Madonna despre discriminarea din RO: implicare artistică sau moment de învăţămînt politic?Naming în Bucureştiul francofon: La Pedale

Cu gluma despre “Organ”, Udrea rupe un armistiţiu tacit

Se ştie întîmplarea cu acel activist PCR din agricultură care, la o mare întrunire naţională, i-a raportat secretarului general Nicolae Ceauşescu “depăşiri la recolta de conopi*dă”. Frondă? Disidenţă? Subversiune? Nicidecum! Omul aşa vorbea în colectivul lui, bărbaţi şi femei deopotrivă. Această paronimie intrase pesemne în lexicul lor de (auto)bază; astfel încît bietul reprezentant al oamenilor muncii nu şi-a putut controla vorbirea, atunci cînd, de pe documentul în care era scris conopidă, el a citit celălalt termen, mai lung cu un sunet…

O astfel de glumă paronimică pare a fi şi înlocuirea lui b cu g în numele liberalului Orban, într-un document cu caracter oficial provenit dinspre biroul ministrei Udrea, care pomeneşte de “Comisia Organ”. Doar o greşeală! se scuză gestionara turismului românesc. Greşeala se repetă însă pe parcursul documentului… Cazul e mai grav decît “conopi*da comunistă”: e vorba de un atac la faţa publică a lui LO. Acesta din urmă e, la rîndul lui, celebru pentru remarcele misogine şi pentru menţionarea EU printre femeile care fac politică de alcov. S-a petrecut anul trecut, într-un cadru mai puţin oficial, anume la o întrunire a femeilor liberale (neelegant şi faţă de terţa exclusă, şi faţă de doamnele din sală, hărţuite prin acest apropo sexist). Deosebirea ar fi că gluma cu aluzii genitale referitoare la numele lui LO s-a făcut într-un cadru instituţional de stat. OK, hai să zicem că, în numele femeilor din RO, mai mult sau mai puţin liberale, LO şi-a primit astfel pedeapsa!

Dar dacă astfel se deschide o cutie a Pandorei? Dacă glumele cu caracter onomastic vor continua, în riposte succesive care ar putea escalada grobianismul? Oricît de josnice ni s-ar părea gîlcevile politice româneşti, atacurile la persoană nu coborîseră încă pînă la acest nivel. De pildă, nici cei mai încrînenaţi adversari ai preşedintelui Băsescu nu s-au dedat la grosolănii, altminteri uşor imaginabile, pe seama numelui său. Idem, s-ar putea face glume vulgare la pornind de la acronimele PSD şi PDL: nu s-au făcut… încă!

Pe scena poltică românească, predominant machistă, sînt permise cu largheţe hăhăielile misogine şi sexiste; dar glumele la adresa numelor au fost – pînă deunăzi – tabu. Să se facă echivalarea şi să se îngroape astfel securea războaielor josnice?

68 Responses to Cu gluma despre “Organ”, Udrea rupe un armistiţiu tacit

 1. neagrigore Says:

  s-a facut inca un pas catre transformarea completa a scenei politice romanesti intr-o veritabila commedia dell’arte
  un citat din Britannica
  Despite contemporary depictions of scenarios and masks and descriptions of particular presentations, impressions today of what the commedia dell’arte was like are secondhand. The art is a lost one, its mood and style irrecoverable.

  sau este doar teatrul de revista al lui Tanase? Inca nu m-am hotarat.

 2. dracu Says:

  “De pildă, nici cei mai încrînenaţi adversari ai preşedintelui Băsescu nu s-au dedat la grosolănii, altminteri uşor imaginabile, pe seama numelui său. ”
  absolut fals.
  se pare ca nu priviti deloc Antena 3, ca sa va dau un singur exemplu.

 3. Dan Says:

  Sa inteleg ca Base e un nume de alint, iar sa ii arunci cuiva in fata ca e Elena Ceusescu e o apreciere sincera. Sau cinstitul “curva presedintelui” despre Udrea la aceiasi televiziune a partidului.

 4. Cu gluma despre Organ, Udrea rupe un armistitiu tacit | CanCan Says:

  [...] Nicidecum! Omul asa vorbea in colectivul lui, barbati si femei deopotriva, scrie Textier pe blogul sau. Citeste mai [...]

 5. Anonim Says:

  Chiar daca transformarea din Orban in Organ e foarte probabil sa fi fost facuta de un progam de corectie automata (”spell-checker”), eroarea este exploatata de toata lumea.

  Legea, nici implicit nici explicit, nu impune membrilor dintr-o comisie parlamentara de ancheta sa aiba pregatire sau competente in domeniul juridic, comercial, tehnic. Partidele nu si-au luat nici o masura de prevedere si au respectat intocmai cerintele “minimale” asa ca asistam la o disputa intre un jurist si … comentatori politici.

