Sting feat. Cheb Mami – Desert Rose (live)Cenotaf Baudrillard apud Rogozanu

Guerrilla îl scarmănă pe Scornelius la oaie

Am lansat astă toamnă, în cadrul concursului Cîştigă cu Scornelius (găzduit de LiterNet), o ediţie Mioriţa Remix care le cerea concurenţilor să pastişeze celebra baladă (titlul oficial, Completează spaţiul mioritic, făcea aluzie la modelul iniţial, cu spaţii libere, de completat ca un formular). În momentul lansării, cel puţin două iniţiative similare erau online: concursul ad hoc al lui Jubjub care ne îndemna să traducem Mioriţa într-o franceză de “tip furculision” şi primele episoade din Mitomania lui Erhan (serial găzduit de Metropotam), cele dedicate Mioriţei. Le-am citat pe blog, în debaraua concursului.
În articolul de start, am dat exemple de pastişe mioritice mai mult sau mai puţin celebre de pe net sau din offline. Am taguit un cîntec sarcastic al Adei Milea din fonoteca LiterNet-ului, care deconstruia Mioriţa la greu. Mi-am pus problema să fac la fel cu Pohoenix sau Zdob. Am renunţat: intenţiile lor de prelucrare a Mioriţei erau prea “pe bune”, or eu le ceream concurenţilor rescriere ironică, dezvrăjită şi, pe cît se poate, anti-fatalistă!
În orice caz, am încercat să îi citez pe toţi cei care mai avuseseră ideea înainte. Le cer iertare celor pe care i-am omis.
Dacă aş fi fost mai bun la clarviziune, aş fi menţionat şi faptul că, peste jumătate de an, Radio Guerrilla avea să lanseze un concurs similar, anume Rescrie Mioriţa. Îmi pare rău că, din lipsă de antrenament divinatoriu, mi-a scăpat proorocirea. De la amicii guerrilleros nu pot pretinde să menţioneze, fie şi micuţ, cu asterisc şi notă de subsol la corp 6, faptul că mult lăudatul lor concurs de originalitate nu e tocmai original; ci că duce mai departe, frumos, mio-ritmic, în tradiţia folclorului urban, ideea lui Scornelius (de fapt ideea Cristinei Foarfă, cedată cu graţie cauzei scorneliene)… Ei se proclamă ciobani şi e normal să aibă o atitudine mai toporelnică faţă de iniţiativele independente şi non-profit.
Cu toate astea, o ocheadă prin arhiva lui Scornelius i-ar fi scutit de surprize: participarea în cazul Mioriţei a fost mai “uscată”, mai puţin fertilă ca în cazul precedentei ediţii, cea cu produsele Eminescu. Am avut doar doi premianţi, ce-i drept geniali, dar… statistic vorbind Mioriţa nu i-a prea inspirat pe scornelitori.
Nici răspunsurile de pînă acum de pe pagina de concurs a Guerrillei nu arată prea roz… O parte dintre concurenţi au răspuns, fără mult spor, şi pentru Scornelius. La noi n-au cîştigat nimic. Dar poate că la ciobani merge…

60 Responses to Guerrilla îl scarmănă pe Scornelius la oaie

 1. Mihaï Says:

  cred ca exista oaresic’are diferente intre ce se intelege prin fatalitate si interpretarea crestina a destinului

 2. textier Says:

  aceasta ipoteza m-a sedus inca de prin ‘80, cind a prezentat-o paul tutungiu in rom.lit., ce-i drept, trecind sub tacere partea de simbolistica (prea evident crestina), dar clamindu-i substanta: optimism, umanism, intelegere subtila a tainelor cosmosului.
  in concursul lui scornelius am mers insa pe interpretarea cea mai comuna, cea mai larg raspindita: fatalism, resemnare, acceptare a sortii. scopul concursului era sa zdruncine nst prejudecati, sa disloce nst fixatii.
  daca vom izbindi pe acest tarim (poate cu ajutorul guerrillei, de ce nu), vom pregati mai bine publicul sa recepteze si teza ta.

