Jazzappella – vocile care dau swing CrăciunuluiCîştigă bilet la show-ul “L-au ucis pe Bulă” cu Sarmalele Reci

I.B. Lefter, Dimov şi postmodernii. Minus un chiulău.

arhivă @ 16 December 2010

Marţi seara, la Biblioteca de la Litere, s-a lansat o serie de cărţi pe care Ion Bogdan Lefter le-a îngrijit: vol. I şi II din integrala poetică Leonid Dimov; respectiv le-a scris: 7 postmoderni: Nedelciu, Crăciun, Müller, Petculescu, Gogea, Danilov, Ghiu şi O oglindă purtată de-a lungul unui drum. Fotograme din postmodernitatea românească (toate apărute la Editura Paralela 45, 2010).

Alături de eroul meu teoretic Bogdan Lefter, pe afiş erau anunţaţi eroii mei lirici Mircea Cărtărescu şi Traian T. Coşovei, cu titlul de “dimovieni”, o mulţime de lume literară bună, printre care… şi mandea… care a fost din nefericire prins cu o obligaţie de serviciu… culmea! la vreo 200 m de Facultatea de Litere (locul evenimentului). Imediat ce m-am eliberat, cu mult după 20:00 (lansarea era anunţată la 18:00) am dat fuga la Universitate, am cerut voie gardienilor să dau o raită pînă la Sala de Lectură, poate-poate mai prind un dimovian întîrziat… În zadar: uşa era ferecată. Dezolare! Pe holurile acelea, pe treptele acelea cu cimentul ros, m-am simţit ca atunci cînd întîrziam la cursuri, cu mulţi ani în urmă. De data asta, nu întîrziasem: chiulisem direct.

Maestrul Lefter mă fixase just în insectar: sînt un epigon dimovian pe filiera 80-iştilor. Şi mă simţeam onorat să fiu poftit la o întîlnire atît de selectă a dimovienilor. Şi cu atît mai jenat mă simt că am ratat-o…

Am convingerea că Dimov merită o posteritate clasicizantă, precum cea de care are parte  în ultimii ani Gellu Naum. Am mulţi prieteni în confreria naumiştilor (între timp scindată în facţiuni… care îşi dispută cu gelozie cultul Eroului). Eu m-am ţinut deoparte. Îl citesc pe Naum cu plăcere, am preferinţele mele în opera lui (atît cît o cunosc)… dar nu rezonez întru totul cu el. Dimov însă e sevă pură pentru mine, nu-l citesc – îl absorb! Mă abţin să fac teoretizări, să spun de pildă că unul e mai aproape de freudismul lui Breton decît celălalt, că unul e mai încărcat de sexu- şi senzualitate decît celălalt etc. Sînt un fan – atîta tot – şi îmi las gustul să vorbească.

Aşadar, cumpăr cărţile… şi pîndesc o posibilă reexaminare…

11 Responses to I.B. Lefter, Dimov şi postmodernii. Minus un chiulău.

 1. Lu Says:

  Minus doi chiulai, ca nici Cosovei n-a venit…

 2. dp Says:

  imi amintesc prima data cand am citit din Dimov, tanar fiind: uimirea ca exista un asa mare poet care ar trebui sa fie pe prima pagina in manuale, sa-i bata pe toti la puncte, sa fie pe toate gardurile scris cu litere de`o schioapa.
  dupa, am luat partea buna a lucrurilor. mi-am dat seama ca sunt si eu, prin intimplatorul fapt ca mi-au cazut in mana poeziile lui, intr-un elitist si masonic cerc al initiatilor. putinilor care, intr-o discutie aprinsa, puteau detensiona orice polemica si pune in acord disputa soptind magic doar Dimov.
  si finalul orgoliu: de a gasi din cand in cand pe cineva care sa merite si a-i spune cu un aer superior: citeste-l pe Dimov. orgoliul imi era gadilat dupa lectura, cand noul initiat imi multumea, admirativ.