  Asistam la o disputa in limbaj de cartier, pe subiecte legate de ortografie, ton, aspect, intentie, sex, probabil in curand si despre alte aspecte umane… dar nici un cuvintel depre scopul teoretic al comisiei.
  Orban -Organ, este acum dilema numarul unu a politicii romanesti.

  Partidele ar trebui sa amendeze regulamentul parlamentului pentru a regla aceasta problema legislativa, sa stabileasca competentele legale ale unei astfel de comisii, drepturile si obligatiile membrilor, sa nu asistam la cazuri in care un grup de politicieni (in esenta reprezentanti ai unor partide) “castiga” dreptul de a interpreta legile si de a condamna o terta persoana.

  Dar, daca ar face toate lucrurile minore, nu am avea surpriza sa “aflam” ca lipsesc 1 milion de locuri de munca, ca nu este nici o politica pe termen lung, ca…

  Sa ramanem la “A fi sau a nu fi Organ”. E mai pe intelesul prostimii.

 6. Blog Patrasconiu » Blog Archive » Respect, MC! Says:

  [...] Un text foarte bun! Vrei sa castigi timp? Acum, ai cea mai buna solutie de la BCR – 24 Banking BCR [...]

 7. Stefan Says:

  “spell checker” cred ca de fapt ai vrut sa spui “auto spelling”. incearca insa si o sa vezi ca nu se corecteaza automat. asadar scuza asta nu tine
  imi place asta cu disputa intre un jurist (d-na ministru probabil) si o gloata de neaveniti (sau, ma rog, asa cum ii numesti tu “comentatori politici”). esti obiectiv, se vede de la distanta
  esti sigur ca stii cum functioneaza comisia asta de ancheta; cam ce fel de modificari legislative ar trebui aduse?
  fiind o comisie parlamentara este inevitabil si politica.
  comisia nu este o instanta de judecata; asadar nu “condamna”, asta o poate face instanta in masura in care parchetul sau DNA s-ar sesiza (dar stim cu totii despre cine e vorba si ca susnumitale “organe” nu se vor obosi, caci, nu e asa, coruptii se regasesc doar printre adversarii politici ai doamnei).
  “….castiga” dreptul de a interpreta legile si de a condamna o terta persoana.” – eu zic sa modificam legea, regulamentele si in general constitutia astfel incat anumite “terte persoane” sa fie inamovibile sa nu mai fie deranjate de diversi politicieni si in general cam de nimeni. ce zici?

 8. unu frustrat Says:

  “De pildă, nici cei mai încrînenaţi adversari ai preşedintelui Băsescu nu s-au dedat la grosolănii, altminteri uşor imaginabile, pe seama numelui său.”
  Sunteti sigur? Chiar si google v-ar contrazice, ia faceti o simpla cautare dupa bashescu, ca sa nu mai vorbesc de alte variatiuni pe aceeasi tema si nu e caz singular. De-a lungul perioadei “post decembriste” s-au facut multe glume pe seama numelor personelor publice din Romania.

 9. George Says:

  Pentru “unu frustrat” de mai sus: adversarii lui Basescu inseamna un Geoana, un Tariceanu etc. La astia se refera autorul ca n-au facut glumite cu numele lui Basescu, nu la orice ziarist de la A3.
  Despre Udrea: ascensiunea ei suspecta ar trebui s-a faca mai inteleapta. Ai ajuns acolo sus, stai si suporta si rigorile unei functii, nu lua numai partea plina. Voirba unui clasic in viata, slabiciunea lui Basescu pentru femei ii va fi din pacate fatala. Si sincer eu cred ca el nu a vrut s-o aduca atat de sus, in pozitia de ministru. Problema e a pupincuristilor sai: au simtit ca-i place sefului si s-au imbulzit s-a promoveze ca sa fie si ei bagati in seama.

 10. Anonim Reply Stefan Says:

  Nu ma autoproclam impartial, dar, atat timp ca comisia ameninta cu puscaria de la 6 luni la 3 ani, nu-mi dau seama unde este delimitarea intre politic si juridic.
  De acord, nu este vorba de o instanta de judecata, daca nu trebuie modificata legislatia, este ok asa ?

  Nu sustin ideea ca smecherii sunt doar de o parte a baricadei, e o idee glumeata, nu era legata de Orban-Organ, doar sustin ca se exploateaza de ambele parti o situatie si se creaza un intreg circ mediatic.

  Ca intamplator Udrea are experienta juridica, Ritzi n-a avut nici pe departe astfel de atuuri, este aprecierea mea, la fel cum si aprecierea de “comentatori politici” mi s-a parut mai adecvata, pentru ca inca promoveaza limbajului de cartier la rang de limbaj politic.
  Daca insa consideri ca sunt la categoria “gloata” sau “politicieni europeni”, este dreptul tau, probabil ai argumente in directia asta.

