E posibil turism după comunism? (vezi în Dilema)Michael Jackson – Human Nature

Cine îi claxonează pe biciclişti e un ghiolban prost

… un ghiolban dezrădăcinat şi frustrat, nu un ţăran. Să ne înţelegem: un ţăran de la ţară are destul de a face cu bicicliştii pe uliţe, ca să nu îi considere nişte marţieni. Numai ghiolbanul daciot la cap (indiferent că între timp a propăşit la mărci mai ilustre) simte impulsul de a lătra cu aparatul sonor în dotare. La fel de natural ca un cîine maidanez prigonit pe străzi, subspecie cu care de altfel împărtăşeşte inadaptarea şi statutul de corcitură socială.

Ambiguitate legislativă. Codul rutier interzice să îi claxonezi biciclişti la mai puţin de zece 25 de metri distanţă. Da, dar în altă parte codul rutier interzice cu totul clacsonatul în oraş. E de îndeajuns această confuzie normativă, pentru ca melteanul daciot-la-cap să eludeze întreaga chestiune şi să se simtă liber să latre, să mugească şi să behăie cît îl ţine muzicuţa.

Spiritul reglementării. Nu trebuie să fii supradotat intelectual ca să înţelegi noima interzicerii de a-i claxona pe biciclişti: zgomotul auzit liber, în imediata vecinătate, îi poate speria într-atît pe cei concentraţi să se deplaseze în trafic pe două roţi, cu forţa propriilor muşchi; îi poate lua într-atît prin surprindere, încît îi poate deturna de la traseul lor rectiliniu… E de ajuns să depăşeşti statutul de maidanez pavlovian şi reactiv şi să priveşti strada în ansamblu. Nu spun să îl respecţi pe celălalt părtaş la trafic. Nu zic să te pui în pielea lui. Ar fi prea mult pentru un român frustrat istoriceşte, care încă se crede superior atunci cînd are vehicul mai mare şi cu cai mai mulţi. Nu: ar fi o pretenţie exagerată. Dar te poţi aştepta ca unul care claxonează cică “preventiv” să se dumirească totuşi că prevenirea mai mare este tocmai să nu claxonezi, ca să nu îl sperii pe bietul om.

Am asistat la un astfel de incident. Acum 10-12 ani, cînd traficul era sensibil mai liber,  pedalam pe Dudeşti într-o zonă îngustă (cam în dreptul depoului). Un ghiolban cu dubiţă claxonează în spate. De la sperietură, unei fete care mergea pe bicicletă un pic în urma mea (deci şi mai aproape de dubiţă) i-a tremurat un pic mîna pe ghidon… îndeajuns să derapeze înspre şina tramvaiului, de care s-a împiedicat în roata din faţă. Normal, fata a căzut, iar ghiolbanul abia a reuşit să frîneze şi s-o ferească. Noroc că nu mergea nici tramvaiul, nici alt vehicul. Noroc că am fost pe fază şi că aveam plasturi la mine. O fi învăţat ghiolbanul ceva din întîmplarea aceea? Şi-o aminti oare azi de acel incident, atunci cînd îl pişcă degetele să claxoneze la vederea bicicliştilor (tot mai mulţi şi mai normali la înfăţişare în tot Bucureştiul)?

62 Responses to Cine îi claxonează pe biciclişti e un ghiolban prost

 1. adina Says:

  “Clacsonatul” ca “claxonatul” dar cu “aceia” in loc de “aceea” ce-ai avut?

 2. neagrigore Says:

  cine face dreapta fără să semnalizeze, fără să se asigure şi crede că bicicliştii trebuie să se ferească este un ghiolban

 3. Cosmin Olteanu Says:

  Dar cine claxoneaza in cazul incalcarii grave a regulilor “de limba romana” (sic!), ce este?

 4. Liviu Says:

  Prietene, eu claxonez scurt biciclistii in urma unui incident pe care l-am trait acum ceva ani.
  Eram aproape de a depasi un biciclist si asta (ulterior am vazut ca era si ametit) a facut BRUSC stanga. Numai franele excelente ale masinii mele si poate cine stie ce vointa divina a facut sa ma opresc la 5 milimetri de idiot si a preintampina o drama. De atunci daca vad ca nu baga de seama ca vine o masina din urma si au un mers leganat ii claxonez.
  Daca te sperii de un claxon sa ma scuzi, nu ai ce cauta pe drumurile publice. Exista inca parcuri unde te poti da cu bicicleta iar la tara drumuri multe unde circula rar masini, nu trebuie sa te dai pe european daca te sperii de un claxon.

