A fost Ceauşescu un bun orator?Eros, magie şi un soi de renaştere

Ceauşescu onomaturg

cuvintele @ 28 January 2010

În anii ‘80, cînd o dăduse în naţionalism şi protocronism, Ceauşescu a modificat numele unor oraşe, pe criterii istoric-recuperatorii. Cluj a devenit Cluj-Napoca; Turnu-Severin a fost renumit Drobeta Turnu-Severin; iar Murfatlar a redevenit Basarabi, denumire pe care orăşelul dobrogean o mai purtase cîţiva ani cîteva decenii, între războaie înainte de venirea lui NC la putere.

În primele două cazuri, s-a recurs la toponimia antică, daco-romană. Clujul prea evoca un ipotetic ctitor alogen Kolozs, în denumirea maghiară (Kolozsvár = oraşul lui Claudiu) şi pesemne că îl rîcîia pe nervi pe domnitorul comunist. Cu Turnu-Severin nu mi-e clar ce a avut, în fond sună foartă latineşte, probabil că prin Drobeta se viza substratul dacic. În ce priveşte toponimul Murfatlar, nu atît originea turcică îl deranja (mărturisesc mai multe surse), cît dificultatea de a pronunţa corect. E adevărat, se permite şi forma lenitivă Muflatar, dar… prea sună a pronunţie împleticită, de beţiv. Se ştie, lui NC îi plăceau vinurile de Murfatlar (după Aligoté-ul de Vrancea, care era marele său favorit) şi nu voia să se facă de rîs faţă de comeseni. Evident, i-a fost mai uşor să dea un decret de renumire a localităţii decît să-şi educe pronunţia.

De pe la mijlocul anilor ‘80 datează şi renumirea capitalei Chinei, care pînă atunci se numea în română Pekin (cu derivatul sufixal pekinez, foarte popular în medii chinologice); şi care peste noapte a devenit Beijing. Am avut impresia că a fost tot o directivă a lui NC, în urma unor rugăminţi ale conducătorilor poporului frăţesc de peste zări. Poate mă înşel. După ‘89, Pekinul a rămas tot Beijing, Clujul tot Cluj-Napoca şi Turnu-Severin tot Drobeta… etc. De cîţiva ani, oraşul de naştere al actualului preşedinte Băsescu a redevenit, din Basarabi, tot Murfatlar (dacă tot a condamnat comunismul…).

În ultimii ani, cînd mania de a se regăsi în figurile tutelare ale istoriei ajunsese la maximum, a dat directivă să se  schimbe oficial apelativul lui Mircea cel Bătrîn – în Mircea cel Mare. Cel care se închipuia reîncarnarea peste veacuri a învingătorului de la Rovine (voia să mute capitala la Tîrgovişte) avea cochetăria de a nu fi considerat bătrîn nici măcar prin contaminare propagandistică. Noile cărţi şi manuale de istorie au apărut cu apelativul schimbat, iar liceul constănţean Mircea cel Bătrîn a fost numit simplu Mircea nu doar în jargonul elevilor, ci şi “pe linie de partid”.

E interesant de ştiu cine şi cum anume îl alimenta pe NC toate aceste trăznăi ideologice pseudo-ştiinţifice. (Îi fila clar şi lui o “flamă violet”!) Nu cred că e doar vina pictorilor care îl zugrăveau în capătul şirului de conducători care începea hăt, cu Burebista (altă marotă! ţineţi minte celebrarea a 2050 de ani de la înfiinţarea primului stat naţional unitar etc. pe teritoriul Daciei mari?!)…

Alte redenumiri propaganistice ale unor oraşe, dinainte de Ceauşescu: Braşovul a fost numit o vreme Oraşul Stalin; iar Oneştiul s-a chemat mult timp Gheorghe Gheorghiu-Dej (curios caz de oraş care a purtat în numele său numele altui oraş – Dejul).

Related: Murfatlar – de la Ceauşescu la Băsescu

60 Responses to Ceauşescu onomaturg

 1. Ivcelnaiv Says:

  Liberté, égalité, naïveté
  Un om căra în spate
  Un dram de naivitate.
  http://www.ivcelnaiv.blogspot.com/

 2. Alex Says:

  Foarte frumos zis, dar trebuie sa-i mai iau din merite tovarasului.
  Disputa referitoare la numele lui Mircea cel Batran e mai veche, am urmarit de curand un documentar la TVR care m-a convins ca numele de “cel Batran” i-a venit mai tarziu, ca sa nu il confunde cu un urmas.

