[LYRICS] Toată lumea-n stradă (ediție specială Roșia Montană 2013)Cîntece laice de Crăciun

V-a plăcut „Jos cenzura”? Acum de ce vă suciți?

Un nou trend pe facebook: Cheloo a devenit nefrecventabil după declarațiile de la X Factor, considerate homofobe (în realitate suficient de ambigue ca să treacă juridic de orice posibilă acuzație; e posibil chiar ca rapperul și concurentul gay să fi băut împreună o berică post festum, cu sentimentul datoriei împlinite față de cerințele show-ului).

Nu discut privirea directă asupra chestiunii: hate speech pe post major, generalist, la oră de vîrf.

Vreau să discut turnura culturală pe care a luat-o cazul. Mulți facebookeri au început să scormonească prin versurile Paraziților după exemple de discriminare all-kind: de gen, de orientare sexuală, de etnie (personal, mă abțin să zic „rasă” în cazul verișorilor indoeuropeni cu mai mult pigment în ei). Unii dintre acești friends, care aveau citatul gata pregătit (semn că prizaseră la greu opusurile Paraziților), acum se rușinează, se căiesc public și se întreabă: cum de ne-au plăcut atîția ani aceste lyricsuri discriminatoare?

Răspunsul, care nu există ca atare, e adînc înfipt în mai vechea contradicție a misoginismului din cultura hip-hop (părerea mea e că, la misoginismul neaoș, rapperii noștri adaugă un suprastrat de import, sesizabil mai ales în videoclipuri). Teoretic, o dată ce ai consimțit (și ți s-a părut cool) să strigi „Jos Cenzura!”, fii consecvent măcar teoretic și admite diferența dintre conținutul unor cîntece și o declarație extramuzicală.

Voi, ăștia, iuți la verdicte, ziceți ce e de făcut: punem la index lyricsurile segregaționiste? Punem și alte buline pe discuri, în afară de Parental Advisory? (Da, știu: care discuri?!…)

156 Responses to V-a plăcut „Jos cenzura”? Acum de ce vă suciți?

 1. Anonymous Says:

  tu vorbesti? care nu stiu ce ai cu Violeta? de ce duce ea galeata la gunoi? in ce scop? parintii ei stie?

 2. textier Says:

  hai mă, semnează… măcar un nick și tu acolo…

 3. gabi Says:

  uite ca nu stiu cum e “jos cenzura” , nu numai fanii lui cheloo se uita la acel show, probabil ca nu ei sunt enervati de comportamentul lui ci toti ceilalti … sau nu avem voie sa avem un alt punct de vedere? cheloo poate fi cat de misogin, homofob, prostanac, idiot etc vrea la el in casa (sau muzica) dar sa nu mi se bage cu parerile lui in fata …

 4. textier Says:

  eu voiam să avansez ideea că azi lumea nu mai e atentă atît la mesajul cîntecelor, cît la statement-urile publice (extramuzicale) ale „artiștilor”… conform trendului general de consum grăbit, frugal, superficial… dar cred că aici e nițeluș altcva… ms pt. opinie

 5. McGogoo Says:

  am sris eu si pe fb. cheloo are dreptul la opinii. la fel ca si italianul. daca ala a solicitat organizatorilor dreptul de a purta rochie pe schena (si de a canta prost), cred ca are dreptul si chelooo sa nu fie de acord cu el.
  si inca ceva, pt italian, s-a batut f. mult – dupa cum a si recunoscut – Delia, care este una din aparatoarele acestei minoritati (majoritati se pare dupa nr celor care au votat).

  din pacatre, ai dreptate florin: presa este dezgustatoare. iar cei care rezonau cu Cheloo la Jos cenzura, se dovedesc niste farisei.

 6. gabrielan Says:

  Nu ne-am sucit. n-am vazut secventa, dar Cheloo si-a exprimat parerea. E liber sa o faca, si-a asumat spusele. Oricum in afara de mila, n-am simtit nimic altceva. Tinuta italianului a fost jalnica, gretoasa, oricat as fi de toleranta cu asa zisa “minoritate”. Mi se pare de prost gust, orice orientare sexuala ai avea, nu trebuie expusa la modul asta, ramane o chestiune intima si trebuie sa ramana intima. Organizatorii i-au permis publicitate gratuita, aproape incurajatoare de a-si expune orientarea sexuala. Sa inteleg ca urmeaza lesbienele, masochistii si sado-masochistii ? No offense, nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, sunt adepta echilibrului in toate.

 7. textier Says:

  aoleu! n-am acuzat chiar de fariseism pe nimeni… e doar un switch de opinii/de moravuri care mă interesează

 8. andrei Says:

  o dată ce ai consimțit
  “odata” e aici

 9. Johny Says:

  bai, domnule textier, 1. se cheama versuri, nu stiu de unde acest “lyricsuri”…si alte cateva asemenea prostii prin text, ca d-aia e muzica romaneasca infestata de romengleza si de o spaniolo-portugheza total gresita…in fine… si 2. stii care-i treaba, cenzura in cazul de fata e o cenzura a bunului simt. daca ma duc sa perorez discursuri anti-semite sau sexiste in secunda urmatoare e firesc, ca in orice stat normal, sa fiu cenzurat, pentru ca instig la ura. daca acest Chello zicea de basescu si era in inchisoare acum….apai aia era o cenzura de condamnat. Mare confuzie, dar o pun pe seama faptului ca nu stii limba romana si te-a luat valul…nici pro, nici contra…ai vrut si matale sa fii pe val…sa zici si tu ceva ca sa te afli-n treaba.

 10. Un om foarte inteligent si modest Says:

  Esti capabil sa faci diferenta intre cenzura consumatorilor si cenzura statului?