  Politic, probabil e 1-1 si la urma urmei este o disputa politica.
  Dar meciul e in toi, pauza o sa fie dupa alegeri.

 11. MihaiC Says:

  E mai plauzibil să fi fost o greşeală tipografică – B şi G sunt apropiate pe suprafaţa tastaturii şi programul de spelling nu a indicat nici o greşeală

 12. son of alerik Says:

  Excelent scris!

 13. IcPop Says:

  cu stirea asta alunecarea in derizriu este de neoprit

 14. cristi Says:

  politicienii fac ce fac, dar formatorii de opinie cad in derizoriu pretandu-se la astfel de subiecte! hai sa vedem cum facem ca sa dam celor care citesc ceva consistent.

 15. neagrigore Says:

  astazi am citit un articol in care autorul se intreba daca nu cumva, rata mare de violenta fizica in inchisorile de femei se datoreaza si lipsei de mijloace prin care sa transmita cat de dure sunt …
  asa ca folosesc o arma comuna … pumnul, ori in cazul de fata, conopi*da :)

 16. textier Says:

  Mulţumesc tuturor, respect Sensei Pătră.
  Celor cu greşeala de spelling: merci, e un argument în plus în favoarea tezei mele, din moment ce e vorba de spelling englezesc pe un document oficial dintr-un birou al guvernului român! Vă daţi seama, oameni buni, ce context bananier trăim!? (Başca se poate echivala automatismul de limbaj al satrapului agrar ceauşist cu automatismul logic al programului de redactare pe computer.)
  @George: Mulţumesc, asta era ideea, poate că n-am fost destul de clar. În rest, gura lumii slobodă, iar democraţia web nelimitată.
  Celor care dublează păreristic treaba CNA-ului: guys, mi-am măsurat cuvintele cu atenţie. Voi în schimb citiţi în grabă şi vă lăsaţi manipulaţi prea uşor de TV. Mai rău dect de Băse şi Băselu, nu s-a zis nimic.
  @all: Acum vreun an, pe RTV (la Răz Dumitrescu, parcă), un politician din teritoriu (PNL sau PSD) a pronunţat Băşescu, dar a fost prompt oprit, iar el s-a grăbit să-şi ceară scuze, după toate aparenţele sincer, acuzînd emoţia
  @cristi: vai, imensule, ce cauţi pe blogul ăsta plin de futilităţi? şi cum de te-ai învrednicit să-i răsp. unui derizoriu inconsistent ca mine?! megastarule, află că aici nu se discută acţiune politică, ci (meta)limbaj. n-ai decît să dispreţuieşti astfel de topicuri: e primul pas spre a te lăsa manipulat…

 17. generic sildenafil Says:

  generic sildenafil…

  sildenafil…

 18. ed pills online Says:

  ed medications…

  best ed pills at gnc…

 19. ed pills online Says:

  best ed pills non prescription…

  medicine for erectile…

 20. ed pills that really work Says:

  men’s ed pills…

  best ed medication…

 21. sale cialis Says:

  cialis 10 mg…

  generic cialis…

 22. cvs pharmacy Says:

  canadian online pharmacy…

  canadian pharmacy…

 23. pharmacy online Says:

  canada pharmacy…

  canadian pharmacy…

 24. Buy cialis Says:

  Cialis in usa…

  Buy cheap cialis…

 25. vardenafil online pharmacy Says:

  buy levitra online…

  generic vardenafil…

 26. generic levitra Says:

  vardenafil 20 mg…

  vardenafil online…

 27. generic vardenafil online Says:

  levitra usa…

  levitra 20 mg…

 28. parx casino online Says:

  casino real money…

  sugarhouse casino online…

 29. non prescription viagra Says:

  sildenafil 100…

  viagra pills…

 30. real casinos online no deposit Says:

  online casinos real money…

  online casino games for real money…

 31. live casino slots online Says:

  online casino…

  free slots online…

 32. cash advance online Says:

  instant loans…

  personal loans…

 33. cash payday Says:

  payday advance…

  loans online…

 34. viagra prescription Says:

  viagra for sale…

  viagra prescription…

 35. cialis generic Says:

  cialis generic…

  5 mg cialis…

 36. new cialis Says:

  cialis 20…

  20 cialis…

 37. cialis 20 Says:

  cialis generic…

  new cialis…

 38. cialis buy Says:

  cialis 5 mg…

  cialis to buy…

 39. viagra generic Says:

  herbal viagra…

  generic for viagra…

 40. casino games win real money Says:

  casino games online…

  casino online slots…

 41. slots online Says:

  doubleu casino…

  online casino real money us…

 42. canada viagra Says:

  discount viagra…

  sildenafil 100…

 43. generic viagra canada Says:

  discount viagra…

  cheap viagra…

 44. cialis buy cialis Says:

  cialis pill…

  cialis online…

 45. phenuebeasuaxia Says:

  google free casino slot games free slots vegas casino game online casino reviews http://onlinecasinouse.com/# – lady luck casino vicksburg