 3. Verbiaj Says:

  Imi pare rau ca Dobrovolski, Craio si Mihaiu au marsat la idee, fara sa ridice problema primei ei identitati. Vizual, campania e mai buna, are impactul viril care i-a lipsit lui Scornelius (mai bine sustinuta financiar pe cai largi de comunicare). Cand primesti un telefon de la baietii in roz, sa dai si tu un ţâr virtual.

 4. textier Says:

  verbiaj: adica asta e grija ta: sa te asiguri ca sint un vasal cuminte si ca raportez vreun eventual telefon de consolare!
  dar de ce nu spui tu daca i-ai sunat sa-i zgiltii? zi-mi tu asta si atunci chiar esti my hero.
  faza cu “vizual campania lor e mai buna” ma face sa te categorisesc printre cei care apreciaza muzica dupa videoclipuri.
  apoi plasezi derutant o paranteza dsp finantare…
  am vrut sa-mi pastrez zmbtul pe buze apropo de toata patania asta… dar uite, cite un comment d-asta slugarnic ma enervza mai mult dect cazul in sine. daca esti vreun insider spune mai bine ca vintu ii plateste pe btlisti mai rau dect pe webdesigneri.
  oricum verby te rog n-o freca aiurea, cel putin nu pe blogul meu. scornelius a fost gazduit de liternet, care vrea sa ppastreze un temlate sobru, din anumite motive de pozitionare. totul a fost benevol. vinieta cu brand character-ul am desenat-o eu. guerrilla nici macar nu a avut destule …oaie sa mi-l ceara pe scornelius oficial. liternetul a avut. vorba lui roua, e ma usor sa copiezi de la colegul:
  http://dragos.roua.ro/?p=299

 5. Verbiaj Says:

  Insider, nu sunt. Slugarnic, nu sunt. In dezacord cu plagiatul roz, sunt. Baciul mioritic din mine n-are oaie sa-i sune pe cei de la Guerrilla, deci nu intru in targetul concursului lor. Nu e razboiul meu, dar e infrangerea mea, pentru ca traiesc in tara asta in care se fura idei la nivel inalt. Ti-e frica sa mai si gandesti, din moment ce altii iti pot transforma gandurile in bani. In cazul de fata cred ca e mai mult vorba de orgoliu decat de bani. Poate ca vestea plagiatului va rezona pe bloguri, iar acest circuit inchis le va bate obrazul taumaturgilor ratati din publicitate.

 6. IgorCreation Says:

  bravo ptr blog !

 7. Bogdan Says:

  Cum, pana acum, din marea de cititori si de prieteni de prin presa nu i-a sunat nimeni sa le spuna?

  Mai, dragilor, jurnalistilor, aveti o problema… mare.

  Hai ca-i sun eu.

 8. Ionut Says:

  Nu exista nici o sansa ca aceasta sa fie o simpla coincidenta?

 9. textier Says:

  ba da ionut, teoretic se poate
  dar… exista google
  si exista oameni din radio platiti sa se ocupe de concursuri, promotii etc.
  si asa cum eu, care fac scornelius (pe gratis), m-am documentat in prealabil pe google asupra precedentelor de parodiere a mioritei (care puteau constitui referinte pt. concurenti), asa o puteau face si ei.
  in + am semnalat asta toamna scorneliusul in b24fun (unde semneaza saptaminal dobro si sporadic si mihaiu)

 10. engambament Says:

  cum ar veni mihaiu si compania au facut-o de oaie.
  n-ar fi prima data. ‘dezbateam’ la un moment dat cu dorin despre ce mai cea anticampanie…
  oricum, deoarece sinteti ‘oarecum colegi’ va impacati voi cumva, nu? :)

 11. Anonymous Says:

  scornelius, dobro sunt
  da si tu un mail la dobro@eliberadio.ro cu numarul tau de telefon.

 12. textier Says:

  draga anonimule,
  1) dobro are (sau avea intr-o vreme) nr. meu de tel.
  2) dobro a primit mesj de la mine inca de sapt. trecuta in care ii semnalam cazul, inainte sa se umfle tot scandalul asta.
  3) dobro e indjns de inteligent sa dibuiasca adresa mea de gmail.
  4) dobro e indeajns de politicos ca sa spuna “te rog” cnd imi solicita ceva.