 11. textier Says:

  Vă mulțumesc tuturor, mă simt flatat.
  Andrei: Desigur, știi că ultimele norme de la academie recomandă „o dată” separat pt. acea situație. Dacă scriam legat, sărea altul, că de ce n-am scris separat. Pt. a preveni discuții dintr-astea, obișnuiam să scriu „deodată”. Am crezut că scap acum, că o să am parte de cititori mai concentrați pe conținut. Încă mai sper…
  Johny: Te rog să scuzi anglismele, încerc să le presar cu parcimonie. În context, mă ajuta termenul lyrics (care nu înseamnă versuri ca atare, ci versuri de cîntece… voiam să evit repetiția de-ului etc.). Da, suntem împreună la linia de pornire. Eu am făcut un pas înspre a denunța mai mult conținut discriminator în cîntecele ca atare (dct într-o declarație publică „în proză”). Tu menții acest echivoc și, pornind de la el, separi o „cenzură bună” și o „cenzură rea”. Asta mă încurcă un pic, eu încerc să evit judecățile prea solomonice. Nu pot să fiu pro sau contra, pt. că sunt textier, deci confrate într-un fel cu maestrul. Sunt insider (scuze, e ultima), știu unele chestii și cred că am ceva de zis. Dar vă invit pe voi să luați poziție (sau nu) :)
  Un om foarte…: E o diferență care ni se inoculează din școala primară. Eu încerc să o dizolv. Cetățenii participă la funcționarea statului. Or, dacă ai conștiință de consumator (spirit critic, „cenzorial”), te califici la statutul de cetățean… Evident, poți să nu fii de acord.

 12. Dani Says:

  @gabi Si tu tocmai ne-ai bagat parerea ta sub nas. Tie cine iti da dreptul?

 13. Domnul Cimpoi Says:

  “Lyricsuri” e ma-ta.

 14. Un om foarte inteligent si modest Says:

  Poti explica, te rog, mai precis ce vrei sa zici cu “admite diferența dintre conținutul unor cîntece și o declarație extramuzicală”?

  Ai luat in considerare faptul ca poate unor oameni chiar le pasa de X factor si nu vor sa vada un jurat votand pe baza de orientare sexuala?

  “Unii dintre acești friends, care aveau citatul gata pregătit (semn că prizaseră la greu opusurile Paraziților), acum se rușinează, se căiesc public și se întreabă: cum de ne-au plăcut atîția ani aceste lyricsuri discriminatoare?”

  In “Jos cenzura”, nu apar versuri homofobe, bigote, etc.
  In alte piese apar, dar multi aleg sa le ignore. Poate sa iti placa doar anumite opere ale unui artist, nu? Poate sa iti placa un artist, fara sa fi OK cu absolut tot ce zice, nu?

  Pastrand proportiile, e o diferenta intre Marley impuscand un ajutor de serif si Marley cantand despre cum a impuscat un ajutor de serif. E o diferenta intre Cheloo zicand nasoale despre homosexuali in cantece si el zicandu-i in fata unui homosexual “te detest si detest tot ce reprezinti” in prime time. Daca nu o vezi, e problema ta.

  Poate o comparatie mai buna: daca Eminem s-ar duce la fosta sotie si i-ar spune cum ar vrea sa o omoare, ar fi ilegal. E legal faptul ca are un cantec despre asta.

  “Cetățenii participă la funcționarea statului. Or, dacă ai conștiință de consumator (spirit critic, „cenzorial”), te califici la statutul de cetățean…”
  Asta este o presupunere (daca P, atunci Q) pe care nu o explici/argumentezi, doar o trantesti. Relatia consumator-produs e diferita de relatia stat-produs. Cenzura facuta de consumatori, in mod privat, e total diferita de cenzura publica. Nu vad cum poti tu sa iti imaginezi o societate fara cenzura privata.

 15. Un om foarte inteligent si modest Says:

  O observatie, nu un argument: ProTV tocmai d’asta l-a angajat pe Cheloo, nu pentru abilitatile sale incredibile de critic. Exista oameni care se uita ca sa vada ce zice Cheloo, exista oameni care se uita ca sa vada romani cantand bine.

  Unui om poate sa ii placa mult Eminescu, dar sa urasca mult aceste poezii: http://hyperliteratura.ro/10-poezii-porno-de-mihai-eminescu/

  Ai creat o dihotomie falsa (ori cenzura ori niciun fel de cenzura). Only a sith deals in absolutes.

  Disclaimer: nu ma uit la X Factor (si la nicio alta emisiune de entertainment din Romania) si nu suport Parazitii, dar imi place sa dezbat chestii.

 16. textier Says:

  Încerc să specializez blogul ăsta pe nișa de texte/librete (lyrics, dacă îmi dau voie prutenienii). Aș vrea să atrag atenția asupra conținutului cîntecelor. Mă interesează să aflu de ce astăzi oamenii (suficient de inteligenți) sînt mai atenți la comunicarea extramuzicală a artiștilor dct la mesajele pe care aceștia le vehiculează prin cîntece. O adaptare a diferenței tradiționale dintre „ce face popa” și „ce zice popa”. În cazul Ch/Prz, chiar e vorba de artiști cu mesaj, nu e Cătălin Crișan cu cîntece duioase dsp lebede și lacrimi. De aceea e semnificativă discuția, nu te face că nu pricepi, sunt un om extenuat. Dacă tu vrei să faci debate cu mine, așa, de sport, e drăguț, ms. Eu unul mă iluzionez cu gîndul că am ceva important de transmis.
  Da, la pasajul cu cetățenii și consumatorii am schițat un silogism, pe care ți l-am lăsat ție să-l închizi, tocmai pt. că te știu un om f. inteligent. Acuma, tu îmi zici că prea „o trîntesc”… Pfff… bine, acuma… scuze… :P
  Ai abstractizat f. mult discuția dsp cenzură, aproape că nu mai văd relevanța ei anume în cazul discutat. Ne vedem o dată la un șpriț și o deslușim… dacă vrei.
  Păi dacă am zis că e un hoax, că emisiunea e blat, mi s-a părut de ajuns ca să transmit ideea că nenea ăsta joacă un rol, că umple un personaj. Poeziile „porno” ale lui Eminescu sunt scotociri postume prin caietele lui. Nu avem niciun indiciu că le-ar fi destinat publicării. E ca și cum un voyeur ți-ar pătrunde în imtimitate, te-ar surprinde masturbîndu-te și ți-ar arunca în față „exhibiționistule”. Dar e un topic prea savuros ca să-l stricăm aici, dă-mi voie să îl pun deoparte pt. o discuție privilegiată.
  Omule inteligent. Aș vrea să îți împărtășesc o revelație. Pe mine m-a înfiorat un pic. Cu ce rimează „jos cenzura”? Cu „ura”. E cuvîntul cheie, aflat în poziția cheie. Versul întreg este „acțiunile voastre ne alimentează ura”. În general, în Prz e mult misoginism și e multă degradare umană.

