Toots & The Maytals – Take Me Home…Ce-i spune Diaconescu lui Fătu?

Poporul… Ceauşescu… I want to hold your hand

în România se poate @ 04 September 2007

Muzicienii mai vechi ştiu, dar se feresc să o spună, din pietate faţă de compozitorul George Grigoriu, cel care a comis-o… Dar e lesne de verificat că refrenul cîntecului “Poporul Ceauşescu România” copiază primele note din I Want To Hold Your Hand.
Şi asemeni Beatles-ilor, dar la scară românească, maestrul Grigoriu s-a cam umplut de bani în urma inspiratei furăciozităţi (ezit să-i spun plagiat – sînt totuşi copywriter, nu copyrighter)… Nu mai punem onorariul propriu-zis, dar să ne gîndim la banii reveniţi pentru fiecare difuzare a cîntecului pe canalele oficiale: şi au fost cu miile, poate cu zecile sau sutele de mii.
Haios: lui Grigoriu i se respectau pe plan intern drepturile de autor, dar lui Lennon şi lui McCartney, aceşti exponenţi rătăciţi ai capitalismului – nici pomeneală.
De remarcat că “Poporul Ceauşescu România” forma un acronim retoric pentru PCR – iniţialele Partidului Comunist Român; şi că acest cîntec, în parte şi datorită libretului doctrinar, dar mai ales datorită melodicităţii sale, a devenit un adevărat imn al Epocii Ceauşescu.
Emblematic pentru o ţară a copiuţelor, a trasului cu ochiul la vecin, a furtului intelectual difuz, imperceptibil, echivalent cu luarea firească în posesie.
Sau, ca o ipoteză (atenţie, conspiraţionişti!)…
Să fi lansat “fratele Grigoriu” o mega-şopîrlă, un mesaj în sticlă, un stimul subliminal către masele care, în acest fel, se adăpau cu decadenţă occidentală escamotată în imn de slavă? Să fi programat ocult “maestrul Gigi” mămăliga, astfel încît să explodeze la a n-şpea mia difuzare a “compoziţiei” sale?

108 Responses to Poporul… Ceauşescu… I want to hold your hand

 1. Anonymous Says:

  d-apai ce spui dumneata aici e o gogomanie!

 2. Florin D. Says:

  Deja-vu-ul asta a dospit cam mult in mine, mersi ca l-ai extirpat in sfarsit!

 3. Anonymous Says:

  ce aberatie!
  nu mai exista altceva de discutat decat de aruncat cu noroi in oameni si de generalizari de genul:

  “Emblematic pentru o ţară a copiuţelor, a trasului cu ochiul la vecin, a furtului intelectual difuz, imperceptibil, echivalent cu luarea firească în posesie.”

  problema autorului acestui articol este cati bani a luat compozitorul cantecului sau nimicuri de genul asta…

  sunt curioasa daca ati platit pentru faptul ca ati preluat clipurile you-tube.

 4. Anonymous Says:

  imi cer scuze autorului pentru mesajul meu anterior.
  clipurile de pe youtube sunt disponibile oricui pentru vizualizare si streaming.

  imi pare rau ca m-am grabit. :(

 5. textier Says:

  draga anonimo,
  fii simpatica pina la capat si incearca te rog sa semnezi intr-un fel, fie si cu un nickname.
  tocmai ca sa nu “arunc cu noroi”, am incercat sa modalizez si am lansat ipoteza din final apropo de intentiile lui GG.
  poate ca ar fi trebuit sa vorbesc si dsp. meritele certe ale lui gg, unul dintre cei mai valorosi compozitori si aranjori din zona jazz/estrada. ce a facut cu trio grigoriu (macarale, broscuta oac, serpentine) merge inca in cluburi, discoteci si in fm cu un succes de-a dreptul profetic.
  dsp. partea cu “imprumutatul romanesc”, nu te supara… dar… incearca sa fii mai atenta la lucrurile din jur.

