…

  viagra vs cialis…

 111. buy cialis online cheap Says:

  generic cialis 20mg…

  cialis coupon…

 112. phenuebeasuaxia Says:

  casino slots free games http://onlinecasinouse.com/# – casinos online vegas casino games 300 free slots no download no registration doubledown casino bonus collector

 113. online casino real money us Says:

  online casino…

  casino gambling…

 114. hollywood casino Says:

  free slots…

  online casino real money usa…

 115. zcfxnovmw Says:

  Interviul nepublicat al lui Florin Dumitrescu
  zcfxnovmw http://www.g6xm0lw36sog38pg4t82dc263q25n91qs.org/
  [url=http://www.g6xm0lw36sog38pg4t82dc263q25n91qs.org/]uzcfxnovmw[/url]
  azcfxnovmw

 116. dssahhqmat Says:

  9YipHs wkzpzuvekbvq, [url=http://icemtmkuremm.com/]icemtmkuremm[/url], [link=http://ykfnipsvadxo.com/]ykfnipsvadxo[/link], http://xazmrmzztwtm.com/

 117. 블랙잭 게임 Says:

  Best view i have ever seen !

 118. Buy viagra in us Says:

  Buy pfizer viagra online…

  Buy viagra canada…

 119. Anonymous Says:

  Стремись не к тому, чтобы добиться успеха, а к тому, чтобы твоя жизнь имела смысл. https://helloworld.com?h=f234df1529fbb5bc15becea5ac6ec763&

 120. hydroxychloroquine stock prices Says:

  hydroxychloroquine stock prices https://hydroxychloroquine.mlsmalta.com/

 121. vidalista dosage 40 mg Says:

  vidalista dosage 40 mg https://vidalista.buszcentrum.com/

 122. Viagra overnight delivery Says:

  Brand viagra professional…

  Buy generic viagra online…

 123. Anonymous Says:

  Secret meetings and single girls are waiting for you! http://bit.do/fLij4?h=f234df1529fbb5bc15becea5ac6ec763&

 124. Pfizer viagra Says:

  Viagra mail order…

  Price viagra…

Leave a Reply