  Disputa a existat cu mult timp inaintea lui Ceasuscu cand i s-a spus in ambele feluri, iar confuzia in mentalul colectiv a accentuat-o si Eminescu in “Scrisoarea III” unde ii zice “batran dupa vorba” cand Mircea avea 40 de ani la batalia de la Rovine.

  Ce vreau sa subliniez e ca Ceausescu s-a inscris in ultimii lui ani intr-o linie nationalista ce se trage din pasoptisti si multe dintre derapaje, numai le-a imbratisat cand i-au convenit. Iar boala asta e destul de veche la noi si o imbratiseaza si actualii conducatori mai interesat, mai dintr-o viziune ingusta. Multi nu stiu unde se termina patriotismul adevarat cu aplicare in lumea reala si unde incepe cel de parada si cel mistificat.

 3. Sebastian Says:

  Aia cu Mircea cel Mare e haioasa. Piticul de la Scornicesti a sarit randul citit un text (la o duda de aia de-a lor, frontul istoric in slujba blablabla ) si l-a combinat pe Mircea cu Fane, iesindu-i Mircea cel Mare. Drept urmare, istorigrafia a bagat carbuni si a urmat linia trasata cu claritate de tovarasul geniu al Carpatilor, modificand ce era de modificat. Traznaile ideologice le superviza Popescu Dumnezeu.

 4. George Says:

  Incredibil de multe greseli in text… Denumirea de Murfatlar a fost schimbata prima data in Basarabi in 1924 (pe atunci Ceasca era un biet copil fara putrea de a schimba denumiri de localitati…) .
  E o legenda neconfirmata de absolut nimeni aia ca schimbarea din 80′ a fost pentru ca Ceasca nu putea pronunta. Unii cred ca daca injura pe niste fosti conducatori au ceva de castigat. Te inseli prietene – injurandu-l pe Ceasca bazandu-te pe anecdote de fapt scazi imaginea oricarui roman in ochii altora. La urma urmei aia care au fost condusi de un idiot timp de 25 de ani nu pot fi decat niste ultra-idioti (asta e conceptia unui om normal de prin vest… )
  De Beijing ce sa mai comentam…

 5. textier Says:

  @Alex: Normal. Leonardo si Michelangelo n-au stiut ca “fac Renastere”, nici Homer ca a trait “inainte de Hristos”! Etichetele, blazoanele, apelativele istorice se impun in timp, iti trebuie forta sa le incetatenesti asa, prin decret, si sa le aplice toti din clipa urmatoare. Interesant: deci crezi ca isi controla doza de patrio/natio din mesaje? si ca nu se visa el insusi vreun Burebista? Ar insemna ca e mai tare dect astia de azi…
  @Sebastian: Nu pot sa cred! Ar fi mai tare dect anecdota cu alungatul mustei care a provocat demolari. Era Popescu-Dz doar seful propagandei sau era si “coachul” spiritual al lui NC? Cel putin ultima perioada, romanii nu mai inghiteau bullshit-urile propagandistice, consimteau din oportunism si din spirit de conservare. Nu cumva NC chiar “se credea”, “se visa”?
  @George: 1. Sa se faca atitica cine a injurat? Sint sigur ca multi altii, la fel de nabadaiosi ca tine la citit, dar de orientare politica opusa, ma vor critica dimpotriva ca l-am laudat pe (hm… cum ii zici tu) Ceasca (e cumva un tabu lingvistic? nu ti se pare ca tocmai numindu-l asa il injosesti?)
  2. Am scris ca numele Basarabi a functionat si inainte de venirea lui NC la putere. Nu am precizat perioada, care da, nu a fost de citiva ani, ci ctv decenii. O sa explicitez in text, daca zici ca se poate intelege ca NC dadea decrete in copilarie.
  3. Lumineaza-ma totusi cu Beijing, te rog. Nu-mi spune ca Spatarul Milescu scria Beijing la 1600-700.

 6. dumi Says:

  @George: ba sa comentam, ca sa afle si simpatica noastra gazda ce-i cu Beijing, Deng Xiaoping etc.: cu un timp in urma (parca prin anii ‘70), chinezii, oarecum nemultumiti ca lumea pronunta in fel si chip numele lor exotice, au implementat un sistem unitar de transcriere a numelor lor, cu alfabelul englez, si reguli de pronuntare pe baza lui; astfel, ceea ce se scrie “Beijing” se citeste cam “Peicin”, deci destul de aproape de “Pekin” (cum se scria cand eram eu copil). Regulile de pronuntare trebuie invatate, nu sunt prea complicate, si nu corespund celor engleze.
  Ceausescu n-are a face in povestea asta.