 6. y Says:

  draga textier,
  apreciez foarte mult ca mi-ati raspuns si nu v-ati suparat pe mine. Eu m-am grabit sa va judec, dvs. ati demonstrat ca sunteti un om cumsecade.
  toate cele bune,
  y

 7. Jean Valjean Says:

  N-are nici o treba, seamana putin la ritm dar tot atat de bine semana si cu Melc, melc, codobelc. Tot asa unul a amestecat niste cuvinte din Biblie si a ajuns sa prevada razboiul din Irak. Simple coincidente.

 8. Anonymous Says:

  Fratele meu bej,

  Daca melodiile astea doua seamana, eu sunt dispus sa alerg prin piata in kooroo gol!
  Nu stiu ce legatura ai matale cu muzica dar banuiesc ca nu esti mai mult decat un amarat de ascultator…
  Nu iti tin eu partea lui George Grigoriu dar la faza asta ai dat-o in bara mai ceva ca Dinamo! Nu se potriveste, frate, una cu alta…

 9. textier Says:

  draga ultimule anonim,
  degeaba mi te juri cu alergatul in piata in kooroo gol, daca nu semnezi. tu neavind pt. mine nicio identitate, eu n-am cum sa te verific. eu ma legitimez in fata ta, iar tu ma faci frate bej si amarit de ascultator (apropo, sint membru al ucmr), dar tu nu iti dai nici macar un nickname, acolo…
  ce ma impiedica oare sa iti sterg commentul?
  in nici un caz dorinta de a-ti vedea kooroo alergind prin piata unirii… desi asta te paste, daca ma pun la skandenberg cu tine…
  zi-mi tu pe cine consideri autoritate in muzica, muzicologie, compozitie etc. si incerc sa ii obtin o declaratie lamuritoare (nu promit, zic doar ca-ncerc).

 10. Cosmin Says:

  Daca parerea mea de “critic” e buna de luat in seama, afirm ca n-au nici o treaba. nu iau apararea nimanui, mai ales ca pana si eu/noi avem opiniile noastre legate de Moculestii “geniali” care si-au facut plinul pe piese imprumutate. Dar la faza de mai sus, sincer, cred ca e doar o coincidenta. Un pian sau o clapa care sa va cante armonia principala, atat la PCR cat si la Beatles, una dupa alta, v-ar demonstra.

  Cosmin – C$$L

 11. Quebecoisfier Says:

  Sincer NU !
  Stima noastra si mandria…dar Partidul Ceausescu Romania nu are nimic de-a face cu Beatles’ song.
  Cred ca va inselati amarnic, asta ca sa nu spun ca ati facut iarasi trafic pe Hotnews cu o stire de doi lei.
  Parerea mea ! ,…. vorba lui Nea’ Nicu Vacaroiu ….

 12. bti Says:

  imi pare rau, dar o usoara asemanare care exista, intr-adevar, nici nu poate fi luata in calcul drept plagiat grosolan. daca vreti faceti o alta analiza si veti descopri un caz mult mai grav: celebra melodie “Vorbeste marea” cintata de catalin crisan si compusa de aurel giroveanu a preluat cu nerusinare tema muzicala a “Fantomei de la opera” a lui Webber, care tocmai atinsese apogeul succesului prin 85-86

 13. Monica Says:

  aoleu, rascoala si n-am fost aici sa consemnez!
  sa stii ca, de obicei, pentru a conchide ca o melodie o copiaza pe alta, trebuie sa coincida cel putin patru masuri muzicale …
  dar, dupa mine, nu esti departe: aduce, oarecum…
  intrebarea mea e daca ai niste informatii despre care lumea nu stie, cand ne spui povestea aceasta? spune tot, Bejane!

 14. textier Says:

  jean & cosmin: credeam ca sintem de acord cu totii ca nu intra in discutie nici ritmul, nici armonia. nu ele definesc o compozitie muzicala.
  draga cosmin, eu macar am pomenit un caz concret, nu am aruncat o acuzatie generala si difuza catre toata compozitorimea (moculimea) romana.
  bti: asa da, uite un caz concret, multumesc.
  atentie! m-am ferit sa spun plagiat (si nicidecum grosolan). intr-adv., se pare ca fraza asemanatoare (”partidul… ceausescu…” resp. “yeah I’ll tell you somethg”…) se incadreaza in limita de note care au voie legal sa coincida.