 5. textier Says:

  @all: scuze si ingaduinta, mi se intimpla rar…
  @adina: Multumesc, am corectat. Ani de zile mi-am facut o etimologie falsa: clac+son. De fiecare data cind citeam cu x, eram convins ca e greseala. Cealalta greseala e de la obosela, sarut mina, excelenti ochi!
  @nea: le vine rindul si lor, abia am lansat tagul biclopedia. daca vrei sa colaborezi, facem un site separat.
  @Cosmin: dar cum se poate controla o metafora care derapeaza excesiv?
  @Liviu: Multumesc pt. marturie, ai transmis fb emotia si ingrijorarea. Faptul ca te-ai invrednicit sa imi scrii ma face sa modulez “incadrarea” de ghiolban, dupa cum trebuie modulat intre claxonul piscat scurt, de atentionare, si mugetul prelung (de care am scris de fapt).
  Dar finalul commentului vine ca o bita-n balta… Colega, daca ai fi taran simplu de la tara, te-ai fi deprins cu biciclisti care merg pe ulita/str./sosea/DN/DE etc. nu DE AGREMENT, ci cu TREABA, asa cum si tu mergi cu masina DE OBICEI, probabil nu numai pe europene…
  Da, din pacate, exista nemernici care se suie in stare etilica si la volan si la ghidon. Ei pun in pericol intregul trafic. Dar daca generalizezi si sustii ca toti biciclistii sint un pic luati si se dau toti pe european, iti dai seama ca p tau dv, pe care eram gata sa mi-l insusesc, ramine fara credibilitate…
  Verdictul meu: Prima data ai procedat corect. Dincolo de sperietura, pe care ti-o inteleg, ai urmat perfect codul: atunci cind te angajezi in depasirea oricarui vehicul, e nevoie de un plus de atentie. Dupa aceea, ti-ai permis derogari. Regulile alea au si ele o noima, indiferent de consideratiile noastre dsp. nervii mai tari sau mai slabi ai biciclistilor.

 6. Corina Says:

  Astazi pe trecerea de pietoni, pe langa bicicleta, un sofer ma intreaba de ce merg pe trecere cu bicicleta. Nu am inteles de ce, cred ca spera sa am aero-bicicleta…

 7. textier Says:

  Corina: Vine rîndul şi acestor ghiolbani meltenogherţoici la noul tag Biclopedia!!! Ca să nu le provoc blocarea sinapselor, prefer să descalec la zebrele periculoase şi să traversez per pedes, cu ghidonu-n mîini. Luni, cînd a plouat, am ieşit cu maşina. La o trecere, văd un biciclist de 12 ani speriat care descălecase şi el: deci nu sînt singurul care face aşa. Evident, am oprit din timp şi l-am invitat să treacă. Despre oribilii care se iau de tine (ca gagică), bănuiesc şi altceva, mai psihanalizabil…

 8. ZaffCat Says:

  …nu stiu nici eu de ce insa asa fac si eu, cred ca asa m-a invatat bunicul, la trecere de pietoni se descaleca si se uita in stanga si in dreapta, dupa care treci… o fi fost o regula mai veche sau era doar o chestiune de prudenta? ;-)

 9. revelionlasorbona Says:

  Si un biciclist care claxoneaza un sofer e nebun…

 10. Nana Says:

  @Corina & textier: Trecerea de pietoni este destinata pietonilor si participantilor la trafic asociati acestora (roleri, spre exemplu). Regulamentul si normele de aplicare se adresaeaza celor 2 mari categorii: pietoni si vehicule. Chiar si roabele sau carucioarele cu butelii sunt tot vehicule “impinse sau trase cu mana”. Vehiculele, odata cu inaltele culmi de civilizatie si progres atinse, s-au mai facut si autovehicule (adica tot vehicule, dar cu propulsie proprie :p). Chiar daca ele sunt majoritare astazi, bicicleta ramane un vehicul si se supune regulilor corespunzatoare vehiculelor, nu pietonilor.

  De aceea, daca esti “calare”, te incadrezi la categoria conducatorilor de vehicul, deci nu prea ai ce cauta pe trecerea de pietoni.

 11. unu frustrat Says:

  de acord cu partea legat de distanta, sa nu ii claxonez daca sunt la mai putin de x metrii de ei, 10 mi se pare destul de putin avand in vedere viteza de deplasare a masinii, asa ca prefer sa o fac mai din timp daca pot. stiu ce inseamna sperietura trasa de la un claxon cand te afli pe o bicicleta, stiu ce inseamna si sa iti danseze gratios un biciclist in fata masinii, nici una dintre situatii nu e placuta(scriu nici una pentru ca asa am invatat si parca e mai multa logica in varianta asta).