 7. Walrus Says:

  Protocronismul asta al lui Nicolae si Ilie Ceausescu ne poate costa scump. Sa explic.
  Locuiesc in Canada. Am pus mina pe cartea “Istoria Europei de Est” scrisa de Henry Bogdan, 1990. Carte a fost scrisa in Franta (autorul e jumate francez jumate ungur), dar o gasesti in biblioteci peste tot. (puteti verifica wikipedia ce spune de el).
  Ce spune el? Despre romani: simplu. Nu suntem un popor cu o limba latina! El arata ca studii recente ne plaseaza intr-o categorie (inexistenta de altfel) de limba “ilirica”, inrudita cu albaneza. E evident ce cauta. El zice ca noi nu avem nimic de a face cu latinitatea 70% din vocabular, nici macar cu bagajul slav -intre 10 si 20% din vocabular. (motivul real e ca slavii sunt veniti inaintea ungurilor si nu ar da bine). De-a dreptul in Albania. Si ca de-a lungul secolelor am tot inaintat, culminad cu politica citez “revizionista” din sec 19 si 20. Si noi nu facem decit sa le dam apa la moara.
  Bizar, dar negarea latinitati este si ultima gaseltita a lui Ceausescu, continuata din pacate si dupa moarte lui- am auzit-o personal la inceputul anilor 90 la emisiunea armatei, redactor unu, Valeriu si nu stiu cum, care o dadea tare si sus ca nu, ca limba noastra e de fapt limba daca si ca latinistii o sa sara in sus ca rachetele Apolo.
  Astfel de timpenii trebuie stopate. Iar cei care le trimbiteaza sa fie dati afara din functiile publice. Nu pot decit sa-l citez pe Ciano, ministru de externe italian care se referea la unii din compatrotii lui” Tragici Imbecili”

 8. George Says:

  @Dumi: Exact. Ceausescu n-avea nimic de-a face cu schimbarea respectiva. Daca chinezii au hotarat ca asa se scrie denumirea orasului lor noi (si intreaga lume) trebuia sa respectam asta. Sau te pomenesti ca nemernicul de Ceasca a impus chestia asta in toata lumea ?
  Astept oricum ca maine prietenul nostru va scrie ca Ceasca s-a enervat si ca un dictator ce este a schimbat si denumirea Bombay in Mumbai (si inca dupa moarte – ce pervers !).

 9. Florin Halalau Says:

  Ar mai fi Oraşul Dr. Petru Groza care după Revoluţie a revenit la numele de Ştei. Oţelu Roşu, în schimb, a rămas aşa cum l-au botezat comuniştii. Ferdinand suna prea regal. Acum se pare că se numeşte Bistra. La fel comuna 23 August, care în trecut purta tot un nume legat de monrahie (nu mai reţin care).

 10. textier Says:

  @dumi: Mulţumesc, simpatie! Aşa cum bănuiam, m-am inşelat în “chestiunea pekineză”: NC nu intră in discutie, necum Deng Xiaoping al tău. Într-adevăr, în chineză se pronunţă cumva în genul Pei-tzîn’. “Implementarea regulilor” de care spui tu e un subiect interesant şi ţine de un anumit PR naţional lingvistic: e asemănător (nu identic) cu ceea ce au făcut de curînd bieloruşii cînd au “implementat” pronunţia Belarus (fără diftong rusofon).
  @Walrus: Daca exista o disputa intre lingvisti si istorici, ea se poate transa pe tarim academic. Orice tratat lingvistic serios trece româna la limbi romanice (neolatine). Da, exista un substrat dacic/tracic, inrudit cu cel iliric al albanezilor. E o mostenire pe care o impartasim (probabil) si cu alte neamuri din Balcani. Sa o luam cu importanta ei.
  @George: iti multumesc ca te-ai invrednicit sa dai detalii, prieten drag, dar… e rindul tau sa te inseli: nu TREBUIE (nu exista o obligatie ca atare) sa respectam o ortografie impusa de chinezi prin PR oficial de stat. e optiunea noastra de cultura mica si amnezica sa ne pliem la toate “implementarile”. sintem singura cultura latina care a preluat aceasta “regula”.
  @ Florin Halalau: corect, merci. Ce stii despre Doi Mai (comuna dintre Mangalia si Vama Veche), numita asa in cinstea Zilei Tineretului? Oare cum se numea inainte?

 11. George Says:

  Apreciez ca recunosti ca te-ai inselat in “chestiunea pekineza”. Recunoasterea greselilor este o mare calitate. Altul poate schimba doar textul si stergea mesajele….
  Toate cele bune.