 15. textier Says:

  monica: mie mi-au soptit-o citiva muzicieni grei, independent unul de altul (inca de cind maestrul era alive & kicking). ma incred in expertiza ta de cunoscatoare. totusi o ancheta sa poate incropi: vezi la postul meu de pe comanescu, commentul lui kioroo: http://comanescu.hotnews.ro/imnul-erei-ceausescu-a-fost-sau-nu-plagiat.html

 16. textier Says:

  atentie bti: am verificat cazul catalin crisan. muzica seamana flagrant. opereta lui webber a fost lansata in 86, iar “vorbeste marea” (aurel manolache, nu giroveanu) a cistigat mamaia in 87. deci banuiala pluteste…

 17. Monica Says:

  revin:

  poporul…: la sol mi, fa sol fa re, mi fa mi re do sooooooool
  i wanna.: la soool, mi fa sol fa mi re….

  deci o masura-doua… ce mi-ar placea ar fi nu ca mosii sa se fi inspirat pentru ca nu a venit muza, ci ca sa rada putin de sistem.

 18. textier Says:

  bwahahaha!

 19. superstea Says:

  mi se pare cam exagerată comparaţia… imnul aduce puţin cu piesa de la beatles, dar… prea puţin…

  cum zicea salvador dali, ideile circula prin aer si e posibil sa treacă pe la mai mulţi

 20. textier Says:

  draga superstea, nu e o comparatie, e coincidenta aproape 1 la 1:
  in postul anterior al monicai gasesti, nota cu nota, masurile comune ambelor cintece.
  acel “prea putin” de care zici tu este tocmai inceputul refrenului, este partea cea mai importanta psihologic din cintec.
  e un pasaj plin de avint si melodicitate care da incarcatura cintecului, care creeaza in mod subtil simpatie apropo de partid si ceausescu (cum ar veni indulceste pastila pe care trb sa o inghita masele).
  bravo ca stii citate din dali. te indemn sa inveti si citate din legea copyrightului. primele sint frumoase (ca paradoxuri, ca Witz-uri), celelalte sint utile (daca lucrezi cumva intr-o “industrie creativa”).

 21. Monica Says:

  e aceeasi fraza muzicala incheiata diferit (pentru ritm).
  cu cat spuneai ca se platea asa ceva?

 22. George Says:

  Aici e ca in 12 Angry Men :)

 23. croco Says:

  “compozitorul” a recunoscut la un moment dat ca s-a inspirat de la un cantec al galeriei de fotbal liverpool. Deci care pe care au copiat?

 24. textier Says:

  nu stiu, croco.
  fii mai explicit, te rog. e vorba de george grigoriu? a discutat topicul asta in presa?
  incerc sa deslusesc rindurile tale sibilinice astfel: ca sa evite acuzatia de plagiat, gg ar fi declarat ca s-a inspirat din folclor, si astfel ar fi sugerat ca sursa un vag melos liverpoolitan… care (se subintelege) i-ar fi inspirat si pe beatles.
  (pentru cine nu stie: daca preiei cintece populare, precum “la cucaracha” sau “la bamba”, esti scutit de drepturi de autor.)
  daca asta ai vrut sa spui, spune-o clar, nu ne lasa in bezna.

 25. Florin Lung Says:

  Heh, imi aduceti aminte de documentarul de pe Viva in care erau comparate inceputul piesei “Don’t look back in Anger” de la Oasis cu celebra “Imagine” a lui Lennon.
  Io zic asa, ca a fost doar o (ne)fericita coincidentza, zau asa…

 26. sildenafil Says:

  Order Viagra Online…

  sildenafil generic…

 27. top erection pills Says:

  cheapest ed pills…

  best ed pills non prescription…

 28. medicine for impotence Says:

  cheap ed pills…

  best otc ed pills…

 29. ed meds online Says:

  online ed pills…

  non prescription ed pills…

 30. cialis 10mg Says:

  buy cialis online…

  cialis for sale…

 31. canadian pharmacy online Says:

  rx pharmacy…

  online canadian pharmacy…

 32. canadian pharmacy online Says:

  canadian online pharmacy…

  best online pharmacy…

 33. canadian pharmacy online Says:

  canada pharmacy…

  canadian pharmacy…

 34. Get cialis Says:

  Real cialis online…

  cialis online…

 35. Cialis in usa Says:

  cialis online…

  Get cialis…

 36. generic levitra Says:

  levitra…

  vardenafil generic…

 37. vardenafil for sale Says:

  generic vardenafil online…

  vardenafil 20 mg…

 38. levitra online pharmacy Says:

  vardenafil usa…

  vardenafil price…

 39. casino online usa Says:

  online casino real money usa…

  casino online real money…

 40. casino online slots Says:

  betfair casino online nj…

  san manuel casino online…

 41. order viagra online Says:

  generic viagra cost…

  viagra prices…

 42. hollywood casino online real money Says:

  parx casino online…

  casinos online…

 43. real money casino games Says:

  casino slots…

  hollywood casino online real money…

 44. cialis price Says:

  tadalafil online…

  cialis prices…

 45. quick cash loans Says:

  loan online…

  personal loan…

 46. payday loans Says:

  online loans…

  short term loans…

 47. personal loans Says:

  cash payday…

  cash loan…

 48. viagra 100mg Says:

  viagra cost…

  viagra 100mg…

 49. cialis buy Says:

  generic for cialis…

  cialis buy…

 50. cialis 20 Says:

  20 cialis…

  generic for cialis…

 51. generic cialis Says:

  cialis generic…

  cialis buy…

 52. cialis buy Says:

  generic cialis…

  cialis to buy…

 53. cialis 20 Says:

  buy cialis…

  generic for cialis…

 54. casino gambling Says:

  casino world…

  casino…

 55. real casino online Says:

  play online casino real money…

  casino slots…

 56. slots real money Says:

  casino online…

  slots online…

 57. casino games win real money Says:

  free slots online…

  slot machine…

 58. purchase viagra Says:

  viagra cheap…

  cheapest generic viagra…

 59. viagra sample Says:

  buy generic viagra online…

  viagra without doctor…

 60. viagra no prescription Says:

  viagra without a doctor prescription…

  viagra pills…

 61. cialis buy Says:

  cialis buy cialis…

  generic tadalafil…

 62. buy generic cialis online Says:

  cheap tadalafil…

  online cialis…

 63. best online casino for money Says:

  casino slots…

  online casino real money…

 64. online slots real money Says:

  casino games online…

  online casino real money…

 65. Generic viagra online Says:

  Generic viagra…

  United healthcare viagra…

 66. Buy online viagra Says:

  Viagra overnight…

  Viagra mail order us…

 67. Generic viagra canadian Says:

  Samples of viagra…

  Viagra overnight…

 68. manchester city v liverpool result Says:

  {Bảng bao bao gồm các số liệu thống kê đểserie a-italyquý khách dễ dàng dàng nắm bắt tình hình, so sánh, so sánh kết quả của những nhóm. Bạn sẽ ngay lập tức ngay lập tức dò được lịch tranh tài mới mẻ nhất, kết quả trận đấu, tư vấn soi kèo, và tỷ trọng kèo Nhà CửA cái. Trang cung cấp cho các link, video truyền hình thẳng giải vô địch giang sơn bên trên toàn thị trường quốc tế.|Trong khi, Sport 247 sẽ trần thuật thẳng bóng đá vớ cả các trận đấu hot nhất vào ngày cùng với những diễn biến mê hoặc và video clip bàn thắng bản quyền.

 69. liverpool vs barcelona 2019 Says:

  {Bảng bao bao gồm các số liệu tổng hợp nhằmHLV Ole Gunnar Solskjaerquý khách dễ dàng nắm bắt tình hình, so sánh, đối chiếu kết trái của những nhóm. Bạn sẽ ngay lập tức lập tức tìm được lịch thi đấu mới nhất, kết quả trận đấu, tư vấn soi kèo, và tỷ lệ kèo nhà cái. Trang cung cấp cho những link, video clip truyền hình thẳng giải vô địch giang sơn trên toàn cầu.|Trong khi, Sport 247 sẽ trần thuật thẳng bóng đá tất cả những trận đấu mới ra trong ngày với những diễn biến đổi mê hoặc và đoạn phim bàn thắng bạn dạng quyền.