  @textier – tare bun obiceiul cu descalecatul la trecerea de pietoni, nu de alta, dar nu cred sa fi trecut o luna de cand un coleg a fost lovit pe trecerea de pietoni, el fiind cu bicicleta, decat sa treci prin ce trece el acum cu operatii, suruburi, picior in ghips si recuperare, mai bine te uiti de doua ori inainte sa traversezi o data.

 12. neagrigore Says:

  @Nana, daca esti atent(a), in dreptul semnului de trecere pietoni, exista un cerc albastru, in care apare ca prin minune, si o bicicletaaaa! Asa ca, a se scuti cu bicicleta are interzis pe trecerea de pietoni, m-am saturat de soferii care nu au nici o treaba cu semnalizatul, cu regulile de circulatie, cu bunul simt in general, pentru ca il auzeam si pe Dem. Zamfirescu la Garantat 100% prin ce teribile chinuri egocentrico-violente treceti la volan … cand un sofer se poarta civilizat, nu am nici o problema, dar nu parca masina pe pista de biciclete si apoi sa vii sa imi spui ca n-am ce cauta cu bicicleta pe trecere.

 13. Dl. Marinica din Dobroiesti Says:

  Mmm, ce-i drept e drept: mugetul ala de intimidare a soferilor cu instincte primare, care te ‘atentioneaza’ tocmai cand fac ei manevre periculoase … e curata sperietura pt biciclistul ‘de oras’. Comparabil e dring-dringul biciclistului care merge pe trotuar / pistele ( pseudo “pentru biciclisti” ) . Orice avertizare sonora agresiva: din imediata vecinatate, puternica si repetata, e simptom specific de ghiolbanism. De luat aminte !

 14. Gogu Says:

  Esti un animal prost. Spun asta pentru ca generalizezi si gandesti superficial asa ca m-am gaindit sa fiu si eu superficial si sa-ti raspund la acelasi nivel. Pac pac manelist tamp. Mergi pe pista de biciclete si nu depasi prin dreapta. Respecta daca vrei sa fi respectat.

 15. textier Says:

  Gogu: Dupa ce te-am citit, chiar ma simt ca un animal prost. Sa inteleg ca, atunci cind imi sare inima de la un claxon, dupa ce imi redresez directia si eventual ma adapostesc din fata pericolului, eu trebuie sa ma introspectez: nu cumva am fost nerespectuos fara voie? nu cumva am transmis prin telepatie manele date la maxim si mi-am deranjat inconstient copartasii la trafic? Cu tot respectul, da-mi voie sa+ti spun doua secrete: 1) pista de biciclete e o gogorita propagandistica a primarilor; 2) biciclistii regulamentari (si respectuosi) circula pe dreapta.

 16. Cine taie calea bicicliştilor ca să vireze dreapta e un criminal Says:

  [...] biciclişti… şi uneori îi deranjează în mod fatal… Mulţumiri lui Nea Grigore, care mi-a amintit genul ăsta de pericole. Mulţumiri lui Cătălin Sturza, care mi-a amintit că distanţa de la [...]

 17. cu bicicleta Says:

  e clar, in romania legile fizicii se aplica total diferit de alte tari. Bine ca numa la noi e necesar sa claxonezi in disperare pentru “atentiona” biciclistul si bine ca numai la noi e necesar sa treci cu 100 la ora la 1 m de el. Dece oare la austrieci, elvetieni..etc toate acestea exista intr-o prop de nus cate mii de ori mai mica?
  Pai e simplu, romanu-i o putoare ordinara,meltean,grandoman si gandeste cu spatele, ca sa nu zic altceva.Nici de miarare ca nu exista respec fata de biciclisti atata timp cat bicicleta e o chestie neobisnuita. Si celebra replica: “iote la proostu ala pe bicicleta..in loc sa se dea cu masina”