 12. Alex Says:

  @textier Nu ca sa apar schimbarea numelui in “Mircea cel Mare” (care a fost consacrat in documente, nu inventat de Ceasca), ci tocmai ca sa te sustin am scris.
  Adica sentimentul asta de blazare istorica nu ii este neaparat specific megalomanului Ceausescu, ci este o trasatura nationala.
  E un sentiment de mandrie nationala artificializat.
  Eu sunt convins ca Ceausescu a ajuns sa creada sincer ca e un domnitor si ca face ce e mai bine pentru “tara” lui, concept care se departa treptat de populatia locuitoare, la fel cum “poporul” lui Basescu tinde sa se departeze de populatia locuitoare a tarii. Dar nu sunt atat pacate personale, cat sunt “pacate nationale” :)

 13. Sebastian Says:

  Si o mica precizare. Povestea cu Mircea cel Mare o stiu de la un prof.univ, astazi dus pe cealalta lume, plin de istorioare despre istorici, istoriografi, propagandisti etc.
  @Alex, adevarat, se folosea Mircea cel Mare sau cel Batran pt. ca barfitorii aia de cronicari sa-l precizeze mai bine intre alti voievozi cu numele asta. I se mai spunea Mircea Cozianul, cel Vechiu, Mircea I-ul. Panaitescu i-a spus cel Batran, Hasdeu, Xenopol, Eminescu, Iorga, Onciul sau Moisil l-au numit cel Mare. In Letopisetul lui Azarie apare drept Ioan Mircea insa cred ca nu nuantele de acest tip l-au condus pe Piticu sa-l faca oficial “cel Mare”, cat eroarea. Plus ca s-a stricat si compozitia trinomului voievodal, gestionat de frontul istoric – “cel Batran, cel Mare, cel Viteaz” – era o formula mai buna si mai coerenta decat “cel Mare, cel Mare, cel Viteaz”. In ultima perioada a RSR toti voievozii cu rezultate in munca de combatere a vrajmasilor erau ascendentii lui Ceausescu insa nu-mi pot imagina ce apelativ i-ar fi dat lui dupa moarte (presupunand ca socialismul se mentinea). Vad ca si Base da semne de consacrare istoriografica, numindu-l pe Bezeremba fiul lui Tuchomir “Basarab I Intregitorul”, ca sa nu fie Ferdinand singurel prin istorie. Nu stim foarte clar daca ala vorbea romana, probabil nu, insa e bun la patriotism, chiar daca pare a fi mai mult cuman.

 14. cristi Says:

  da de unde sti tu ca pare.da pai ce crezi ca dacii nu au avut numele asta.ce tu ai trait cu ei sa sti ca nu au avut.ce crezi ca numai cumanii.au avut fiindca numele basarabescu e raspandit uniform in toata tara nostra , in judete.nicolae basarab scrie pe basorelieful gasit si semnalat de catre emil grigoras in valea timocului.scrie acolo nicolae basarab domnitor al vlahilor,sarbilor,bulgarilor atentie anul (1113-1124) deci cu cat inainte de basarab I.? cu un secol si mai bine.deci de unde in acel timp cumani sau pecenegi sa fie regi mai ales peste atatea popoare.deci nu vorbi tampenii.da tu te pomenesti ca esti vreun roman din ala afurisit.din ala varza care nu are nimic in inima pentru poporul sau si vrei si sa denigrezi poporul.atentie eu daca doresti pot sa-ti dau si sa-ti spun fara sa poti deloc sa ma combati fiindca asta se stie de oricine fara dubiu si anume stefan cel mare (musat) e nume dac uite unu roman mai doresti sa-ti dau exemple ioan (corvin),corvin nume roman si guvernator al nostru al transilvaniei dar si al ungariei.ahhhhhhhhhh :) )) suna bine si guvernator al ungariei adica un autohton al nostru mare comandant de osti in apararea europei.mai vrei exemplu de protoroman dac original un regat vlaho bulgar condus de petra si asam moesi din muntii haemus asa cum afirmau grecii de la bizant in scrierile lor.deci regat conduc de romanii nostri.deci tu ce vrei ??? ce ai de replicat? nu ai nimic fiindca te-am pus cu botul pe labe .am avut noi romanii nostri destui conducatori si viteji fi pe pacesi ajunge doar astea ca alti nu au avut nici pe sfert de-al lor ci veniti din alte parti.asa ca tne-ti flitu ala cu noi romanii ca vrem sa fim patrioti de aia vorbim.pai nu dar faptul ca se vorbeste despre basarab ce se vorbeste inca nu e dovedit ca e cuman sau peceneg asa ca pana atunci gura si fi echidistant fiindca tot atat de bine se putea sa fi fost roman iar daca nu tot e o pana la urma si asa fiindca ti-am dat exemple ca am avut si destui viteji domnitori de origine romana.

