Expo-tochitură dobrogeană la MŢRJoi la 19:10 la RFI răsfoiesc Dilema cu Dragoş Ghiţulete

Moştenitorii lui Păunescu

De fiecare dată cînd vine vorba de Adrian Păunescu, mulţi dintre interlocutori se simt obligaţi să-şi arate dispreţul sau să-l înjure direct: colaboraţionist, comunist, lichea… şi tot aşa. În loc de comentarii, mă limitez să repet de fiecare dată ceea ce – cred eu – nu a fost încă suficient spus: anume că influenţa lui Adrian Păunescu asupra retoricii şi chiar asupra logicii din mediile oficiale este încă extrem de importantă chiar şi după 20 de ani de la tentativa de linşaj public.

Cel mai bun turnesol al acestei situaţii este faptul că detractorii săi cei mai înverşunaţi sînt cei care îi preiau mai abitir stilul, ca nişte epigoni de sens (ideologic) opus.

E de ajuns să ne gîndim la Cristi Paţurcă şi al său textier-showman Dr. Barbi (cel care nu se abţinea să intervină în plină cîntare, asemeni lui Păunescu la Cenaclul Flacăra) şi la cîntecele lor “golaniarde”, declarat anticomuniste, dar tributare stilistic erei Păunescu. Se poate spune că anul ‘90 a fost prea tragic ca să ne fi obiectivat şi să fi făcut atunci atari consideraţii. Acum putem spune, cu acelaşi argument, că anul ‘90 a fost prea tragic ca să nu spunem azi adevărul despre cei care atunci ne învîltorau conştiinţele.

Gîndurile acestea mi-au fost stîrnite de un titlu de copertă  din Cotidianul, pe care l-am auzit şi ca frază forte în transmisiile din Urziceni ale Realităţii TV, după etapa finală a Campionatului: Capitala unei mici iubiri. Referirea la versul păunescian despre U Craiova, “campioana unei mari iubiri” e la fel de proaspătă, pe cît e şi amintirea cover-story-urilor din acelaşi Cotidian anul trecut, în care Păunescu era acuzat pentru scrisorile servile adresate lui Ceauşescu.

De-a lungul celor două decenii am tot depistat astfel de “păunisme” în presa autodefinită anticomunistă: tropi bombastici, fraze înaripate, retorică grandilocventă. Toate ucenicite de la maestrul aflat în dizgraţie şi reorientate pe alte şine doctrinare. M-am mărginit să zîmbesc şi să dau foaia. De acum o să le notez pe cele mai savuroase.

10 Responses to Moştenitorii lui Păunescu

 1. niku_elektriku Says:

  paunescu naste pui vii…
  vezi’l si pe copchilu’ ala minune, ajuns ceva moderator pe la b1, si invitat permanent pe la arealitatea tivi, gava, gavra, sau nu stiu cum…
  habar n’am daca scrie si viersuri !

 2. frey lorentz Says:

  da…paunescu danseaza la fabricile silvania, simleu silvaniei; in oradea, la ceva restauramt;

  si acum raspunsul la sfatul ce il dai (cum): “in pielea goala,”

 3. frey lorentz Says:

  a..am uitat;

  paunescu conduce masina; cum? omorand oameni :D

 4. alina mares Says:

  Domnu sau doamna care a scris acest nimic de ce nu se semneaza? De aia suntem unde suntem, pentru ca pupam in fund niste zoaie umane. Poetul porc a pervertit sufletele a trei generatii de tineri. Mi-e sila cand vad atata prostie in tara asta.

 5. textier Says:

  @Alina: Unde “suntem unde suntem”? Suntem pe blogul meu, care e semnat si asumat; si pe care ai nimerit de pe fb, iar acolo figurez cu nume si prenume in clar. Amindoi sintem de acord ca AP a influentat ctv generatii. Eu m-am gindit ca ar fi util sa stim de ce. Daca tu zici ca nu merita si ii tragi cu jigniri inspre vii si morti deopotriva, ok, fie ca tine. Te rog doar sa nu o mai faci aici, unde sintem asa cum sintem.

 6. Tweets that mention Moştenitorii lui Păunescu -- Topsy.com Says:

  [...] This post was mentioned on Twitter by Iulian Comanescu, C. Dan D.. C. Dan D. said: RT @anescu: Moştenitorii lui Păunescu: http://bit.ly/aKzLNl [...]

 7. Adrian Păunescu – Trecutul care nu trece « La Rotundu Says:

  [...] Florin Dumitrescu: “Influenţa lui Adrian Păunescu asupra retoricii şi chiar asupra logicii din mediile oficiale este încă extrem de importantă chiar şi după 20 de ani de la tentativa de linşaj public.” [...]

 8. razvan Says:

  Dap. Cand ajungi la tras linia exact acolo unde spui se intampla lucrurile: ce reprezinta numitul?
  si, inainte sa intreb mi-ai raspuns: pasiunea secret retorica a poporului pentru conducatorul iubit pe care n-a putut sa-l planga la vremea lui isi face, in sfarsit, treaba.

 9. textier Says:

  razvan: asta da, e o tandara neasteptata, apropo de ce a fost aseara la dalles si ce e acum la bellu.

 10. textier Says:

  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/paunescu-publicitatea

Leave a Reply