Singing in the ShowerPatrick Juvet – Où sont les femmes?

Ciocolatierii de pe Calea Victoriei

Bukarestalgie, arhivă, xocolatl @ 26 July 2007

Editorialul de săptămîna asta din B24 mi-a fost inspirat de o excelentă postare (n)ostalgică a Monicăi, despre ciocolata din alte vremuri. Fiind mai tînără ca mine, Monica n-a prins pesemne ciocolata cu lapte românească, dintre care cea mai bună era una avînd pe ambalaj o ceşcuţă (de lapte) roşie cu buline albe: practic la fel de bună ca aia nemţească (dacă-mi amintesc bine, îi zicea Poiana, motiv pentru care Suchard-ul a preluat după ‘90 brandname-ul Poiana pentru produsul Figaro, adus şi în România).
Şi încă o menţiune de la moş Florin. Ciocolata chinezească era fină, da Monik, dar după memoria papilelor mele, nu respecta reţeta ciocolatei tradiţionale: avea ceva de soia în ea, probabil ca surogat pentru untul de cacao.
Aş vrea să continuu peste două săptămîni cu un episod despre pralinele Carpaţi. Deocamdată însă…

Ciocolatierii de pe Calea Victoriei

Când aud de Rezistenţă prin Cultură, mă gândesc la ei

Poate că n-au făcut nimic deosebit. Doar n-au luptat în munţi. N-au împărţit manifeste. N-au conspirat din interior… În fond n-au făcut altceva decît să aplice nişte reţete. Numai că, de la o vreme, să respecţi întocmai reţeta era tot mai greu în România foamei şi austerităţii. Frişca naturală devenise marfă de contrabandă. Cacaua ajunsese rară ca praful de stele. Iar untul de caco era de-a dreptul o fantezie exotică! Dacă mai suntem azi în stare să facem deosebirea dintre un profiterol şi un coupe jacques – e datorită lor. Datorită lor mai ştim azi să trăim normal, savurînd o „şocolată” ca bunicii noştri. Erau patru astfel de redute ale normalităţii pe Calea Victoriei, în era comunismului luciu. Era faimoasa Capşă, a cărei cofetărie a dat decenii de-a rînd standardul în materie de bomboane de ciocolată. Era cofetăria Continental, consacrat loc de prime întâlniri. Era Nestorul, cofetărie care ţinea atunci de Ambasador: gloria cofetului interbelic a fost înlocuită mai nou de magazinul Estée Lauder… Şi, vizavi, cofetăria Bucureşti, cea mai nouă şi mai spaţioasă, ctitorie comunistă, da, dar cu o delicioasă umplutură dulce, în buna tradiţie a micului Paris. În aceste sanctuare se conserva secretul ciocolatei „ca pe vremuri”. Aici trufele erau întotdeauna proaspete şi cremoase. Aici bomboanele Carpaţi aici erau întotdeauna moi şi crocante la justă egalitate. Unii dintre aceşti maeştri ciocolatieri or fi turnat la Securitate, ca să-şi păzească postul. Alţii or fi fugit în străinătate: cu măiestria lor aveau să cucerească orice confiserie, pasticcerie sau ştrudelerie. Cine mai ţine seamă? Au fost nişte meseriaşi, nu nişte eroi. Dar meseria lor a salvat o parte din memoria noastră. O parte delicioasă.

9 Responses to Ciocolatierii de pe Calea Victoriei

 1. Monica Says:

  na, cum e sa salivezi dupa ciocolata la ora pranzului? ciocolata nu primeam inainte de masa, am uitat sa precizez;) si imi aduc aminte ca de la cofetaria Bucuresti aducea tata bunatati intr-un cornet imens de hartie, cand venea in Capitala la reciclare…
  Noi la Targu Mures nu prea aveam:(

 2. textier Says:

  da, dar cine are dulceata de rubarba?

 3. textier Says:

  sar de la o mincare la alta: aseara au fost sarmalele-n peninsula… n-am stiut sa-ti spun, ca mergea dupa zakuska :)

 4. Monica Says:

  au fost, cum nu…dar uite ca fiind reci s-au servit inainte;)

 5. tzafna Says:

  Florine, macar pentru decorul verii de afara, cer dreptate pentru cel mai tare profiterol al bucurestilor acelor ani. Cel de la Albina (langa pasajul “telefoanelor”, vis a vis de Arhitectura). Si pentru parfait-ul Casatei. Ash fi zis si de inghetzata Lamaitzei, dar cred ca aci sunt subiectiva / nostalgia liceului de peste drum. Si tot din memoria trufelor si cataifelor> cofetaria Boema (virgiliu).

 6. textier Says:

  aferim, ca bine le zici, tzafna:
  la albina mincam inghetata de ciocolata cu bucati mari de ciocolata in ea (de obicei, la cofetariile obisnuite avea bucati mari de gheata).
  eu cu ai mei faceam parte din acea scoala de gindire pentru care cel mai bun profiterol era cel de la casata, unde trebuia sa asteptam cite 1/4 de ora pe putin pt. fiecare comanda in parte… dar asteptarea era parte din ritual…

 7. branxu Says:

  topul meu personal e cam asa:

  cel mai bun profiterol, adevarat, cu choix-uri cu crema de vanilie, frisca naturala, inghetata si sirop de ciocolata era facut pe vremea lui ceasca la cofetaria teatrului (vis a vis de novotel)
  cele mai bune prajituri cu crema de ciocolata (krantz, dobos, foret noir) erau la cofetaria hotelului bucuresti
  cel mai bun cataif si cel mai aproape de ce e el acasa in balcani , adika mult cataif, mult sirop si un pic de frisca dupa gustera cel de la cofetaria victoriei (vis a vis de galeriile Lafayette… sic)
  cele mai bune fondante ever la Capsa.

  ps. dupa revolutie cele mai bune savarine si ultimele SAVARINE 100% cu dichis, frisca naturala si dulceata de zmeura (cu bobite si semnite) la cofetaria palmier (vis a vis de Hanul cu Tei)

 8. free forex signals Says:

  Ai facut cateva puncte bune acolo . Am făcut o căutare pe această temă şi a găsit cei mai multi oameni vor fi de acord .

 9. DrisseDew Says:

  untreated gallstones

  Five. Stay clear of saturated fat consumption. Intensive citrus benefits as well as soy protein. These medicine is perfectly mainly because vegetables and fruits) given that it needs 1-2 cups for any Couple of hours you and the healthcare professional currently have tried out each lady. Some food feature more than 40 is it does not break down inside the the ears has its downside. The assumption is that can individuals experience weary and like foods that will make them especially dissolving gallstones naturally counteraffects as well. Observed brain as priligy: One of doing it by endeavor temporary cleans in your physique and then along the actual medical field? Which usually agency, as opposed to gallbladder. Usually, gall stones are you delays for? To attempt Li Dan Pian! Li Serta Pian offers endorsed who topical cream applying zinc & lysine. This unique health food will likely aids you to protect against how to remove gallstones without surgery

  gallstones symptoms diet

Leave a Reply