Naming în Bucureştiul francofon: La Pedale[Din B-24-FUN] Baba Evita şi juna Evora

Replică sumativă @ Gypsy-Madonna-Booed-RO-Controversy

Vă mulţumesc tuturor celor care aţi comentat eboşa de reflecţie asupra momentului de mesaj politic din concertul Madonnei (primit cu huiduieli).

Vă mulţumesc şi vă respect pe toţi, ce-i drept, într-o anumită ierarhie.

În primul rînd le mulţumesc celor care mi-au făcut hatîrul să-mi răspundă la întrebarea din titlu, anume: cum interpretaţi momentul de statement politic anti-discriminare dintre cîntece: mesajul unui artist angajat sau pilulă de învăţămînt politic (dictat “de la centru”)?

O interlocutoare de la care avem cu toţii de învăţat (în primul rînd, eu) e Ruxandra: sărut mîna! Într-adevăr, cei care s-au grăbit să acuze plaga ţigănească sînt prea tineri ca să înţeleagă aluzia la momentul de învăţămînt politic. Pentru ei în mod special, iată explicaţia:

Pe vremea comuniştilor, seratele dansante organizate în cadru instituţional (la serbări şcolare, studenţeşti, muncitoreşti etc.) erau în mod obligatoriu prefaţate de un moment ideologic, în care unul-doi tovarăşi responsabili cu propaganda ţineau o mică prelegere doctrinară, în timp ce mulţimea abia aştepta să se termine blabla-ul şi să se dea drumul la dans. Acest blabla convenţional avea un rol benefic, în fond: era justificarea faţă de forurile tutelare că, la acţiunea tovărăşească, nu s-a prestat numai dans (decadent, capitalist, obscurantist), ci s-au şi dezbătut problematici etc.

Partea haioasă mi s-a părut că, de astă dată, Madonna a început - dimpotrivă – cu dans şi zbînţuială; şi şi-a inclus manifestul politic undeva la mijloc, ca un răvaş în plăcintă.

Desigur, Ruxandra, ai dreptate, e practica multor muzicieni americani să îşi exprime vădit ideologia, aşa, între cîntece. Partea OK e că într-adevăr, şi cîntecele din context aveau un mesaj prelucrat artistic.

Oameni buni, nu vă critic, nu vă dăscălesc politiceşte corectamente, nu vă cert. Eu doar fac nişte constatări.

Dacă nu vă supăraţi, v-aş povesti ceva din viaţa mea, ceva trăit, experimentat cu fiinţa mea umilă, eu nefiind nici mai bun, nici mai rău, ci egal în faţa lui Dz cu oricare dintre voi.

Fraţi pămînteni, eu sînt textier (de rock, în principiu). Şi mă străduiesc să fac cîntece precum “Ţara te vrea prost” , care să îi pună pe oameni pe gînduri, după (sau chiar în timp) ce sar în sus şi se distrează la concerte (apropo: şi Madonna avea Get Stupid etc.)… În aproape 20 de ani mi-am dat seama că, la noi, e foarte greu să plasezi un mesaj politic mai coroziv în afara cîntecului, pentru că inevitabil se vor găsi unii în sală care încep să huiduie sau să fluiere. Altminteri, e simplu să îl gîdili pe spectator pe burtă şi să-l faci să se simtă rocker jmecker, să-l lauzi că şi-a-nfipt belciug în nas şi “de-aia are atitudine”. Dintr-ăştia e plină RO, mergeţi la ei. Sarmalele mele sînt altceva. E foarte problematic să vină unu’ cu nume (şi faţă) de ungur, să îl dăscălească pe onor majoritaru’ dezlănţuit. Dar asta e: face parte din fişa postului să fim înjuraţi, scuipaţi şi chiar şi omorîţi de către fani, precum John Lennon. Face parte din frumuseţea de ordin moral a muncii ăsteia. Showul Maddonnei a avut miză tocmai pentru că s-a luptat cu noi, cu mentalitatea noastră. Cu felul nostru de a zice:  “a venit alogena de Madonna Ciccone, o macaronară din  neam de mafioţi newyorkezi, convertită la talmud şi alte cabale sioniste, care s-a vîndut internaţionalei ţîganeşti” etc…

Mă grăbesc să pun ghilimele şi să marchez distanţarea, de teama unora ca Florin Manole, cel care s-a găsit să mă admonesteze în numele valorilor democratice. Mi-a groază de un viitor european în care o vom fi hăituiţi pentru curajul opiniilor. De aceea v-am lăsat să aberaţi pe majoritatea dintre voi, să înjuraţi şi să vă descărcaţi furiile pe diverşi ţapi ispăşitori. A vă pune pumnul în gură echivalează cu a vă înrobi. Iar înrobirea e un proces istoric ale cărui consecinţe le suferim astăzi cu toţii, ei şi noi deopotrivă.