 13. Iulian Tanase Says:

  salut, florin! eu cred ca tu exagerezi, si iti voi spune si de ce. pentru ca ideea rescrierii anumitor opere (de 3, 5 sau cite parale or face ele) este cam veche. de la Biblie incoace, exista exemple cu nemiluita.
  nici rescrierile parodice nu reprezinta o idee patentata prea de curind. sint tone de parodii, fie dupa Povestea povestilor, Eminescu, Miorita etc. in aceste conditii, nu inteleg de ce Miorita n-ar putea fi rescrisa de mai multe ori.
  apropo de rescrieri sau reinterpretari: Mel Gibson le-o fi cerut voie lui Zeffirelli sau Scorsese sa faca un film dupa viata lui Iisus?! hai sa fim seriosi. eu zic sa fim gentlemeni, ca are mai mult haz.

 14. textier Says:

  draga iuli,
  ma bucur ca pe aceasta cale ti-am decoperit blogul, care imi pare f. imbietor.
  am o rugaminte: citeste postul de mai sus. el contine toate ideile pe care le zici tu.
  daca ai fi facut-o, ti-ai fi precupetit argumentatia si ai fi dibuit unde sta cu adev. problema.
  parca vad ca imi scoateti vorbe ca va musc de cur iunutil, ca nu stiu regimul pastiselor, parodiilor si reinterprtetarilor.
  ba tocmai, ca il stiu f.b., de la el am si pornit.
  la care stii ce zic eu, iuli? eu iti zic sa fim gentlemeni. si dulaii, si cateii.

 15. Iulian Tanase Says:

  pai, am citit postul de mai sus, tocmai de aia nu inteleg care e problema.

 16. textier Says:

  iulian: atunci nu e nici o problema. asa cum ii ziceam lui mihai (primul comentator), nu pot dect sa ma bucur ca punem umarul impreuna la aceeasi cauza.
  nu pot dect sa ma bucur ca i-am incalzit pe unii dintre participantii vst. le urez mai multa bafta dect la scornelius.
  nu pot dect sa ma bucur ca un om a cstigat nst bani, propunind un concurs a carei idee a putut-o gasi de-a gata pe net (don’t worry, sint sigur ca nu esti tu).
  totusi, nu ma pot impiedica sa-l respect de infinte ori mai mult pe razvan penescu, cel care m-a privit in ochi si mi-a zis: fa concursul asta.
  recunosc, si de la voi m-a cautat acum 3 ani cineva, sa ma solicite pt. concursuri si btl pt. guerrilla fm (cum trebuia sa se cheme postul): e prietenul nst comun cu voce placuta, usor graseiata. n-a mai fost cazul. dar vad ca, neoficial, tot v-am facut un concurs… sper sa fie ultimul.
  si mai ales, draga iuli, nu ma impiedica nimeni (desi tare as vrea) sa ma autocitez inca o data spunind ca “tara te vrea prost”.
  you all: uitasem, pe parcursul concursului, au mai fost mentionati 2 autori care au rescris miorita destul de interesant fiecare: sadoveanu in baltagul si alex vakulovski in pizdet.

 17. Iulian Tanase Says:

  florin, ideea asta, a rescrierii mioritei, mi se pare atit de putin originala, incit numai o foarte buna realizare o poate salva. parerea mea este ca — nu de ieri, de azi — miorita a cam facut-o de oaie.

 18. mihai.onofreiciuc Says:

  All paid jobs absorb and degrade the mind. Aristotle

  … asa ca, ce sa le mai ceri?

 19. textier Says:

  corect, iuli.
  noi (penescu si cu mine) am premiat numai 2 concurenti, dar aia erau chiar buni:
  1) alexandru uiuiu pt. “miorita etnologului”, in care totul, pas cu pas, era rescris cu neologisme, ca din comentarii & analize… uite, ii dau un copy/paste:
  Într-un cadru epic
  Definit eclectic
  Stau în anabază
  Vin din catabază
  Descind filogenetic
  Pe un fond sincretic
  Trei turme de miei
  Cu trei performeri
  etc.
  2) “miorita manga” a veronicai solomon: un comics f. coios si f. proaspat. daca vrei anti-resemnare, gasesti acolo din plin!

  iulian, iti multm. ca tu ai avut coaie sa-mi scrii. (nu-mi spune ca a fost sarcina de serviciu)
  scornelius a fost o experienta f. imbogatitoare.
  si sper sa mai fie, daca nu ne trag diversi ciobani bite-n cap.
  dificultatea concursurilor de creativitate tip scornelius este sa ii stimulezi pe oameni sa creeze.
  zefirelli, scorsese, gibson = moft. tare e ala de i-a inspirat.