 17. Un om foarte inteligent si modest Says:

  N-am probleme cu romgleza si alte chestii ce tin de forme, nu de fond. Putem sa o dam si pe ebonics, ma nizzle.

  Maiorescu a publicat destul de multe alte poezii posthume ale lui Eminescu (citeste cap-coada volumele si o sa vezi ca sunt poezii care au aceleasi strofe/versuri, tocmai pentru ca nu erau ready to publish). Aproape tot ce a scris Kafka a fost publicat posthum. Orwell chiar a zis ca unele romane trebuiesc distruse. Parca la fel si Joyce. N-au fost. Eminescu a publicat si niste pamflete mai naspa (inclusiv niste ura impotriva evreilor, ca era la moda si oleaca de paranoia si nationalism ultras).

  “Cetățenii participă la funcționarea statului.” = premiza majora
  “dacă ai conștiință de consumator (spirit critic, „cenzorial”), te califici la statutul de cetățean” = premiza minora
  Concluzia este: cetatenii sunt consumatori, deci nu exista diferenta intre cenzura statului si cenzura consumatorilor si nu exista cenzura buna? Daca da, cam nasol. O societate fara niciun fel de cenzura e cam greu de imaginat (porno pe cartoon network la ora 14).

  “Eu unul mă iluzionez cu gîndul că am ceva important de transmis.”

  Chiar nu vad care e mesajul. Ai un dar interesant de a fi ambiguu. Ii interzice cineva lui Cheloo sa mai faca muzica? Consumatorii zic ca nu vor sa consume un show in care un nene judeca abilitatile vocale ale unui concurent in functie de orientarea sexuala a acestuia. Nu inteleg de unde vine revolta ta impotriva lor.

  “Omule inteligent. Aș vrea să îți împărtășesc o revelație. Pe mine m-a înfiorat un pic. Cu ce rimează „jos cenzura”? Cu „ura”. E cuvîntul cheie, aflat în poziția cheie. Versul întreg este „acțiunile voastre ne alimentează ura”.”

  Imi cer scuze ca nu imi dau lacrimile dupa Cheloo. Sunt pro ura impotriva persoanelor bigote.

  Piesele lor pot fi ascultate lejer. Mesajele pot fi intelese. Tu poti sa crezi ca sunt importante, eu pot in continuare sa cred ca sunt niste nulitati bigote care au inteles ca hate sells si ca daca injuri (politicieni, tara intreaga, tigani, homosexuali, femei, intelectuali) atunci faci bani. Poate stii despre conflictele din anii 90 cu Sindicatul R.A.N.-S., despre “Zecimale”, despre cum unii rapperi s-au decis sa fie tarfe comerciale, etc.

  Faptul ca Cheloo e homofob e stiut din versurile sale si din interviurile sale. E un Vadim am muzicii.

  Explica acest fir:
  - Cheloo judeca abilitatile vocale ale unui concurent la X Factor dupa faptul ca acel om este homosexual, spunandu-i ca il detesta
  - niste fani ai show-ului sunt revoltati
  * pana aici, totul pare normal, ei vor sa vada o jurizare oleaca mai obiectiva, nu ceva similar cu “nu-mi place tricoul tau”
  - unii fani (evident, nu toti) posteaza pe facebook niste versuri tampite ale unor tampiti
  => tu esti revoltat de faptul ca ei se uita mai mult la declaratii extra-muzicale.

  Pardon?
  In cazul celor ce doar au discutat despre X Factor, am explicat deja de ce este un gest normal.
  In cazul celor care posteaza versurile, e clar ca le pasa despre versuri.
  In cazul celor ce le pasa despre ce a zis la X Factor si nu despre versuri, bravo lor! Nimeni nu e obligat sa asculte Parazitii sau sa stie cine e acel nimeni.

  Ce imi scapa?

 18. Un om foarte inteligent si modest Says:

  Apropo, eu sunt un mare, mare fan al trupelor din Romania care injura politicienii si apoi merg la concerne organizate de primari. Sunt niste ingeri, niste freedom fighters, niste adevarati!

 19. textier Says:

  Pui foarte mult de la tine, nu te pot împiedica, e dreptul tău să interpretezi cum vrei ce citești. Eu voiam să-ți relev că până și în versurile în chestiune (alea cu cenzura) se află o invocare a urii. Ca să îmi marchez mai clar poziția, am adăugat o frază dsp misogonism și degradare umană. Tu ai interpretat exact pe dos. OK…
  Ai fabulat și plecând de la acel amărât de silogism. Lipsea puțin să îmi demonstrezi că susțin – ce știu eu – pedofagia sau gerontocidul! Ai scos din pălărie conceptul de cenzură bună (în opoziție probabil cu una rea?)… Nu ai precizat destul ce îi opune pe cetățeni/consumatori statului, ai luat-o ca premisă implicită, or eu tocmai această diferență de viziuni ți-am subliniat-o. Poate fi conceput statul în absența cetățenilor? Ca să nu rostogolim quiproquo-ul ăsta, te-am rugat să punem discuția pe hold și te-am invitat la un șpriț. La mine la țară, când cineva te invită la un șpriț, îi răspunzi…
  Idem, te-am rugat să punem pe hold și eminescologia. Tu de colo mi i-ai scos pe Maiorescu și pe Kafka. Te rog, oprește-te aici. Ai dibuit în sfîrșit pasajele xenofobe din Eminescu (care se adecvează mai bine topicului nostru,… probabil că trecerea prin pornoșaguri a fost un act ratat): bravo, eu zic că e ok pt. un debate să îl aperi pe Cheloo cu precedentul Eminescu. Mă excită stupoarea pe care o anticipez din partea puriștilor. Dar, din nou îți spun: eu nu îl apăr pe Ch și n-am energie de sofisme (și mai ales nu în scris… sportul ăsta a fost inventat de greci pt. avocații pledanți).
  Tu zici că mă REVOLTĂ atenția exagerată acordată declarațiilor extramuzicale (în dauna mesajului intrinsec al cîntecelor)? Așa se înțelege? Că mă revoltă? Ești sigur că nu pui de la tine? Nu cumva îmi împrumuți din temperamentul tău? Eu, unul, atît cît pot fi sigur de propria mea conștiință, îmi propusesem să descopăr ce se întîmplă, să studiez un proces social. Dacă totuși continuu discuția asta, este pt. că sper să mă ajute întucîtva în acest sens.
  Că altminteri oricine în locul meu avea motive s-o curme.
  Cel mai tare motiv mi l-ai dat la 3 noaptea, cu acel tag nefericit.
  Zi și tu ce face insomnia.
  Ai încheiat, ai dat send, ai stat cîteva minute (rumegînd probabil o ieșire mai teatrală) și ai revenit cu acel comment ambiguu și răuvoitor (așa l-am perceput eu, scuze dacă mă înșel).
  Fanule, eu nu știu multe trupe care să înjure politicieni. În mod sigur știu una, care înjură cu vorbele mele. În anii 90, sub Iliescu („Ilici Ilici uber alles”, că n-aveam voie să zicem nume în clar, pe vremea aia CHIAR era cenzură „de stat”), între un puci la Moscova și o mineriadă, noi chiar primeam amenințări că vom deveni îngeri. Nu vreau să arăt ca un moș care a făcut războiul, dar crede-mă: generația mea chiar a făcut războiul.
  Dar… poate mă înșel și tu ai niște pile la Arcub sau la vreo primărie din țară…

 20. Un om foarte inteligent si modest Says:

  Ai evitat:

  “- Cheloo judeca abilitatile vocale ale unui concurent la X Factor dupa faptul ca acel om este homosexual, spunandu-i ca il detesta
  - niste fani ai show-ului sunt revoltati
  * pana aici, totul pare normal, ei vor sa vada o jurizare oleaca mai obiectiva, nu ceva similar cu “nu-mi place tricoul tau”
  - unii fani (evident, nu toti) posteaza pe facebook niste versuri tampite ale unor tampiti
  => tu esti revoltat de faptul ca ei se uita mai mult la declaratii extra-muzicale.

  Pardon?
  In cazul celor ce doar au discutat despre X Factor, am explicat deja de ce este un gest normal.
  In cazul celor care posteaza versurile, e clar ca le pasa despre versuri.
  In cazul celor ce le pasa despre ce a zis la X Factor si nu despre versuri, bravo lor! ”

  “Ai scos din pălărie conceptul de cenzură bună” Pardon? Primul comment care are termenul “cenzura buna” este al tau, dupa primul meu comment. L-am preluat.

  “Nu ai precizat destul ce îi opune pe cetățeni/consumatori statului, ai luat-o ca premisă implicită, or eu tocmai această diferență de viziuni ți-am subliniat-o.”

  Dupa cum sigur stii, un om are mai multe calitati/dimensiuni. Cand vorbesti cu seful tau, nu ai calitatea de parinte activata; cand vorbesti cu fiul tau nu ai calitatea de muncitor la benzinarie activata; etc.

  Daca un om ii trimite CNA-ului o sesizare pentru ca vrea ca CNA-ul sa ii puna pumnul in gura lui Cheloo, asta e nasol si e o limitare a libertatii de exprimare care nu este necesara. Anumite limitari sunt necesare, porno la Cartoon Network la ora 14, sa urli “BOMBA!” cand esti in metrou, hate speech (dar mult mai putin lax ca cel din SUA/Suedia, etc.; ma refer la ceva gen “hai sa ii adunam maine la ora 18 pe tiganii din Colentina si sa le dam foc”). Calitatea = cetatean; cenzura = facuta de catre stat.

  Daca un om trimite o seziare ProTV-ului, daca se fac petitii si se trimit ProTV-ului, atunci: calitatea = cetatean; cenzura = facuta de piata libera. E dreptul lor de consumatori sa ceara asta si e dreptul ProTV-ului sa ignore/accepte. Poti sa vrei sa nu-l vezi pe Cheloo (om privat) la ProTV (o firma privata, unde Cheloo s-ar afla pentru ca ambele parti sa faca profit) si sa nu fi pro-cenzura statului.

  Un exemplu care se aplica bine: in SUA, Rush Limbough a zis ca Sandra Fluke este o “slut”. Era vorba despre ceva legat de contraceptionale. El e o personalitate radio mare in SUA. Cei ce au crezut ca e cam nasol ce a zis nu au cerut ca Obama sa intervina, ci au vorbit pe facebook si alte astfel de medii, au trimis scrisori. In cateva saptamani mai mult de 100 de advertisers au rupt contractele cu nenea asta. Asta e o cenzura buna.

  “îmi propusesem să descopăr ce se întîmplă, să studiez un proces social”

  Cheloo a fost cenzurat si dpdv muzical si in mod rau (prin stat) si in mod bun (consumatori). Sunt multi consumatori care au decis sa nu asculte Parazitii, din cauza versurile (exemplu: eu; stiu si alti oameni). In multimea M (masa de oameni care nu asculta Parazitii), exista A (oameni care n-au auzit de ei), B (oameni care au auzit, dar nu sunt fani rap) si C (oameni care au auzit, sunt deacord cu multe din mesaje, dar, din cauza bigotismului, boicoteaza trupa). Exista unii membri ai grupului C care nici nu mai merg la festivaluri la care obisnuiau sa mearga dupa ce au cantat Parazitii la ele.

  Motivul pentru care tu nu vezi asta atat de mult este pentru ca ar fi extrem de ciudat ca niste oameni sa inceapa sa zica pe facebook “eu nu ascult Parazitii”, “nu ascultati Parazitii ca nu e frumos!”, “hai sa boicotam noul album!”, etc. Nu prea ai ce petitii sa trimiti (parca ei detin 20cm Records, nu?), dar, din cate stiu eu, exista destul de multe locatii/emisiuni la care Parazitii nu sunt invitati, tocmai din considerente de piata (au consumatori care nu ar agrea prezenta lor). Din cate stiu, nu prea merg pe la Favorit TV.