 3. YigruZeltil Says:

  După ce că Lefter i-au trebuit patru ani ca să publice volumul doi (dar chiar de ce? Fiindcă am văzut primul volum atunci când apăruse în 2006 şi era doar o republicare ad-hoc a volumelor în ordinea apariţiei, n-a încercat să pună “Litanii pentru Horia” (care a fost scris în anii ‘50) înaintea lui “Versuri”, ş.a.m.d.), tu îţi permiţi să ratezi lansarea!?!
  Scuze, glumesc, sunt cam obtuz, e şi de la foamea de lup, inclusiv foamea după Dimov, eu care aş fi vrut să am toată opera lui Dimov la un loc, dar mai trebuie să aştept până anul viitor volumul 3 şi astfel să dau o bunătate de sumă de 80 RON doar ca să-l am pe Dimov în casă… cum era cu zeităţile casei la romani… Palolo…

 4. textier Says:

  @Lu: deci am fost in companie buna?
  @dp: asadar… pina in februarie… tragi o… “baie”? :) textuala? asa de inspiratie?
  @Yigru: daca e sa oficializam un cult dimovian, tu ii vei fi sacerdotul!

 5. Cenaclul literar Marin Mincu cu Mugur Grosu&Florin Dumitrescu : SITCOM PreSS Says:

  [...] fost una dintre cele mai mişto şedinţe! Mugur Grosu & Florin Dumitrescu au umplut sala, ceea ce înseamnă că interesul pentru un anumit gen de poezie (care colorează [...]

 6. Yigru Zeltil Says:

  Îmi lipsesc sceptrul și secera!

  ”@Yigru: După cum ştii, eu intru la nouăzecişti. Pe Marin Mincu l-am admirat ca italianist şi ca specialist în avangardă. Douămiismul e o zonă pe care încă o explorez cu timiditate şi cu admiraţie. Dar noi 2, (con)frate Y, facem parte din familia manieriştilor. Mi-ar plăcea să tentăm un proiect împr.”

  Et que je vous propose?…

  Eu nu știam la ce categorie intri, oricum, prea avem multe categorii! Și, în fond, avem parcă impresia că doar poeții douămiiști au existat în perioada asta de timp!…
  Acum, mă gândeam că, la o adică, aș putea și eu să debarchez în buncărul care a devenit cenaclul fost/post-Euridice (tu ai fost sau plănuiești?). Nu știu însă nici acum care este viziunea Ștefaniei Mincu vizavi de poemele mele în care curg numai lapte și ciment… Ne-am întâlnit de două ori, eu, teoretic, trebuia sau puteam să apar în Paradigma, acum nu știu dacă a apărut ultimul număr, cel de decembrie sau ianuarie. Nu că asta ar schimba fundamental ce cred eu despre poezie etc.
  Și ultimul punct: ești primul care-mi zice că fac parte din familia manieriștilor. Când am debutat în Agora, întâmpinarea redactorului zicea că resping postmodernismul, însă când am debutat în Tomis, Dan Mihuț a zis că ”am încercat să asimilez ultimele generații poetice” (nu fără a trece cu vederea legătura mea profundă cu avangarda). Deci sunt obișnuit ca poeziile mele, astea mai noi, să nască diverse interpretări.

 7. z3r0 Says:

  Interesant articol…. fain site ;)

 8. Herbal Menopause Says:

  Algunas cosas son realmente agradable de este sitio web, lo disfruto.

 9. MiquelTSalle Says:

  I got this web page from my buddy who informed me regarding this website and at the moment
  this time I am visiting this site and reading very informative articles here.

 10. vintage poster wedding invitations Says:

  An internal investigation where the investigator resigned in protest because the summary of the report FIFA released lied about what was in the report

 11. countrygifts4u Says:

  Let your life be a counter friction to stop the machine.

Leave a Reply