 20. Iulian Tanase Says:

  n-a fost sarcina de serviciu :) , fii linistit. daca era, iti aruncam blogul in aer :) , si ar fi fost pacat

  ai dreptate, iisus e mai tare decit zefirelli, scorsese si gibson, la un loc

 21. textier Says:

  amin

 22. engambament Says:

  noapte buna

 23. Steven Says:

  as vrea nu un raspuns ci comrernafia unuia, care zice ca dragostea e cel mai important lucru in viata, sensul ei; ca ea aduce cea mai multa si mai pura fericire si ca de dragul ei merita sa renunti la alte lucruri (materiale sau nu)

 24. impotence pills Says:

  best ed pills non prescription…

  erection pills viagra online…

 25. pills erectile dysfunction Says:

  best erectile dysfunction pills…

  generic ed pills…

 26. non prescription erection pills Says:

  medicine for impotence…

  top erection pills…

 27. buy cialis Says:

  cialis 10 mg…

  cialis generic…

 28. walmart pharmacy Says:

  canadian online pharmacy…

  rx pharmacy…

 29. cialis online Says:

  cialis generic…

  Viagra or cialis…

 30. levitra for sale Says:

  vardenafil usa…

  levitra coupon…

 31. vardenafil coupon Says:

  generic vardenafil…

  order levitra…

 32. levitra 20 mg Says:

  levitra cost…

  online vardenafil…

 33. san manuel casino online Says:

  gambling games…

  gambling games…

 34. online casino real money us Says:

  casino moons online casino…

  casino games…

 35. cheap generic viagra Says:

  viagra cost…

  order viagra online…

 36. casino slots gambling Says:

  real casino online…

  slot games…

 37. legitimate online slots for money Says:

  best online casinos that payout…

  online casinos for usa players…

 38. cialis cheap cialis Says:

  buy cialis pills…

  cialis tadalafil…

 39. payday advance Says:

  personal loans…

  loan online…

 40. short term loans Says:

  payday advance…

  personal loan…

 41. payday advance Says:

  cash advance online…

  short term loans…

 42. viagra for sale Says:

  viagra prescription…

  viagra cost…

 43. cialis 20 Says:

  cialis to buy…

  cialis to buy…

 44. new cialis Says:

  20 cialis…

  cialis buy…

 45. cialis generic Says:

  buy cialis…

  cialis buy…

 46. cialis 20 Says:

  cialis buy…

  generic cialis…

 47. generic cialis Says:

  cialis buy…

  buy cialis…

 48. free slots Says:

  casino game…

  casino slots…

 49. online casino games Says:

  casino online…

  best online casino…

 50. chumba casino Says:

  slots real money…

  online gambling…

 51. canadian pharmacy viagra Says:

  generic viagra…

  viagra online generic…

 52. viagra online prescription free Says:

  sildenafil viagra…

  viagra online pharmacy…

 53. buy viagra Says:

  what is viagra…

  herbal viagra…

 54. tadalafil 20mg Says:

  cialis 20 mg…

  cialis buy cialis…

 55. generic cialis tadalafil Says:

  cialis pills…

  best place to buy cialis online reviews…

 56. online casino real money us Says:

  online casino real money us…

  doubleu casino…

 57. casino game Says:

  best online casino…

  casino games online…

 58. Buy cheap viagra now Says:

  Brand viagra professional…

  Viagra in usa…

 59. Free viagra Says:

  Canadian healthcare viagra…

  Viagra overnight shipping…

 60. How to get viagra Says:

  Canadian pharmacy viagra…

  Viagra overnight shipping…

Leave a Reply