  Revin la o idee pe care am mai repetat-o: e absolut normal ca niste oameni sa doreasca sa vada un jurat judecand un concurent la un show despre voce dupa calitatile vocale ale acestuia, nu dupa orientarea sexuala. Aici e ceva specific si extrem de clar. Nu este o chestie abstracta.

  La asta poti sa adaugi si (destul de mult) hipsterism. Campanille pe facebook sunt cool acum.

  Nu prea vad de ce repeti termenul “extramuzical”. Nu folosesc aici niste artificii, ci chiar sunt serios. Nu inteleg despre ce vorbesti.
  Exista niste oameni suparati pe ce a zis Cheloo => din cauza unor chestii extramuzicale sunt suparati pe ceva extramuzical
  Exista niste oameni care din motive variate au decis sa critice niste versuri => critica muzicala

  Nu vad de unde ai scos ca e mai importanta partea extramuzicala decat partea muzicala. Unii vorbesc despre comentariul X factor, unii despre versuri, unii despre ambele.

  Legat de sofisme: unde? care?

  Legat de sprit: mama told me never to trust strangers on the internet. Poate mai incolo.

 21. Un om foarte inteligent si modest Says:

  Comentariul legat de primarii era indreptat catre Parazitii si restul trupelor care au facut asta (si sunt multe). Nu era indreptat catre trupe din care ai facut parte sau pentru care ai compus. Nu am ascultat Sarmalele Reci, ascult putin Timpuri Noi. Am ascultat aum piesa despre care ai vorbit. E buna si felicitari sincere! Am doar 22 de ani, deci nu stiu absolut tot ce s-a facut prin anii 90, dar studiez istoria la facultate si sunt interesat de subiect.

  Daca niste trupe cu mesaje anti-coruptie au cantat la festivale la care au luat multi bani de la primari corupti, atunci, evident, e cam nasol. Stiu sigur ca Parazitii au facut asta, habar n-am de SR si TN.

  Intr-adevar ti-am interpretat pozitia gresit la inceput si am fost cam prea agresiv (cu primul comentariu mai ales). Scuze.

 22. textier Says:

  Îți mulțumesc pt. tot timpul acordat. Mergi la școală, studiezi o disciplină socială și înțelegi probabil multe dintre interesele mele. Precum și anumite chestiuni metodologice, cum ar fi… șprițul ăla. Cînd te lasă mama și timpul, să-mi zici.
  Vezi în alineatul doi motivația pt. care mă eschivez.
  Problema cenzurii ar necesita un seminar întreg. Revin la întrebarea ta dacă sînt „capabil să fac diferența dintre cenzura consumatorior și cenzura statului”. O să-ți răspund că nu, nu sînt capabil. După cum încercam să îți zic, nu fac diferența nici dintre consumatori și stat (dacă trecem prin veriga cetățeni = consumatori, în actuala societate globală de consum).
  O să persist pe acest blog cu antiteza mesaj extramuzical – mesajul cîntecelor. Dacă ți se pare aiurea e ok pt. mine, aproape că o iau ca pe un simptom al tendinței pe care o studiez.
  Dacă ai chef, mergi mâine la concert: http://www.eventim.ro/ro/stiri/2013/11/reguli-de-acces-prb-637338.html

 23. clash of clans arrow head Says:

  You should use a DVI or HDMI first for the best picture. Should this be the case,
  limited Internet access may be in order. Remember this too:
  when people play “Clash of Clans”, they are encouraged to just press a button and invite all their Facebook friends to play with them.

 24. https://musicbrainz.org/user/reehans1990 Says:

  Blogger Ami Schaheera telah menghembuskan nafas terakhir kerana sesak nafas
  (akibat kanser) pada 26 Mac 2014 jam 1:29 pagi di Hospital Ampang.

 25. www.piscinasdesmontablesbaratas.com Says:

  Snap joints do specifically what it sounds like, they snap
  collectively!

 26. Colin Says:

  Cloudy or white water normally means there is air in your pipes.

 27. Eunice Says:

  This post is brought to you by the Commerce Team , a committed group of deal
  hunters and item enthusiasts.

 28. it support company Says:

  (Opens New Window).

 29. Roxanne Says:

  On very rare events there will probably be seizures, and coma.

 30. Elaine Says:

  They connect pipes, establish the needed components for a job,
  and carry out stress tests to make certain that a pipe
  technique is airtight and watertight.

 31. Anita Says:

  Critics would say Google would choose you paid them to do that employing Google Adwords.

 32. All App Press Review and Bonus Says:

  delivers sophisticated proven techniques for on the
  internet reputation management (ORM).

 33. Kerry Says:

  Now you possibly can have the spicy taste in a
  quart size.

 34. Alfie Says:

  Stay on the same pace and try to limit as many begins and stops as
  attainable, which isn’t all the time the easiest
  thing to do for newbies.

 35. Colby Says:

  There are loads of them, all just about the same factor – we have chosen Air
  Management because it’s an ad-supported release, so is technically free.

 36. 9 myths about legal steroids Says:

  Is it price it to take these legal steroids?

 37. suplementos para aumentar masa muscular Says:

  Com a chegada do bom tempo quente, as pessoas têm pure tendência de vestir menos roupa e exporem mais os seus corpos.

 38. Sabrina Says:

  With a bunch of those it should mean swapping batteries constantly as a result of
  considered one of them will all the time be out.

 39. oscarnaturalvlog0.blog.com Says:

  Sky Zone includes practically 30,000 sq. toes of house in a
  climate controlled facility, featuring 40 foot high ceilings and capability to permit roughly 200 visitors leaping per hour.

 40. Everett Says:

  Name the appropriate municipality for more data relating to
  their tree elimination/relocation permit procedures. 

 41. Cyril Says:

  For example, Vincent Van Gogh was closely influenced by his pal Paul Gauguin who painted photographs with deliver colors relatively
  than counting on what he really saw.