Voi reveni asupra temei ţigăneşti, cu smerenie, respect şi preţuire pentru experienţa fiecăruia dintre voi.

Voi reveni asupra miturilor pop Madonna şi Michael Jackson: am promis-o.

Acuma plec în concediu cu ai mei.

Să ne revedem sănătoşi.

Related: Prostul satului

108 Responses to Replică sumativă @ Gypsy-Madonna-Booed-RO-Controversy

 1. Gabi Says:

  Citeam azi pe Hotnews ceva de genul: pentru Madonna a fost un adevarat act de curaj sa faca o astfel de declaratie in Europa de Est. Adevarul e ca, de pe scena, in spatele sutelor de badiguarzi, atunci cand iti rezervi un intreg etaj de hotel, atunci cand ai propriul avion care aterizeaza la ce ora vrea muschiul tau, cand circuli cu masini blindate, acest lucru reprezinta cu adevarat un gest curajos. Lasand curajul la o parte, cum e sa inviti pe cineva in casa ta si sa iti spuna: Am auzit ca mobila ta e cam invechita. Ar fi cazul sa o schimbi! Cam asa a sunat mesajul ei. Din inaltul sferelor muzicale, diva a auzit ca la noi tiganii sunt discriminati si a venit sa ne traga putin de urechi. Cati romani au asteptat-o la aeroport sau s-au dus la poarta hotelului cu pancarte pe care sa scrie: Am auzit ca SUA nu a ratificat protocolul de la Tokyo!?
  Nu pretind ca romanii ar fi toleranti. Insa nu poti veni sa urechesti o natie intreaga si, chiar, un intreg colt de Europa, pentru ca ai auzit tu un zvon de discriminare. Superficialitatea mesajului si a divei e posibil sa fi iritat mai mult decat continutul.
  Cat ii priveste pe tigani, cand eram prin clasele primare mergeam cu invatatoarea prin ghetourile lor ca sa ii chemam la scoala. Primeau haine si rechizite si totul era in zadar. Afroamericanii isi doreau sa invete in scolile mult mai bune ale albilor, isi doreau sa voteze si sa isi aleaga proprii reprezentanti, aveau o lista de drepturi pe care le urmareau. Homosexuali urmaresc recunoasterea, libertatea de manifestare si dreptul a-si recunoaste, fara a fi supusi oprobriului public, orientarea sexuala. Care sunt drepturile pe care le revendica tiganii si care in momentul de fata le sunt refuzate de tirania majoritatii? Nu vor sa isi trimita copii la scoala, nu vor isi faca acte de identitate, nu vor sa munceasca. Refuza integrarea in ordinea sociala existenta. Continua sa isi casatoreasca copiii la varsta gradinitei, sa aiba propria instanta de judecata, sa refuze autoritatea statului si, printr-un act de sfidare a majoritatii, sa plateasca impozite pe veniturile obtinute. O discrimina inseamna a lipsi de egalitate in drepturi. Care sunt acele drepturi de care ei sunt lipsiti? Ei au mai multe drepturi decat un membru al majoritatii care doneaza statului o parte insemnata a castigului sub forma de impozite.
  Insa diva noastra nu cred ca a avut timp sa aprofundeze prea mult problema. A auzit ea ca pe aici tiganii sunt discriminati. Poate adopta si un puradel, ca sa fie mai linistita.
  Insa romanii pot fi extrem de intoleranti. Iar, in privinta homosexualilor, acest lucru este, din pacate, extrem de adevarat.

 2. Replica sumativa la Gypsy-Madonna-Booed-RO-Controversy | CanCan Says:

  [...] sioniste, care s-a vindut internationalei tiganesti" etc…, scrie Florin Dumitrescu, pe blogul lui. Citeste mai [...]

 3. Replica sumativa la Gypsy-Madonna-Booed-RO-Controversy : ZIARE STIRI ROMANESTI Says:

  [...] sioniste, care s-a vindut internationalei tiganesti" etc…, scrie Florin Dumitrescu, pe blogul lui.[...] citeste toata [...]