 70. free sex simulation games Says:

  couple sex games https://cybersexgames.net/...

 71. xem truc tiep bong da ngon Says:

  #8 Phần Mềm Xem Bóng Đá Trực Tuyến Trên Điện Thoại Iphone 2020 trực tiếp bóng đá việt nam hôm nay Trước đó, tân HLV Ralf Rangnick vô cùng ấn tượng với những gì Ronaldo thể hiện ở chiến thắng 3-2 của MU trước Arsenal. Trong buổi tập mới nhất, Cristiano Ronaldo vẫn ra sân tập bình thường cùng các đồng đội và không hề cho thấy dấu hiệu nào đáng lo ngại. Tiền đạo sinh năm 1985 hoàn toàn đủ khả năng để ra sân trong cuộc đối đầu của MU với Crystal Palace tối nay.

 72. virgin casino online nj Says:

  empire city casino online https://onlinecasinoad.com/...

 73. parx casino online Says:

  casino online michigan https://casinogamesmachines.com/...

 74. inferno casino online Says:

  new online casino https://conline-casinos-hub.com/...

 75. bally online casino Says:

  best online casino pa https://online2casino.com/...

 76. online casino no deposit bonus keep what you win Says:

  jackpot casino online https://casinoonlinet.com/...

 77. gunlake online casino Says:

  casino online free play https://casinosonlinex.com/...

 78. keto hamburger buns Says:

  keto meatloaf recipe https://ketogenicdiets.net/...

 79. keto pumpkin bread Says:

  cloud bread keto https://ketogenicdietinfo.com/...

 80. keto diet pills Says:

  fat bombs keto https://ketogendiets.com/...

 81. writing an essay intro Says:

  write a five paragraph essay https://anenglishessay.com/...

 82. write an essay about yourself Says:

  write my college essay https://topessayswriter.com/...

 83. essay writing websites Says:

  what to write my college essay about https://yoursuperessay.com/...

 84. writing college essays Says:

  write narrative essay https://howtowriteessaytips.com/...

 85. writing a biography essay Says:

  write my essay.com https://checkyouressay.com/...

 86. critical thinking framework Says:

  how can critical thinking help you https://criticalthinkingbasics.com/...

 87. examples of critical thinking skills Says:

  business critical thinking https://criticalthinkinginstitute.com/...

 88. critical thinking involves Says:

  critical thinking test https://criticalthinking2020.net/...

 89. critical thinking chart Says:

  define critical thinking skills https://uncriticalthinking.com/...

 90. argumentative essay topics 2020 Says:

  family-essay https://choosevpn.net/...

 91. gre essay examples Says:

  essay https://topvpndeals.net/...

 92. essay clipart Says:

  how to write an essay about yourself https://tjvpn.net/...

 93. self introduce essay Says:

  how to start an informative essay https://thebestvpnpro.com/...

 94. topic for compare and contrast essay Says:

  argumentive essay topics https://vpn4home.com/...

 95. good college essay examples Says:

  an essay is a type of https://vpnshroud.com/...

 96. how to start college essay Says:

  technology essay https://vpn4torrents.com/...

 97. 750 word essay Says:

  argumentative essay example https://windowsvpns.com/...

 98. 3respectively Says:

  1urgency…

 99. gay dating free Says:

  gay tiny micro dick dating https://gaypridee.com...

 100. gay bottom dating Says:

  popular gay dating apps https://gay-buddies.com...

 101. whats the best sith for findina a gay dating site for women Says:

  browse gay dating ads https://gayprideusa.com...

 102. gay dating hole Says:

  gay french dating https://speedgaydate.com...

 103. gay dating advice forums Says:

  free gay dating older men https://gaysugardaddydatingsites.com...

 104. vietnam gay chat Says:

  free gay bi chat lines in seattle wa https://bjsgaychatroom.info/...

 105. gay dating hookup Says:

  newest gay dating site https://gaypridee.com/...

 106. chat gay miami Says:

  gay chat rooms columbia sc https://gaytgpost.com/...

 107. is it smart for gay teens to use dating apps Says:

  free gay dating apps https://speedgaydate.com/...

 108. H44rowardMobia Says:

  Тематические форумы

Leave a Reply