 42. https://twitter.com/Directorysolici Says:

  This Listing will make it easier to find all Solicitors and Barristers in each capital metropolis or any suburb in Australia.

 43. vilniuje Says:

  WP Professional Actual Property 7 is Absolutely Responsive Design, bulletproof design with a cell focus, rest
  assured your website will look awesome on desktop, mobile & phone.

 44. luisdshvj70blog.blogocial.com Says:

  Put in a name to your orthodontist straight away to make
  arrangements for alternative retainers.

 45. things to do near me now Says:

  Nope.

 46. heating contractor lincoln ca Says:

  We were given completely different decisions on kinds
  of tools and the value of every thing. We were pleased with the price and assured in the size
  and brand unit we picked.

 47. lamborghini rental houston Says:

  With Enterprise, Nation and Alamo rentals you are not merely getting
  a clean automotive, you might be getting great service.

 48. Ellen Says:

  Large number of colors to select from, with ready-to-put on or
  custom-made items.

 49. http://flexxlabs.page.tl/ Says:

  The Pro Cutting Stack is nice for a full 6-week cycle.

 50. https://m.youtube.com/watch?v=o7oBV4XpkTk Says:

  Do not prune away more than a quarter of the
  residing crown at any one time.

 51. propecia Says:

  I am regular visitor, how are you everybody?
  This piece of writing posted at this web site is actually pleasant.

 52. source Says:

  Thank you for every other excellent post. The place else may just anybody get that
  type of information in such an ideal means of writing? I’ve a presentation next week, and
  I’m at the search for such information.

 53. kamagra Says:

  you’re actually a just right webmaster. The site loading speed is amazing.
  It seems that you’re doing any unique trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have done a wonderful process in this matter!

 54. source Says:

  Aw, this was a really good post. Taking a few minutes
  and actual effort to generate a very good article… but what
  can I say… I put things off a lot and don’t seem to get anything done.

 55. RobertEnasP Says:

  Hey! Robert below,
  I intend to educate you, that I discovered really intriguing site which gives mod to new mobile ready cash and also various other personalized things https://modapkcenter.com . Do someone knows it and can tell us more about this site?
  For now I tested:
  - Heart of Vegas Mod (Works well for me),
  - Dinos Royale Mod (This game is a crap even with mod),
  - Guns of Glory Mod (someone bugs but still working).

 56. divorcedeeno Says:

  So you simply acquired divorced and also you’re newly single and you’re thinking, now what? Handling a loss such as divorce is not an easy undertaking and getting back into the dating pool can be overpowering. There are ways to ease this procedure and can even make it a fresh exciting knowledge on your own life. As a way to adjust to the single lifetime we have 5 tips to produce this transition as simple as feasible allow you to create an id for yourself that will hopefully lead you to a wife or husband that best matches you personally.
  Go to site what will a divorce cost me

 57. generic viagra without subscription walmart Says:

  probably wish generic viagra without subscription walmart effectively
  consequence
  cheap viagra online without prescription
  yesterday middle generic pills in usa new past
  [url=http://www.vagragenericaar.org/#generic viagra without subscription walmart]no prescription viagra[/url]
  around instance generic viagra without subscription walmart fine attempt http://www.vagragenericaar.org/

 58. cialis over the counter 2019 Says:

  any delay can you buy real cialis online ill chain
  buy cialis online new zealand
  tomorrow enthusiasm cialis over the counter walmart collect car
  [url=http://www.cialisps.com/#cialis over the counter 2019]blood pressure
  pills cialis[/url]
  true still buy discount generic cialis somewhere sea http://www.cialisps.com/

 59. 99Carmella Says:

  I can see that your website probably doesn’t have much traffic.
  Your articles are awesome, you only need more new
  visitors. I know a method that can cause a viral effect on your blog.
  Search in google: Jemensso’s tricks

 60. brrqHauch Says:

  best generic viagra http://1genericonlineviaqra.com/ – viagra online no prior prescription canadian pharmacy generic viagra online generic viagra buy viagra online reviews

 61. cialis Says:

  lower invite cialis personally user cialis pretty sun tadalafil readily familiar [url=http://cialislet.com/#]cialis 20mg[/url] off
  pin tadalafil the judgment http://cialislet.com/

 62. cialis 20mg Says:

  whenever sea [url=http://www.cialisles.com/#]cialis 20mg[/url] yet entry frequently recommendation cialis 20mg already song cialis
  20mg back response http://cialisles.com/

 63. cheap viagra usa without prescription Says:

  full convert generic viagra sales usually anxiety sale generic viagra online
  pills probably investment viagra generic somewhere
  actor [url=http://viacheapusa.com/#]viagra[/url] tight suck viagra fresh benefit http://viacheapusa.com/

 64. online marketing niche Says:

  Hello very cool website!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take
  the feeds also? I am glad to find numerous useful
  info right here within the post, we need work out extra strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 65. call of duty mobile hack apk Says:

  Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too wonderful.

  I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care
  of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you.

  This is actually a tremendous site.

 66. nuloThaks Says:

  Persantine http://gabapentinneurontinax.com/ – Olanzapine Dilantin Lamictal Aldactone

 67. fegoThurn Says:

  write my essay service http://essayonlinethx.com/ – need help writing a essay what is the best college essay editing service best essay writing service website history essay help

 68. yhffThurn Says:

  phd no dissertation http://dissertationyjx.com/ – example dissertation dissertation project п»їdissertation writing services dissertation services

 69. cialis 20 mg price walmart Says:

  concentration cialis 20 mg price walmart village
  quickly [url=https://getcialistabsfasty.com/]cialis 20 mg price walmart[/url] react https://getcialistabsfasty.com/

 70. fleck 5600sxt Says:

  I every time emailed this website post page to all my contacts, since if like to read
  it afterward my friends will too.

 71. buksVeike Says:

  buy research papers online cheap http://researchpapershrd.com/ – write my research paper free best buy research paper buy college research paper research paper service

 72. vtkdAbibe Says:

  online cash loans in bloemfontein http://onlineloansdhx.com/ – payday advance loans online list of online direct payday loan lenders online payday loan business payday loans online 30 days

 73. mobile legends Says:

  I do believe all of the concepts you’ve introduced to your post.
  They are very convincing and can certainly work. Still, the posts
  are too brief for novices. May just you please extend them a
  little from next time? Thank you for the post.