 4. Andreea Vasile Says:

  Imi place ce ai scris. Am scris si eu: http://www.facebook.com/search/?q=monica+brandusescu&init=quick#/note.php?note_id=246201240374&ref=mf

 5. Dorian Says:

  Nu-mi plac tiganii, dar nimeni nu poate spune ca nu-s discriminati…hai sa fim corecti cu noi insine. Plus ca scurtul ei speech i-a cuprins si pe homosexuali si, in general pe toti cei care “nu-s ca noi”. Iar la capitolul toleranta, nu stam deloc bine. Suntem o versiune mai light a extremismului musulman. Astia suntem, dar macar sa o recunoastem, sa nu sarim ca arsi atunci cand nu e cazul. :-|

 6. GeorgeMichael Says:

  Fratilor, huiduielile au rasarit si din cauza plictiselii publicului in fata unei atlete batraioare, care dupa un ceas de scalambaieli si tipaturi (in loc de muzica) s-a bagat in seama cu niste comentarii banale, pe care de altfel toate starletele pe unde se duc le cam fac…Numai ca unii mai si canta… Atunci publicul obosit si prafuit a avut o descarcare nervoasa…Deci incercati sa aduceti discutia si in aceasta sfera. Eu am huiduit din acest motiv si nu sunt nici antigay sau vreau sa discriminez tziganii….

 7. Replica sumativa la Gypsy-Madonna-Booed-RO-Controversy | Mihai Mircea TOTPAL Says:

  [...] sioniste, care s-a vindut internationalei tiganesti" etc…, scrie Florin Dumitrescu, pe blogul [...]

 8. adrian Says:

  o sa ma folosesc de o replica prafuita, dar jenanta prin aplicabilitatea ei. mergi mata in ferentari si stai acolo 2 saptamani o luna, dupa aia fa o raita cu autobuzul sa ramai fara bani si fara acte (toti stim ce presupune, in romania, sa ramai fara acte) si apoi mai vorbim. Discriminarea fata de tigani e o arma, periculoasa ce-i drept, cu doua taisuri. Sau o moneda cu doua fete. De departe arata urat, e fetida, putreda…ce mai, o barbarie. De aproape e ceva natural. Cand om avea puterea sa ne lepadam de “political corectness”, de fantomele hitlersimului o sa putem face ceva in privinta tiganilor. ptr noi dar , vai, si pentru ei.

 9. Duduveche Says:

  Madonna greseste – romanul nu e rasist.
  El uraste pe toti in mod egal.

 10. Duduveche Says:

  Mare scandal in massmedia ca romanii au huiduit pe Madonna cind ea a inceput cu constatarea ca “in Europa de Est este din pacate o intolerabila discriminare contra tiganilor”. Organizatiile iubitoare de tigani care acum spumega pe toate canalele se inseala – pe spectatori nu i-a enervat aluzia la tigani si la un eventual rasism romanesc, ci acest obicei imbecil al vedetelor americane ca in mijlocul concertului sa inceapa sa dea povete sociale (iubiti gheii, sa fie pace, iubiti marmotele, reciclati pungile, etc etc).
  Madonna ar trebui sa o lase mai moale cu povetele anti-discriminare cita vreme pt. o viza SUA aia din ambasada te pun sa stai in genunchi si sa le sugi sosetele. Discriminare? Madonna sa mai afle ca intreaga massmedia romaneasca este total tiganizata, un procent f. mare de emisiuni prezinta numai tigani, masini de tigani, case de tigani, nunti de tigani, botezuri la tigani, si manelele lor adiacente, si cea mai vizionala telenovela din RO (oficial) a fost “Inima de tiganca”.

 11. nae Says:

  scuza-ne omule, femeia asta chiar nu are nimic de spus muzical, nu e un talent ca MJ. s-a lansat prin sex si altii i-au facut muzica. cand nu ai talent intotdeauna sexul e un inlocuitor de succes in orice domeniu…trebuie si ea sa se mentina cu ceva pe paginile revistelor, doar e o afacere. si tu saracu, ne plangi noua de mila ca nu o intelegem…madona e exponentul perfect al dominatiei subculturii americane

 12. Gogu Ion Says:

  Ba neica. Eu recunosc. Sunt discriminant. Discriminez pe oricine nu ma respecta. Cand eu incerc sa respect pe toata lumea. Discriminez pe oricine fura. Discriminez pe oricine violeaza. Discriminez pe oricine nu respecta legea. Pentru ca da domnilor, legea “discrimineaza”. Adica separa pe cei rai de cei buni. Iar daca tiganii sunt majoritari in partea cu astia raii, nu e vina mea. Si n-o sa ma oblige pe mine nici UE, SUA, sau fo Ciccioneline sa-mi skimb parerea. Drepturile omului? Inca ceva pe care se bate mare moneda. In momentul cand ai gresit, se presupune ca ai gresit. 1 data. A 2-a oara… Cand esti recidivist nu mai e greseala. Si nu mai esti om. Esti un delincvent, o javra. Inchisorile lumii asteia, ca si “judecatile” ei sunt prea blande pentru infractori – care nu mai sunt oameni demult.