 18. Maximilian Says:

  Buna treaba! Sunt sentimentele mele, perfect ilustrate in litere. Merci! Ma dau cu bicicleta de prea multa vreme si cred ca o stapanesc bine peste medie, cat sa imi permit anumite traiectorii originale prin trafic, ca sa nu le spun altfel… Asumat 100% insa! De ceva vreme incoace totusi, constat cat de greu e sa te deplasezi corect in trafic, fara sa fi intimidat de diversii frustrati, dintre care unii constat ca au si tupeul de a-si face apologia imbecilitatii, chiar aici pe acest site. Eu cred ca esti chiar bland. Claxonul de cretin chiar poate ucide! Personal, m-am cam saturat de compromisuri si de diplomatie inutila in relatie cu aceste specimene. M-am certat, mi-am luat si bataie (de la un instructor de scoala de soferi care mi-a taiat calea violent si a fost gratulat cu un deget mijlociu pacificator si cu o injuratura meritata), dar de abia astept momentul sa cedez putin mai tare la vreo manevra ghidusa asezonata cu tupeu mioritic la purtator. Solutia mea: smuls numere de inmatriculare, folosit pentru plesnit exemplarul peste obrajori-i rumeni si sunat la Politie. Ce mare branza! Alternativa, in functie de gravitatea gestului: intro-ul de la filmul de skate din 2001 “Red Dragon – FSU”: picior in parbriz pana la butonul de aer conditionat si la revedere! Pentru ca putina atitudine nu strica niciodata, iar intre un om si o bucata de sticla securizata e de preferat intotdeauna un om! Cred ca am luat-o putin pe aratura… Fiti atenti in trafic, invatati sa sariti borduri si canale (cea mai utila chestie EVER), purtati casti si respectati pietonii, asa cum si voi doriti sa nu fiti striviti de un meltean sau de usa deschisa in fata a pitipoancei lui. Iar cand sunteti agresati, nu plecati capul, ci luati atitudine! Faceti-l pe dobitoc sa-i para rau pentru ce a facut sau dati-i motiv sa nu mai plece pana la venirea Politiei. Asta fiindca si ignoranta ucide, iar lipsa de atitudine reprima prin definitie dreptul ulterior la lamentatie, fie ea si online.

  Altfel, numai de bine!
  Mx

 19. sildenafil generic Says:

  generic sildenafil…

  sildenafil…

 20. otc ed pills Says:

  erectile dysfunction drugs…

  buy ed pills online…

 21. cheap erectile dysfunction Says:

  buy ed pills online…

  best erectile dysfunction pills…

 22. pills for erection Says:

  buy ed pills online…

  cheap erectile dysfunction…

 23. sale cialis Says:

  cialis generic…

  buy cialis generic…

 24. rx pharmacy Says:

  cvs pharmacy…

  rx pharmacy…

 25. online canadian pharmacy Says:

  canada online pharmacy…

  canada online pharmacy…

 26. Viagra or cialis Says:

  cialis mastercard…

  cialis online…

 27. Buy cialis online Says:

  Get cialis…

  cialis mastercard…

 28. vardenafil dosage Says:

  levitra cost…

  vardenafil 20mg…

 29. vardenafil pill Says:

  buy vardenafil…

  levitra generic…

 30. order levitra Says:

  levitra 20 mg…

  levitra online pharmacy…

 31. real money casino online usa Says:

  casinos online…

  best online casino real money…

 32. best casino online Says:

  empire casino online…

  casino…

 33. sildenafil generic Says:

  viagra without doctor prescription…

  viagra online pharmacy…

 34. best slots to play online Says:

  real casinos online no deposit…

  live casino slots online…

 35. online casinos Says:

  free slots…

  best online casino for money…

 36. cialis coupon Says:

  cialis cialis online…

  cialis generic name…

 37. cash payday Says:

  cash advance online…

  loans online…

 38. payday advance Says:

  cash payday…

  loans online…

 39. cash advance Says:

  loans online…

  cash payday…

 40. viagra pills Says:

  viagra prescription…

  viagra for sale…

 41. new cialis Says:

  buy cialis…

  buy cialis…

 42. cialis generic Says:

  5 mg cialis…

  cialis to buy…

 43. cialis buy Says:

  cialis 20…

  cialis internet…

 44. cialis internet Says:

  cialis generic…

  cialis generic…

 45. cialis to buy Says:

  cialis internet…

  cialis 20…

 46. rivers casino Says:

  play casino…

  rivers casino…

 47. real money online casino Says:

  online casino games for real money…

  slots online…

 48. real online casino Says:

  slots online…

  casino world…

 49. casinos Says:

  casinos…

  slots online…

 50. viagra reviews Says:

  sildenafil generic…

  viagra coupon…

 51. generic viagra india Says:

  cheap viagra online…

  cheap viagra online…

 52. cheap viagra online canadian pharmacy Says:

  viagra pills…

  herbal viagra…

 53. cialis buy Says:

  generic cialis at walmart…

  tadalafil online canadian pharmacy…

 54. cialis buy online Says:

  cialis coupon…

  buy tadalafil online…

 55. tadalafil 5mg Says:

  buy cialis online reddit…

  tadalafil 10 mg…

 56. online casino Says:

  best online casino for money…

  online gambling…

 57. free slots Says:

  real online casino…

  real money online casino…

 58. Get viagra fast Says:

  Viagra mail order usa…

  Brand viagra professional…

 59. Buy viagra online cheap Says:

  Buy viagra now…

  Buy viagra australia…

 60. Buy viagra professional Says:

  Cialis or viagra…

  Canadian viagra and healthcare…

 61. we just did 46 hat Says:

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you|

 62. fathor shirt Says:

  Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it ;) I am going to come back yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.|

Leave a Reply