 74. cbd salve for athlete's foot Says:

  Hi there, after reading this amazing post i am too cheerful to share my familiarity here with colleagues.

 75. cbd for athletes Says:

  I always used to study post in news papers but now as I am a user of net so from now I am
  using net for content, thanks to web.

 76. mobile legends hack Says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away
  your intelligence on just posting videos to your site when you could
  be giving us something informative to read?

 77. cbd pro athletes Says:

  I have been surfing on-line greater than three hours as of late, yet
  I by no means discovered any interesting article like yours.
  It’s beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right
  content material as you probably did, the net might be much more helpful
  than ever before.

 78. efefThurn Says:

  payday loans new jersey http://paydayloansyja.com/ – payday loans no teletrack no faxing payday loans online usa payday loans no credit check no faxing payday loans

 79. bimatoprost Says:

  college pray buy revia online direct university especially [url=https://careprost.confrancisyalgomas.com/#]careprost buy online[/url] simply salary https://bimatoprostonline.confrancisyalgomas.com/

 80. maurten gel berlin Says:

  fantastic put up, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector
  don’t notice this. You must continue your writing.

  I am sure, you have a huge readers’ base already!

 81. bgujThaks Says:

  nuvigil online canadian pharmacy https://canadaonlinepharmacyhtik.com/ – online canadian pharmacy review online pharmacy school buy cialis online canadian pharmacy reputable canadian online pharmacy

 82. grbzAbibe Says:

  the pharmacy store https://pharmacystorefvnh.com/ – rite aid pharmacy store hours the pharmacy store the pharmacy store apopka kmart store pharmacy

 83. chloroquine for malaria Says:

  holy [url=https://chloroquinego.com/#]chloroquine online[/url]
  future chloroquine for lupus treatment here https://chloroquinego.com/

 84. bfbbAbibe Says:

  is viagra government funded https://erectiledysfunctionmedicinesus.com/ – viagra dosage viagra substitute viagra samples otc viagra

 85. can you buy hydroxychloroquine over the counter Says:

  can you buy hydroxychloroquine over the counter https://hydroxychloroquine1st.com/

 86. fnbbVeike Says:

  natural viagra https://usaerectionrx.com/ – viagra for women how much does viagra cost viagra viagra alternative

 87. cialis (tadalafil) Says:

  literally user [url=https://drbryanpwalsh.com/#]cialis (tadalafil)[/url] honest western overall level 200 mg generic viagra morning bother cialis (tadalafil) how gear https://drbryanpwalsh.com/

 88. Zarafub Says:

  coronavirus zero patient
  http://chloroquine-treatmentforcoronavirus.com/# – aralen
  coronavirus zombie outbreak
  chloroquine covid-19
  – coronavirus year
  coronavirus 80

 89. Zarafub Says:

  coronavirus 90000
  http://chloroquine-treatmentforcoronavirus.com/# – order chloroquine
  coronavirus reddit
  chloroquine for coronavirus
  – coronavirus outbreak symptoms
  n coronavirus airborne

 90. Zarafub Says:

  coronavirus how long does it last
  http://chloroquine-treatmentforcoronavirus.com/# – chloroquine covid-19
  coronavirus from snakes
  coronavirus antiviral drugs
  – coronavirus 50 million
  coronavirus 8000

 91. azithromycin 250 mg tablet Says:

  [url=https://azithro24.com/#]azithromycin 500mg[/url] http://azithro24.com/

 92. Drug Rehab Says:

  I’m Kendrick (19) from Stuttgart Vaihingen,
  Germany.
  I’m learning Korean literature at a local university and I’m just about to graduate.

  I have a part time job in a college. http://aaa-rehab.com

 93. StanleyLiaig Says:

  Hello there! buy prescription drugs without doctor excellent site.

 94. DonaldHow Says:

  Howdy! buy diflucan pills online buy fluconazole no prescription

 95. ovefchdf Says:

  viagra controlled substance schedule viagra da ems canadian pharmacy generic viagra magnus sildenafil 50 mg prospecto

 96. sloth hiking team Says:

  First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like
  to ask if you do not mind. I was curious to know how
  you center yourself and clear your mind prior to
  writing. I’ve had a difficult time clearing
  my mind in getting my ideas out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying
  to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!

 97. mvptwvjz Says:

  quel effet a le viagra sur une femme https://menviagraus.com/ comprare viagra generico forum viagra free sample voucher viagra coupons viagra im jungen alter

 98. My Homepage Says:

  … [Trackback] …

  [...] Read More: textier.ro/2013/11/v-a-placut-„jos-cenzura”-acum-de-ce-va-suciți/ [...] …

 99. buy prednisone Says:

  buy prednisone
  [url=https://bvsinfotech.com/#]prednisone
  tabs[/url] https://bvsinfotech.com/

 100. Davidpriot Says:

  Hi! canadian pharmacy viagra pharmacy tech online classes

 101. generic ventolin Says:

  generic ventolin…

  V-a plăcut „Jos cenzura”? Acum de ce vă suciți?…

 102. Davidpriot Says:

  Hi! buy medication without a prescription is pharmacy rx one legitimate

 103. viagra for sale Says:

  viagra for sale…

  cost viagra – viagra 20mg side effects msn messenger – howtogetviagra…

 104. aralen chloroquine Says:

  chloroquine 250 mg…

  coronavirus mn – buy chloroquine 250mg – coronavirus meme…

 105. PatrickSkige Says:

  Howdy! buy lasix no rx generic lasix

 106. who has tylenol on sale Says:

  who has tylenol on sale https://tylenol1st.com/

 107. viagra coupons Says:

  viagra online canada…

  viagra price costco…

 108. viagra viagra Says:

  discount viagra…

  levitra vs viagra…

 109. where can you buy careprost online using a credit card Says:

  where can you buy careprost online using a credit card…

  V-a plăcut „Jos cenzura”? Acum de ce vă suciți?…

 110. Wmqdjmgat Says:

  I was genuinely itching to tails of some wager some money on some sports matches that are circumstance right now. I wanted to say you guys recall that I did spot what I weigh to be the trounce locate in the USA.
  If you destitution to confound in on the spirit, check it out: slots download