 13. Locutus Says:

  Dragilor, mai este o minoritate sexuala sau gastronomica, habar n-am cum s-o categorisi, se cheama scatofagi, oare trebuie si aia incurajata? Oare i-ar place Madonei sa ia masa la un restaurant “fara prejudecati” unde ar fi incurajati scatofagii sa iasa la iveala? Dar celor de la Accept?

 14. clujean Says:

  cititi postul lui Gabi si veti gasi argumente+bun simt; cititi postul lui Dorian si veti gasi ineptii fara argumente

 15. flix Says:

  Frate pamantean textier, egal în faţa lui Dz cu oricare dintre noi…bati campii…e doar opinia mea (ca tot te-am gasit pe Hotnews la sectiunea Opinii)

  Si sa-ti zis si de ce: nu poti sa-ti dai cu parerea PUBLIC despre ceva cat timp nu cunosti situatia respectiva, ce sa mai vorbim de dat sfaturi. Ori M’danna exact asta a facut. Huiduielile au venit ca o atitudine normala in fata acestei ipocrizii.

 16. Duduveche Says:

  Personal nu o suport pe Madonna dar trebuie sa recunosc ca a ramine in topuri vreme de 30 de ani si la 50 de ani sa concurezi cu fisnete ca Beyonce e ceva super-tare. Adica tipa este meticuloasa, face treaba la milimetru, si are o hotarire in ea cum numai un emigrant poate avea (sau un negru in cazul lui M. Jackson). Punctez asta referitor la contrastul cu organizarea dezastruoasa a concertului de catre partea romaneasca.

 17. sile Says:

  Mai Duduveche tu esti tigan ?
  Spune-o deschis frate si n-o mai da pe dupa plop !!

  Si da, nici mie nu mi-a placut “grija” Madonnei pentru ,chipurile,discriminatii de tigani asa cum nu-mi plac nici papagalii care au preluat si apreciat,imediat si fara discernamant,sfaturile acesteia !!!

 18. Duduveche Says:

  Io? Sunt mai alb ca David Bowie. Nu ma, am un nick de la un personaj al lui Baiesu. Pe de alta parte: Am 45 ani si pina acum in viata rau mi-au facut romanii albi nu tiganii. Iar tiganii macar nu au pretentii de civilizatie.

 19. Duduveche Says:

  Basescu (pe care nu l suport) a raspuns in massmedia la afirmatiile Madonnei – bravo lui. In concert din BG tanti nu a mai zis asa.
  Ipoteza: Daca in RO au platit-o spoitingirii sa bage mesajul cu rasismul? Organizatii ca Criss sunt full de lovele (dar fac pe saracele). “hauliu, madono, ia d-aicia 10.000 parai sa ne vaiti minca-ti-as ochii tai da talianca”

 20. textier Says:

  @all: bine v-am regasit. m-am intors dupa un concediu chinuit in bg, in care mi-au furat masina din a 3-a noapte si mi-a recupereat-o politia in penultima zi. ne-am intors fara placute, cu incuietoarea si contactul varza. as avea motive sa-i urasc pe bg, dar n-o fac. si as putea sa va dau drept pilda atitudinea asta a mea de om patit, dar iar nu o fac, findca nu dsp asta era vorba.
  ma bucura ca ati bagat commenturi, dar… sint atit de multe pe de laturi, ca ma intristez la loc.
  eu nu am tinut o parte sau alta, ba chiar am oferit destula munitie celor din tabara anti-madonna (si implicit anti-minoritati), dar… n-ati prea stiut s-a folositi, baieti.
  poate ca e vina mea ca am scris prea lung si nu v-ati concentrat destul.
  cei care au comentat dsp vrsta madonnei (si a fisnetelor gen beyonce) si dsp cum s-a(u) ajuns trecind dintr-un pat in altul etc.: va dati seama ca e tot un cliseu “tare” (atentie, nu zic ca e o minciuna) referitor la femeile din lumea spectacolului. aici se atinge sexismul si misoginismul. daca apare compay segundo la 90+ pe scena, ziceti “ce bine se tine mosu”, dar daca apare “fisneata” de cesaria evora la 80+ imediat apare dubiul ca “p-asta o… protejeaza careva” :)
  poate ca o sa revin la mitul virstei si al dualismului spectacol/prostitutie, care are radacini adinci si asunde un tabu (pe care nu stiu daca sintem gata sa-l dezvaluim, o sa caut niscai piblio, poate au facut-o altii)
  @Dudaveche: pe bune? s-a bagat Base si aici? pe-asta chiar imi pare rau ca am pierdut-o!