 15. Freewels Says:

  cheap viagra cialis, 5320, buy cialis, cheewbit, buy generic viagra, 81190, cheap viagra, 3329, viagra sale, Looldmak, viagra no prescripion, 520, buy cialis without prescription. http://www.buycialis-tadalafil.com buy cheap cialis

 16. online pharmacy canada Says:

  viagra sans ordonnance, viagra sans ordonnance, viagra femenino, canadian online pharmacy, http://noscriptcanadapharmacy.com costco pharmacy pricing

 17. nhl 17 Says:

  Hello, very good website you’ve got at this time there
  nhl 17 http://dorahulda.soup.io/post/688582977/FIFA-17-Guide-on-making-coins

 18. buy sildenafil Says:

  sildenafil generic…

  generic sildenafil…

 19. medicine for impotence Says:

  top rated ed pills…

  top erection pills…

 20. ed pills online Says:

  men’s ed pills…

  ed meds online without doctor prescription…

 21. over the counter erectile dysfunction pills Says:

  cheap erectile dysfunction…

  erectile dysfunction medications…

 22. generic cialis Says:

  cialis for sale…

  cialis generic…

 23. canada pharmacy Says:

  rx pharmacy…

  rx pharmacy…

 24. online pharmacy Says:

  canadian pharmacy online…

  canada online pharmacy…

 25. canadian pharmacy Says:

  canadian pharmacy online…

  online canadian pharmacy…

 26. generic cialis online Says:

  Real cialis online…

  cialis visa…

 27. cialis generic Says:

  cialis visa…

  generic cialis…

 28. levitra 20 mg Says:

  vardenafil usa…

  vardenafil online pharmacy…

 29. vardenafil online pharmacy Says:

  generic vardenafil…

  vardenafil cost…

 30. levitra 20mg Says:

  vardenafil 20mg…

  levitra coupon…

 31. red dog casino Says:

  doubleu casino online casino…

  online slots for real money…

 32. live casino slots online Says:

  casino games online…

  sugarhouse casino online nj…

 33. viagra 100mg Says:

  buy viagra…

  purchase viagra…

 34. online casinos Says:

  real money casino…

  online gambling…

 35. casino real money Says:

  online casinos real money…

  online casinos for usa players…

 36. cheap cialis Says:

  cialis 5 mg…

  generic cialis tadalafil 20 mg from india…

 37. cash advance online Says:

  personal loan…

  cash loan…

 38. short term loans Says:

  cash loan…

  installment loans…

 39. cash advance online Says:

  installment loans…

  cash advance…

 40. viagra pills Says:

  viagra cost…

  viagra pills…

 41. cialis 20 Says:

  cialis 5 mg…

  cialis generic…

 42. cialis 5 mg Says:

  generic for cialis…

  generic cialis…

 43. cialis internet Says:

  20 cialis…

  generic for cialis…

 44. buy cialis Says:

  cialis generic…

  buy cialis…

 45. cialis generic Says:

  cialis 5 mg…

  new cialis…

 46. casino games online Says:

  play casino…

  casino slots…

 47. slot machines Says:

  online slots real money…

  online casino…

 48. casino games win real money Says:

  online slots…

  online casino real money us…

 49. viagra alternative Says:

  sildenafil price…

  cheap generic viagra…

 50. viagra cheap Says:

  generic sildenafil…

  buy viagra online cheap…

 51. sildenafil 20 Says:

  viagra price…

  canada viagra…

 52. generic cialis at walmart Says:

  generic cialis online…

  generic cialis reviews…

 53. cialis 5 mg Says:

  tadalafil cost…

  tadalafil citrate…

 54. online casino Says:

  casino gambling…

  casino slot games…

 55. real online casino Says:

  online gambling…

  slot machines…

 56. Order viagra without prescription Says:

  Viagra in usa…

  Usa viagra sales…

 57. Buy viagra no prescription required Says:

  Buy cheap viagra online us…

  Real viagra without prescription…

 58. Viagra order Says:

  Buy viagra lowest price…

  Buy viagra without rx…

 59. we just did 46 hat official Says:

  Yes! Finally someone writes about %keyword1%.|

 60. fathor t shirt Says:

  Your style is unique compared to other folks I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.|

Leave a Reply