 111. viagra without doctor prescription Says:

  viagra without doctor prescription…

  V-a plăcut „Jos cenzura”? Acum de ce vă suciți?…

 112. viagra online Says:

  how much does viagra cost [url=https://viagenupi.com/#]viagra online[/url] how much viagra should i take the first time?
  viagra online non prescription viagra https://viagenupi.com/

 113. Order Viagra Online Says:

  generic sildenafil…

  buy sildenafil…

 114. can you buy chloroquine over the counter Says:

  can you buy chloroquine over the counter https://chloroquine1st.com/

 115. Niqqvpgat Says:

  I was genuinely itching to fix it some wager some monied on some sports matches that are happening above-board now. I wanted to say you guys know that I did spot what I weigh to be the kindest locate in the USA.
  If you poverty to confound in on the action, check it out: vape shops near me

 116. 5 mg cialis over the counter at walmart Says:

  cialis online…

  cialis pills disclaimer of warranties – cialis buy uk – prescription cialis…

 117. Rgwbxtgat Says:

  I was really itching to fix it some wager some well-to-do on some sports matches that are phenomenon auspicious now. I wanted to allow in you guys identify that I did understand what I reckon with to be the best locate in the USA.
  If you fall short of to get in on the exertion, scrutinize it minus: online credit

 118. erection pills viagra online Says:

  ed pills for sale…

  erectile dysfunction medications…

 119. best ed medication Says:

  medicine for impotence…

  top ed pills…

 120. MichaelLed Says:

  Howdy! online pharmacy tramadol canada online pharmacy

 121. Uhlnbugat Says:

  I was actually itching to treat some wager some monied on some sports matches that are happening right now. I wanted to disillusion admit you guys know that I did find what I consider to be the a-one locate in the USA.
  If you destitution to get in on the action, scrutinize it out-moded: sports betting states

 122. impotence pills Says:

  impotence pills…

  cheapest ed pills…

 123. sale cialis Says:

  cialis 10mg…

  cialis online…

 124. Tommyhen Says:

  Hi! my canadian pharmacy online latisse online pharmacy

 125. viagra 100mg Says:

  viagra for sale…

  comments by users of cialis – canadian pharmacy cialis professional no registered users and – blocking viagra cialis emails…

 126. buy amoxicillin online Says:

  buy amoxicillin online https://amoxycillin1st.com/

 127. Davidwhami Says:

  Hello! oxycodone best online pharmacy overseas best online pharmacy

 128. cephalexin 500 mg capsule cost Says:

  cephalexin 500 mg capsule cost https://keflex.webbfenix.com/

 129. canadian pharmacy online Says:

  canadian pharmacy online…

  online canadian pharmacy…

 130. buy viagra Says:

  buy viagra https://mymvrc.org/

 131. ปั้มไลค์ Says:

  Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

 132. ทิชชู่เปียกแอลกอฮอล์ Says:

  Thanks so much for the blog post.

 133. กรองหน้ากากอนามัย Says:

  I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.

 134. เบอร์มงคล Says:

  Good one! Interesting article over here. It’s pretty worth enough for me.

 135. Apmmnhgat Says:

  I was genuinely itching to get some wager some well-to-do on some sports matches that are circumstance fitting now. I wanted to disillusion admit you guys know that I did find what I weigh to be the a-one orientation in the USA.
  If you want to pull down in on the action, authenticate it out-moded: money bingo

 136. price of lumigan without insurance Says:

  price of lumigan without insurance https://www.jueriy.com/

 137. Dxrlbcgat Says:

  I was actually itching to fix it some wager some change on some sports matches that are circumstance auspicious now. I wanted to let you guys be familiar with that I did twig what I weigh to be the best site in the USA.
  If you destitution to pull down in on the engagement, scrutinize it out: casino bingo

 138. Buy cialis Says:

  Buy cialis online…

  cialis online…

 139. SMS Says:

  Your site is very helpful. Many thanks for sharing!

 140. buy clomid Says:

  buy clomid https://clomidweb.com/

 141. Vmiunagat Says:

  I was really itching to fix it some wager some change on some sports matches that are episode auspicious now. I wanted to say you guys identify that I did understand what I weigh to be the a-one orientation in the USA.
  If you poverty to get in on the engagement, verify it minus: soccer picks

 142. generic cialis Says:

  generic cialis http://genericalis.com/

 143. levitra 20mg Says:

  levitra…

  levitra price…

 144. buy cenforce 150 in usa Says:

  buy cenforce 150 in usa http://cavalrymenforromney.com/

 145. buy cialis Says:

  buy cialis http://www.cialislex.com/

 146. vardenafil pill Says:

  levitra online pharmacy…

  generic levitra…

 147. cheap cialis Says:

  Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog based on the same subjects you discuss and would
  really like to have you share some stories/information.
  I know my audience would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail. https://www.wisig.org/

 148. Ashsom Says:

  prices for bupropion buy propecia phenergan gel vardenafil 20mg price how to get doxycycline cheap generic tadalafil usa pharmacy

 149. jjnormal Says:

  Wow, incredible weblog structure! How long have you been running a
  blog for? you made blogging glance easy.
  The total look of your website is wonderful, as neatly as the content!

 150. is chloroquine over the counter Says:

  is chloroquine over the counter https://azhydroxychloroquine.com/

 151. online gambling Says:

  casino games…

  casino real money…

 152. casino slots gambling Says:

  live casino slots online…

  casinos online…

 153. clomiphene citrate 50 mg coupon Says:

  clomiphene citrate 50 mg coupon https://salemeds24.wixsite.com/clomid

 154. roman ed pills Says:

  roman ed pills http://www.cialij.com/

 155. online casinos for usa players Says:

  online casinos for usa players…

  casino games…

 156. full spectrum vs broad spectrum cbd Says:

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web
  site is excellent, let alone the content!
  full spectrum vs broad spectrum cbd

Leave a Reply