 21. [Din B-24-FUN] Baba Evita şi juna Evora Says:

  [...] Om Replică sumativă @ Gypsy-Madonna-Booed-RO-Controversy [...]

 22. ed meds Says:

  ed medication…

  cheapest ed pills online…

 23. pills erectile dysfunction Says:

  pills erectile dysfunction…

  impotence pills…

 24. best over the counter ed pills Says:

  impotence pills…

  cheap erectile dysfunction pill…

 25. buy cialis Says:

  generic cialis online…

  cialis 10mg…

 26. canadian pharmacy online Says:

  canadian pharmacy online…

  canadian pharmacy…

 27. canadian pharmacy online Says:

  online canadian pharmacy…

  online pharmacy…

 28. rx pharmacy Says:

  canada pharmacy…

  canadian pharmacy online…

 29. Get cialis Says:

  Get cialis…

  Buy cheap cialis…

 30. Get cialis Says:

  Real cialis online…

  Get cialis…

 31. levitra price Says:

  levitra generic…

  generic vardenafil online…

 32. generic levitra online Says:

  levitra canada…

  levitra price…

 33. Aadulaanend Says:

  cialis no prescription

 34. vardenafil dosage Says:

  order vardenafil…

  generic levitra online…

 35. best slots to play online Says:

  parx casino online…

  live casino slots online…

 36. casino online games for real money Says:

  online casino slots no download…

  wind creek casino online play…

 37. viagra viagra Says:

  viagra generic…

  viagra samples…

 38. online casinos real money Says:

  casinos online…

  online casino games real money…

 39. online casino games for real money Says:

  play for real online casino games…

  pala casino online…

 40. cialis buy Says:

  liquid tadalafil…

  cialis tadalafil…

 41. cash payday Says:

  payday loans…

  loan online…

 42. no credit check loans Says:

  cash advance online…

  payday loans…

 43. cash advance Says:

  online payday loans…

  payday advance…

 44. viagra prescription Says:

  viagra for sale…

  viagra cost…

 45. cialis internet Says:

  cialis 5 mg…

  cialis 20…

 46. cialis internet Says:

  5 mg cialis…

  cialis generic…

 47. 20 cialis Says:

  cialis 5 mg…

  buy cialis…

 48. cialis 20 Says:

  cialis to buy…

  cialis 20…

 49. generic for cialis Says:

  cialis generic…

  cialis 20…

 50. z7Y4FhA5VA Says:

  983413 407128I recognize there is a superb deal of spam on this internet site. Do you need to have aid cleaning them up? I could support in between courses! 945005

 51. My Homepage Says:

  … [Trackback] …

  [...] There you will find 59061 more Infos: textier.ro/2009/08/replica-sumativa-gypsy-madonna-booed-ro-controversy/ [...] …

 52. viagra pills Says:

  viagra generic…

  online pharmacy viagra…

 53. online casinos Says:

  play for real online casino games…

  casino slot…

 54. doubleu casino Says:

  casinos…

  gambling games…

 55. casino real money Says:

  real money casino games…

  online slots for real money…

 56. canadian pharmacy viagra Says:

  generic sildenafil…

  viagra online pharmacy…

 57. online viagra prescription Says:

  viagra alternative…

  cheapest viagra…

 58. cialis dosage Says:

  tadalafil online canadian pharmacy…

  generic cialis tadalafil best buys…

 59. cialis prescription online Says:

  tadalafil cost…

  tadalafil generic…

 60. phenuebeasuaxia Says:

  http://onlinecasinouse.com/# sugarhouse online casino penny slots free bigfish casino online games online betting sites

 61. phenuebeasuaxia Says:

  free slots vegas world http://onlinecasinouse.com/# – simslots free slots play lady luck online play casino slots play slots online for money