 46. phenuebeasuaxia Says:

  casino game http://onlinecasinouse.com/# pop slots casino slot games play free slots

 47. we just did 46 hat Says:

  For the reason that the admin of this website is working, no doubt very rapidly it will be renowned, due to its quality contents.|

 48. Kiasom Says:

  online pharmacy cialis 20mg

 49. game tài xỉu uy tín Says:

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem
  to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser
  compatibility but I figured I’d post to let you know. The
  layout look great though! Hope you get the issue solved
  soon. Kudos

 50. 더킹 카지노 Says:

  Hi mates, how is the whole thing, and what you want to say concerning this article, in my
  view its genuinely awesome in favor of me.

 51. Trada Casino Says:

  I always used to study article in news papers but now as I am a user of net
  therefore from now I am using net for posts, thanks to web.

 52. 21 Casino Says:

  My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I might as
  well check things out. I like what I see so now i am following
  you. Look forward to finding out about your web page for a second time.

 53. slots Says:

  For the reason that the admin of this web page is working, no hesitation very shortly it will be well-known, due to its feature contents.

 54. 우리카지노 Says:

  I think that everything said was actually very logical.
  But, think on this, suppose you wrote a catchier post title?

  I am not saying your content is not solid., however suppose you added
  something that grabbed folk’s attention? I mean Cu gluma despre “
  Organ”, Udrea rupe un armistiţiu tacit is kinda plain. You should peek at Yahoo’s front
  page and watch how they write article headlines to get viewers
  interested. You might add a video or a related picture or two
  to get readers interested about everything’ve written. Just my
  opinion, it might bring your posts a little livelier.

 55. 더나인카지노 Says:

  Hi it’s me, I am also visiting this website daily, this web
  site is in fact pleasant and the users are really sharing fastidious thoughts.

 56. 빅카지노 Says:

  Good day I am so grateful I found your webpage, I really found you by mistake, while I was
  browsing on Bing for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say many thanks for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it
  all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

 57. 바카라 Says:

  It’s hard to come by well-informed people on this topic, however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 58. 코인카지노 Says:

  Right here is the right site for anyone who would like to understand this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with you (not
  that I personally will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that’s
  been written about for a long time. Wonderful stuff, just great!

 59. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with Jumbo Stampede Slot Online Real Money No Deposit Bonus…

 60. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with Casino no deposit bonus win real money>>>

 61. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with Real Money Slots – Best Online Casinos to Play for Real Money…

 62. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with Online Casinos Canada: 30 Best Real Money Casinos Sites in 2021…

 63. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with No deposit bonus slots online play…

 64. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with Casino no deposit bonus win real money!

 65. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with Best No Deposit Bonus Casinos for July 2021 – By State…

 66. ThomasTrata Says:

  ZitoBox paid players $3.5 million in rewards just for playing free online slot games.

  ZitoBox is a free slots app that offers hundreds of Vegas-style slot games. Players can collect free coins daily anywhere the ZitoBox app is provided. ZitoBox is available on the Facebook, web browser, iOS and Android app stores.
  ZitoBox game players can play a variety of casino, slots, poker, strategy, arcade, 3 in a row, action games and many more. However, unlike traditional social gaming platforms, its offers reward players points that can be converted into instant ZitoBox game rewards. In addition to daily free coins offered, ZitoBox provides coupon codes every week, which can be posted on your Facebook page to attract your friends.

  We are reaching out to those who are severely affected by this pandemic and may be interested in our discount or even free money offers, as outlined above. Check more details about a completely free online games offered to anyone with How To Win Real Money At Casinos in 2021 with No Deposit!..

 67. 코인카지노 Says:

  Hi there! Would you mind if I share your blog with
  my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 68. ThomasTrata Says:

  FREDERICKSBURG, Va.–(BUSINESS WIRE)–RingLeader, the leading provider of internet phone services for businesses of all sizes, announced today that in response to the novel coronavirus, it is pledging 25,000 months of free service on its CrowdVoice Americas platform, a secure mobile social communications application. By extending its free trial subscription of CrowdVoice to up to 90 days per customer, RingLeader aims to help travelers, immigrants and expats who need a reliable, secure and affordable means to keep in regular touch with friends, family and colleagues wherever they may be in North America.

  Also you can visit BusinessWire media outlet portal to check the Substance Abuse Treatment Rehabs Industry News and Information and many more interesting posts and breaking industry news, in North America and around the globe.

  Article original source: RingLeader to Extend Free Subscription of Its North American Calling Services 475e463

Leave a Reply