Reclama Dero-Zodii în dezbatere pe IQadsFaza cu Fuborg

Din nou “o ţară de ţărani”

telalîcuri @ 20 August 2008

Vorba spusă la necaz de către Alina Mungiu devine, în viziunea Emei Prisca (director de creaţie la Graffiti) un super-USP, în ipoteza promovării neconvenţionale a României.

“Sîntem o ţară de ţărani”, spune azi creativa, la fel cum spunea creatoarea, acum cîţiva ani… cu intonaţie diferită. Că ruralitatea noastră e un avantaj competitiv – este ceea ce predică de vreo 15 ani Mircea Dinescu. Nu în deşert, se pare, tot mai mult, în ultima vreme…

A fost un simplu răspuns la provocarea festivalului ADfel… dar e şi cava mai mult. Ema şi colegii de la Graffiti au mai lansat de curînd pe sticlă spotul cu ţesătoarele din Mărginime care întind Pate Sibiu pe pîine cu aceleaşi mişcări ample cu care manevrează războiul…

6 Responses to Din nou “o ţară de ţărani”

 1. kata Says:

  foarte de acord cu ţara de ţărani
  mă întreb însă cît curaj se poate angaja în promovarea acestui brand
  mie fazele cu pateul si războiul de ţesut mi se par cel puţin dubioase

  mă gîndesc la un alt caz de brand construit cătinel, cel al irlandei
  care irlandă, mă rog, a dat şi nişte premianţi nobel, dar foarte puţini asociază irlanda cu chestia asta, fiindcă marii nobelarzi pe literatură irlandezi sînt cam greu de citit :)

  irlanda e şi ea, a fost, o ţară de ţărani, iar imaginea populară e cea a flăcăilor cam stupizi ori a barzilor octogenari îngrămădiţi laolaltă într-un pub, singurul din sat

  cum e însă ţăranul irlandez (care e imaginea lui)?
  nu prea idealizată: cam beţiv, prolific- catolic-habotnic, violent
  pe lîngă asta, mîndru şi muzical

  desigur, sîntem mai rurali ca ei acum, dar imaginarul lor e fixat de dirty old town. iar extrema figura e shane macgowan, care nici măcar nu-i născut în irlanda, e în anglia. nu-i nimic, nici vestitul baileys, am citit undeva, parcă în olins, nu e irlandez.

  noi, tare mi-e teamă, am proceda mioritic, adică prin eschivă şi am face din grigore leşe figură emblematică

  n-am difuza imaginea, totuşi reală, a unui ţăran cam beţiv şi, în general violent. oarecum ortodox, dar şi magic.

  sau cum am face? mă întreb

 2. textier Says:

  cam pesimist, ca sa nu zic defetist.
  irlanda e un exemplu in primul rind pt. cum a folosit fondurile comunitare dupa acceptarea in ue: investitii in invatamint si dezv. pe lunga durata.
  pt. pr national si branding de tara cred ca ajutoarele au venit de la diaspora transatlantica.
  nobelul participa la faima natiei, dar eu sint dintre naivii care cred ca premiul asta se da pe merit, nu pe lobbying.
  in cazul trendului traditional/neaosist din pub. rom. (pe fmcg si cu precadere pe alimentare), semnalele au pornit timide din deceniul trecut si s-au intetit in ultimul timp.
  nu e branding de tara, dar e un gen de experienta care poate contribui la elaborarea unui astfel de proiect mai amplu.

 3. kata Says:

  :) eh, n-am zis ca nobelul se da, mai ales irlandezilor, numai pe lobbying
  şi da, aduce reputaţie, dar nu una pe o nişă foarte largă de piaţă

  am zis că, păstrînd o reputaţie de ruralitate, primitivitate şi urbanitate precară, putem totuşi construi ceva la imaginea ţării de ţărani

  totul e să acceptăm şi noi că avem dirty old towns, să nu cosmetizăm spre făcătura cu ţăranul ospitalier şi cu frică de Dumnezeu

  şi, da, de acord, irlanda e un exemplu de reuşită de integrare. aş adăuga la ce ai spus tu şi dezvoltarea imobiliară normală :) în irlanda, şi industria high-tec (amîndouă se găsesc şi la noi, prima pe cale să se normalizeze)

  estonia a mizat recent pe programatori, estonia fiind uneori numită acum the skype country
  nu ştiu cîtă vreme va mai fi asta în folosul lor, parcă n-am mai citit lucruri grozave despre skype

 4. robert Says:

  explicati-mi si mie ca sunteti mai destepti. de ce la o luna dupa ce pateul “sibiu” a iesit cu spoturile alea cu tarani, pateul ardealul vine cu un concept aproape identic? adica nu le e rusine nici publicitarilor, nici producatorilor sa vina cu acelasi lucru? si asa se intampla mereu. adica face unul un spot cu gangsteri, hop si ailalti cu un spot cu gangsteri. io pur si simplu, nu inteleg… Unde-i identitatea, originalitatea, etc. ?

 5. textier Says:

  robert: eu “unu” nu stiam de noul spot de la ardealul, o sa-l caut. stiu in schimb ce a facut asemanator napolact pe noua gama cu dulceturi. pericolul de confuzie e insa mai mare la doua pateuri. ca sa fie si mai greu pt. consumator, pate sibiu e scos de scandia care tine sa semneze totul cu egida scandia (brand cu care merge ca atare pe alta gama de carne la conserve)… in timp ce noi “prostii” asociem sibiul cu salamul de sibiu… care salam de sibiu comunica acum ca e de fapt salonta… etc!!! daca vrei sa faci un stand-up pe chst asta, cred ca ar iesi comic.

 6. John Putnam Says:

  Nice stuff. There are so many bad posts everywhere but it’s not the case with this one.

Leave a Reply