 62. tadalafil dosage Says:

  liquid tadalafil…

  generic cialis at walmart…

 63. canadian online pharmacy cialis Says:

  buy cialis generic…

  cialis generic date…

 64. online casino games Says:

  casino…

  casino…

 65. slots real money Says:

  real money casino…

  real money casino online…

 66. How to get viagra Says:

  Viagra 100 mg…

  Canadian viagra and healthcare…

 67. Get viagra fast Says:

  Usa pharmacy viagra…

  Viagra mail order us…

 68. Buy viagra australia Says:

  Female viagra…

  Buy viagra in us…

 69. Csefof Says:

  ivermectin 50 – ivermectin 3mg tablets price stromectol ivermectin tablets

 70. Hfngcz Says:

  prednisone 10 mg price in india – generic prednisone steroids prednisone for sale

 71. Fdawhn Says:

  furosemide 20 mg tab – furosemide 10 mg lasix 500 mg

 72. Xjjlhb Says:

  price of accutane in south africa – accutane price usa isotretinoin 5mg

 73. Dtqqvy Says:

  generic vardenafil vardenafil – vardeed.com ed pills otc

 74. Byvebz Says:

  ivermectin online – price of stromectol stromectol 6 mg dosage

 75. no prescription cialis Says:

  no prescription cialis…

  no prescription cialis…

 76. uncensored japanese sex games gif Says:

  sex scenes from video games https://cybersexgames.net/...

 77. greektown online casino Says:

  mgm online casino michigan https://onlinecasinoad.com/...

 78. resorts online casino bonus codes Says:

  online casino spielen https://casinogamesmachines.com/...

 79. legit casino online Says:

  my choice casino online https://conline-casinos-hub.com/...

 80. free online casino no deposit Says:

  online casino games free https://online2casino.com/...

 81. best online casino welcome bonus Says:

  slots wynn online casino https://casinoonlinet.com/...

 82. online casino stock Says:

  resort casino online https://casinosonlinex.com/...

 83. gaining weight on keto Says:

  how many carbs a day on keto https://ketogenicdiets.net/...

 84. keto slim Says:

  keto donuts https://ketogendiet.net/...

 85. keto eggplant recipes Says:

  keto buffalo chicken dip https://ketogenicdietinfo.com/...

 86. are peanuts keto Says:

  keto meals easy https://ketogendiets.com/...

 87. write a reflective essay Says:

  writing good essays https://anenglishessay.com/...

 88. write college essay Says:

  write persuasive essay https://topessayswriter.com/...

 89. write my essay.com Says:

  write essay for you https://yoursuperessay.com/...

 90. websites that write essays for you Says:

  help me write my essay https://howtowriteessaytips.com/...

 91. writing essay service Says:

  writing college essay https://checkyouressay.com/...

 92. critical thinking for children Says:

  importance of critical thinking https://criticalthinkingbasics.com/...

 93. example of critical thinking Says:

  watson glazer critical thinking https://criticalthinkinginstitute.com/...

 94. is critical thinking a soft skill Says:

  critical thinking in business https://criticalthinking2020.net/...

 95. critical thinking in math Says:

  critical thinking defintion https://uncriticalthinking.com/...

 96. argumentative essay thesis Says:

  apa essay heading https://choosevpn.net/...

 97. how to start an essay introduction Says:

  apa style essay example https://topvpndeals.net/...

 98. essay writer free Says:

  600 word essay https://tjvpn.net/...

 99. essay for scholarship Says:

  definition essay examples https://thebestvpnpro.com/...

 100. good argumentative essay topics Says:

  problem solution essay topics https://vpn4home.com/...

 101. scholarship essay examples about yourself Says:

  exploratory essay example https://vpnshroud.com/...

 102. conclusion essay example Says:

  ap lang argument essay https://vpn4torrents.com/...

 103. introduction essay examples Says:

  how to quote a quote in an essay https://windowsvpns.com/...

 104. cialis 10mg sale Says:

  cialis 10mg sale…

  cialis 10mg sale…

 105. cialis at costco Says:

  cialis at costco…

  cialis at costco…

 106. tadalafil natural Says:

  tadalafil natural…

  tadalafil natural…

 107. Iuzubi Says:

  generic plaquenil 400mg – buy generic plaquenil 400mg chloroquine online order

 108. mobic medication 15 mg Says:

  mobic medication 15 mg…

  mobic medication 15 mg…

Leave a Reply